<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Batterisatsingen er tilkarringsvirksomhet – ikke grønn omstilling

Strategien burde være å etablere Nordens finans- og IT-sentrum, ikke kaste bort enorme beløp på næringer der Norge ikke har noen fortrinn, mener professor Espen Gaarder Haug.

Publisert 21. okt. 2024
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
+ mer
lead
LETT Å BRUKE ANDRES PENGER: Staten har tapt hundrevis av millioner bare på ett batteriforetak, mens ledelsen i batterisektoren har stukket av med store summer, skriver artikkelforfatteren. Her statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under åpningen Morrows batterifabrikk i sommer. Foto: Eivind Yggeseth
LETT Å BRUKE ANDRES PENGER: Staten har tapt hundrevis av millioner bare på ett batteriforetak, mens ledelsen i batterisektoren har stukket av med store summer, skriver artikkelforfatteren. Her statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under åpningen Morrows batterifabrikk i sommer. Foto: Eivind Yggeseth

Debattinnlegg: Espen Gaarder Haug, professor i finans, Handelshøyskolen, NMBU

Hva skal Norge leve av etter oljen? Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har lenge ment at batteriproduksjon er et satsingsområde. I 2021, under et besøk hos Freyrs batterisatsing i Mo i Rana, sa statsminister Støre (Ap) at «etableringer som dette er kjernen i Arbeiderpartiets klimapolitikk». Ikke et eneste batteri er solgt, og fabrikken i Mo i Rana er nå lagt ned.

Espen Gaarder Haug. Foto: Privat

Regjeringens plan hørtes både grønn og bærekraftig ut på papiret. Men så kom virkeligheten. Staten har tapt hundrevis av millioner bare på ett batteriforetak, mens ledelsen i batterisektoren har stukket av med store summer. Dette minner mer om en illusjon der politikerne faller for tilkarringsvirksomhet enn om grønn og bærekraftig omstilling som skal sikre Norges fremtid etter oljen. Kan vi også be regjeringen legge frem et CO2-regnskap for batterisatsingen i Mo i Rana?

Norge har knapt noen fortrinn når det gjelder batteriproduksjon. Vi er ikke et lavkostland, og vi har små miljøer innen grunnforskning på batteriteknologi sammenlignet med USA og Kina.

Jeg bør kanskje opplyse at jeg også selv driver noe med grunnforskning innen fysikk som kan ha relevans for fremtidige batterier, men jeg har ingen ambisjoner om produksjon i Norge. Skulle Norge få et praktisk relevant gjennombrudd innen batteriforskning, er nok den beste løsningen å ta patent og selge det til aktører i utlandet med bedre kapasitet og lavere kostnadsstruktur. Dette blir altså neppe den nye oljen for Norge. Vi har altfor få produksjonsfortrinn.

Det som trolig forhindrer Norge fra å bli dette er dogmer, misunnelse og en snever oppfatning blant mange om at finans ikke er grønt

Norge bør tenke helt nytt og utarbeide en fornuftig strategi for hva vi skal leve av når oljealderen fases ut. Dessverre er det i dag ofte viktigere, både i politiske og akademiske kretser, å slenge rundt seg med ord som bærekraft og grønt, enn å bygge på solid kunnskap. Vi trenger nøyaktige risikoberegninger før vi setter skattebetalernes penger i prosjekter som batterieventyr.

Norge har mye kapital per innbygger (stort sett allokert til Oljefondet), og vi har tilrettelagt godt med universitetsutdanning. Oljefondet er et av verdens største investeringsfond, og har gjort det ganske så bra så langt. Det vi kan leve av etter oljen kunne være å bygge opp finans- og IT-sektoren til å bli ledende i Norden. Vi kunne tiltrukket oss mye kapital fra utlandet som kunne blitt forvaltet herfra om man hadde tilrettelagt politisk for det.

Strategien burde være å etablere Nordens finans- og IT-sentrum. For å få til dette må skattepolitikken endres dramatisk, slik at Norge blir mer lukrativt enn andre land i Norden og Europa å etablere finansforvaltning samt IT-bedrifter i. Det må også være en langsiktig, tverrpolitisk avtale om at man ikke plutselig kan endre skattereglene i investorenes disfavør. Å tiltrekke seg storkapital fra utlandet krever at man bygger opp tillit. En slik tillit har Norge i stadig mindre grad, vi anses av mange utenlandske investorer som et land med stor politisk risiko fordi man historisk plutselig og nærmest uten forvarsel dramatisk har endret skatteregler, slik det ble gjort med lakseskatten. Tillit kan kun bygges opp over tid, men kan ødelegges på en dag. Langsiktighet er derfor et must.

Det som trolig forhindrer Norge fra å bli dette er dogmer, misunnelse og en snever oppfatning blant mange om at finans ikke er grønt. Det er gjennom forvaltning av storkapital og bestemmelsen om hvor denne skal investeres, at Norge trolig kan få størst innflytelse på hvordan en bærekraftig verden kan bli.

Espen Gaarder Haug

Professor i finans, Handelshøyskolen, NMBU