Debattinnlegg: Dag Inge Ulstein, leder i KrF
Rett på sak: Det haster å få bort denne regjeringens næringsfiendtlige politikk, både i form av exitskatt og formuesskatt på arbeidende kapital. Statsbudsjettet som kom sist uke sementerer dette. Årsaken er enkel. Myndighetene kan ikke fortsette å spenne ben på dem med evne og vilje til å skape fremtidens arbeidsplasser.
Når dagens regjering skaper et bilde internasjonalt av et næringsfiendtlig Norge, haster det med å få endret på dette. I sum risikerer vi å bli sittende i kroken for oss selv med nisselue og polvott på et oljefat, mens våre naboland skaper teknologibaserte vekstbedrifter på løpende bånd. KrF har tatt parti. Vi har valgt side og står på lag med de som skaper verdier, arbeidsplasser og investerer tilbake i lokalsamfunnet. Det er på tide med en ny regjering og ny politisk retning i norsk næringslivspolitikk.
Her er de harde fakta: Norske eiere opplevde en dobling av formuesskatten fra 2021 til 2023. Kapital som kunne vært reinvestert i norske arbeidsplasser går nå tapt. Exitskatten presser noen av våre mest lovende vekstskapere til å flytte utenlands før de rekker å skape betydelige verdier, eller så svekker den gründerdrivkraften vi i Norge så sårt behøver. Dette kommer i tillegg til alle de menneskene, den kapitalen og den kunnskapen som allerede har forlatt landet, og som dermed ikke lenger bidrar til Norges utvikling.
Første steg er å raskest mulig fjerne både exitskatt og formuesskatt på arbeidende kapital
Regjeringens bakvendte næringspolitikk fører nå til at gründere blir mer forsiktige og fokuserer på kortsiktig profitt, i stedet for å satse på nye ideer og langsiktig vekst. Det kan også gjøre det vanskeligere å få investorer til å satse penger i norske bedrifter. Alt dette kan gjøre det vanskeligere å skape nye arbeidsplasser og verdier i Norge.
Under årets Oslo Innovation Week, som er landets største nyskapingsarena, spurte vi både norske og internasjonale næringsutviklere om innspill på Norges manglende evne til å bygge større virksomheter. Svarene varierte fra «fat-cat»-syndrom (dere er så rike at dere ikke gidder) som svenskene og finnene sa, til andre som betonet mangelen på «go-to-market»-kompetanse og umoden innovasjonskultur. Vi trenger å tiltrekke oss ny kompetanse med rett kommersialiseringserfaring fra vekstfaser ut over oppstarten.
Derfor er det ikke så overraskende at så få selskaper vokser her til lands. I alle fall ikke når selskap etter selskap opplever at regjeringen spenner ben på dem i stedet.
KrF vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Den er spesielt destruktiv fordi den tapper selskaper for nødvendig investeringskapital som igjen kan skape de nye arbeidsplassene. Dette berører både eksisterende småbedrifter og langsiktige familiebedrifter, men også vekstgründere som ofte må selge aksjer eller tappe investert kapital før de har tjent en eneste krone. Skatten rammer selv før man er kommet ut av startblokken. Når utenlandske eiere slipper å betale den samme formuesskatten, blir det ekstra urettferdig.
Norges fremtidige innovasjonsevne kan likevel ikke bare besluttes politisk. En av våre styrker her til lands har vært høy grad av tillit og evne til å spille på lag. Skal innovasjonskulturen bedres, må også næringslivet selv bidra til høyere innovasjonslyst og vilje til å vokse. Fra vår kant i politikken, skal KrF arbeide for å legge best mulig til rette. Første steg er å raskest mulig fjerne både exitskatt og formuesskatt på arbeidende kapital. Vi vil jobbe for at vi forsker mer på innovasjon, samt til at innovasjon kommer langt høyere på den politiske dagsordenen. Det haster med å legge grunnlaget for et mindre oljeavhengig næringsliv i Norge.
Dag Inge Ulstein
Leder i KrF