Første nye på 25 år
Patek Philippes første nye modellserie på 25 år er lansert. En stor satsing, men mottakelsen har vært svært blandet.
Det har vært knyttet usedvanlig stor spenning til det sveitsiske prestisjemerket Patek Philippes nye lansering, som endelig ble offentliggjort i oktober. Merket er blant verdens mest kjente, opererer i høy prisklasse, er Sveits’ femte største klokkeprodusent målt i omsetning, og har historie helt tilbake til 1839.
Hva nettopp denne nye vinen skulle være, har det vært spekulert i siden styreleder og eier Thierry Stern i et Bloomberg -intervju fortalte at de for første gang på nærmere 25 år planla å lansere en helt ny modellserie (forrige gang var i 1999 med damekolleksjonen Twenty-4).
Nå foreligger fasit. Den nye modellserien er Patek Philippe Cubitus.
Enkelt forklart er dette en mer firkantet tolkning av fanfavoritten og hjørnesteinsproduktet Nautilus, en av verdens aller mest etterspurte luksusklokker. I første omgang består modellserien av tre nye referanser, en enklere utgave i stål med tid og datovisning, en variasjon av førstnevnte i 18 karat rosegull/stål-kombinasjon og til slutt en mer komplisert Cubitus i platina med blant annet månefaseindikator.
Felles for alle er at urkassen måler 45 mm i diameter. Vannresistente tilsvarende 30 meter. For de to referansene med kun tid- og datovisning, er urkassen 8,3 mm tykk. Den mer kompliserte måler 9,6 mm, og serveres kun på en blå rem – ikke lenke.
Patek Philippe
- Sveitisk klokkemerke grunnlagt i 1839, med hovedkvarter i Genève.
- Familieeid, styreleder og eier er Thierry Stern.
- Landets femte største klokkemerke målt i omsetning (tall fra Morgan Stanley og Luxeconsults årlige rapport på sveitsisk klokkeindustri, 2023).
- Produserer omtrent 70.000 klokker pr. år.
- Morgan Stanley har estimert omsetningen til å være 2,05 milliarder sveitserfranc, hvilket gir en gjennomsnittspris på 40.000 sveitserfranc pr. klokke (før moms).
- Mest kjente produkt er den sporty luksusklokken Nautilus, designet av bransjelegenden Gerald Genta på 70-tallet.
I likhet med urkassen minner tallskiven, samt fargevariasjonene, veldig om Nautilus – bare firkantet. Også den integrerte lenken er som tatt rett fra Nautilus.
Cubitus Grand Date (referansen er velklingende 5822P-001) er den kompliserte i platina. Selv om alle de tre utgavene som nå er lansert benytter seg av urverk som i utgangspunktet er allerede eksisterende kalibere, er denne blitt betydelig modifisert.
Grand Date byr på nettop datovisning, månefaseindikator (med visning av aktuell ukedag dandert rundt) og en desentralisert sekundviser mellom kl. 4 og kl. 5. Funksjonene er fordelt utover tallskiven på et nokså asymmetrisk vis. Dette er ikke nytt for Patek, de har gjort lignende – endog ikke helt identiske – løsninger med eksempelvis Nautilus og Calatrava tidligere, og da med modeller som tar utgangspunkt i samme urverk med mikrorotor. Blant modifikasjonene som er gjort er å etablere såkalt big date, hvilket på godt norsk betyr en stor datovisning (som du sikkert kunne gjette) rett under kl. 12. I sammenheng med dette arbeidet har Patek Philippe søkt om seks nye patenter, hvor mange har med å gjøre hvor raskt og presist datoen skifter ved midnatt (mange mekaniske urverk bruker en god del tid på å dra dag/dato-hjulet videre til påfølgende dato, men her går det altså på millisekunder, og det inkluderer både dag- og månefaseindikator).
Litt som Code 11.59
Mottagelsen har trolig ikke vært helt slik det konservative, sveitiske merket hadde ønsket seg. Det hjalp heller ikke at en annonse i det amerikanske businessbladet Fortune ble spredt på internett i forkant av lanseringsdagen, før annonsen var ment å bli sett av publikum. Meningene blant entusiaster, både på diverse internettfora og klokkeblogger, er svært blandet om nyheten. Kritikerne omtaler designet ved Cubitus som å bære preg av lite nyskapning, at Grand Date-modellens tallskive oppfattes som noe rotete og peker på den høye prisen. Samtidig høster Patek Philippe god omtale hva gjelder høy opplevd kvalitet, samt fargevalg og finish.
Det hele minner litt om da konkurrenten Audemars Piguet – et annet sveitsisk prestisjemerke med nokså lik, ærverdig historisk urmakerpondus – lanserte det som skulle være deres nye vin for et par år tilbake. Code 11.59, som den så moderne het, var ment å ose modernitet og nytenkning. En ny vei. Men mottagelsen var ganske så beintøff. Ingen kjære mor. Mange entusiaster var ikke nådige med den nye retningen, selv om det også naturligvis fantes positiv omtale. Code 11.59 kunne ifølge kritikerne ikke måle seg med produktet som var synonymt med AP i lang tid, den velkjente og svært ettertraktede Royal Oak.
Det moderne Patek Philippe er på sin side for mange synonymt med Nautilus, som opprinnelig ble designet av samme mann som stod bak Royal Oak, sveitseren Gerald Genta (1931–2011).
Det er ikke bare luksus å inneha en såpass sterk og definerende merkevare innenfor merkevaren som både Patek Philippe og Audemars Piguet sitter på.
I skrivende stund har det knapt gått en uke siden lanseringen. Og er det noe erfarne samlere vet, er det at klokker som i sin tid ikke var spesielt populære og dermed er sjeldne, fort kan bli morgendagens største stjerner på auksjonsmarkedet.
Pris og pris
Så var det dette med pris da. Vi tar det fra minst til mest kostbart:
Utgaven i stål – innstegsmodellen i Cubitus-kolleksjonen – er priset til 35.000 sveitserfranc, som i skrivende stund tilsvarer 445.000 norske kroner. Ref. 5821/1AR-001, den med litt rosegull, koster 52.000 sveitserfranc. På toppen har vi naturligvis den mest kompliserte med stor datovisning og månefaseindikator, som går for hele 75.000 sveitserfranc.