I påvente av de kommende kvartalsrapportene, og utfallet av det amerikanske presidentvalget, hangler Oslo Børs videre. I løpet av den siste handelsuken er Hovedindeksen så vidt i pluss, noe som gir en årsopptur på ti og en halv prosent. Som følge av den geopolitiske uroen viser oljeprisen noe styrke, men selv med priser opp mot 80-streken har energiindeksen korrigert nesten fire prosent siste uke.
Avmåltheten råder altså fortsatt blant investorene på Oslo Børs, som heller ikke får noe drahjelp av noen muligheter for en mildere norsk pengepolitikk. For selv om land etter land nå kutter i sine respektive styringsrenter i takt med at de får bedre kontroll på innenlandske prisstigningstall, trekker tilsvarende kutt her hjemme lenger og lenger ut i tid.
Nye data viser at prisstigningstakten, regnet på årsbasis, nå ligger på tre prosent. Dette er klart over Norges Banks inflasjonsmål på to prosent. Makroøkonomer som tidligere har åpnet opp for rentekutt både i september og desember inneværende år, utelukker ikke nå at et første rentekutt på et kvart prosentpoeng ikke kommer på plass før til sommeren.
Dette har nok flere og flere investorer nå fått med seg, for i et fortsatt høyrenteregime er særlig eiendomsaksjer utsatt. Dette ser vi nå utspille seg på Oslo Børs. Næringseiendomsgiganten Entra har steget med rundt 16 prosent så langt i 2024, men siste handelsuke er likevel Entra-aksjen ned med om lag to og en halv prosent. Dette tror vi er et forvarsel om en klart mindre investorinteresse for eiendomsaksjer fremover, nettopp som følge av helt andre renteutsikter enn for bare få måneder siden.
Banker oppgraderes
En lengre periode med høyere renter styrker derimot bankens rentenettoer – og mens eiendomssektoren mister investoroppmerksomhet, ser man at den vedvarende kontraktive norske pengepolitikken nå revitaliserer interessen for hele bredden av børsens bank- og finanspapirer. Finansindeksen er klart i pluss siste uke, støttet av blant annet flere DNB-oppgraderinger. Sparebankene fortsetter å gå bra på børs, herunder egenkapitalbeviset til SpareBank 1 SMN. Banken inngår i Kapital-porteføljen, og hensyntatt vårens utbytteutbetaling på tolv kroner har egenkapitalbeviset steget nærmere 20 prosent siden inngangen til 2024.
Forretnings- og sparebankene forventer vi fortsatt kommer til å gjøre det skarpt på Oslo Børs, når altså rentenettofesten vedvarer kombinert med lave utlånstap og attraktive dividender. Som nevnt preges børsen av generelt sett stor investorusikkerhet, noe som gir rammer for en ny, avmålt børsuke. Skal Oslo Børs kollektivt ha mer å gå på inn mot årsskiftet, må de kommende tredjekvartalsrapportene minimum innfri analytikernes forhåndsestimater samtidig som selskapstoppene i gjennomsnitt må tegne opp et optimistisk fremtidsbilde. Først ute med å rapportere er meglerhuset ABG Sundal Collier, som slipper regnskapstallene for perioden juli–september førstkommende torsdag.