DNB kjøper Carnegie – Oppkjøpsfond casher inn

DNB punger ut 12 milliarder svenske kroner for Carnegie.

Publisert 21. okt. 2024 | Oppdatert 21. okt. 2024
Article lead
DNB-SJEF: Kjerstin Braathen Foto: Thomas Bjørnflaten

DNB kjøper Carnegie Holding AB fra Altor og minoritetsaksjonærene for 12 milliarder svenske kroner, opplyses det i en børsmelding mandag morgen.

– Målet med overtakelsen av Carnegie er å tilby enda bedre løsninger til kundene våre. Sammen med Carnegie setter vi skikkelig kraft bak ambisjonen om å bli en ledende nordisk aktør innen investeringsbankvirksomhet, verdipapirmegling og -analyse, corporate banking, private banking og kapitalforvaltning, sier DNB-sjef Kjerstin Braathen.

– Carnegie er en perfekt match, i tråd med strategien vår, og oppkjøpet er et taktskifte på veien mot å øke andelen provisjonsinntekter for DNB totalt sett, påpeker hun.

Transaksjonen ventes gjennomført i første halvår 2025.

Bytter navn

Carnegie Holding er morselskapet i Carnegie Group, en nordisk investeringsbank og kapitalforvalter med 850 ansatte. Banken har 56 prosent av inntektene fra investeringstjenester og 44 prosent fra kapitalforvaltning.

Ifølge meldingen kommer DNB Markets nå til å bytte navn til DNB Carnegie, for å understreke den strategiske betydningen.

– Sammenslåingen av Carnegie og DNB Markets til DNB Carnegie vil sette oss i vesentlig bedre stand til å betjene de nordiske kundene våre med et utvidet produkttilbud, samtidig som vi ivaretar gründerånden og den kundesentriske tilnærmingen vår, sier konsernsjef i Carnegie, Tony Elofsson.

BLIR MED VIDERE: Tony Elofsson i Carnegie. Carnegie

Han skal nå lede det som blir hetende DNB Carnegie Investment Banking AB, som vil være DNB Carnegies virksomhet innen investeringstjenester og private banking i Sverige, Danmark og Finland. Elofsson tok over som konsernsjef i Carnegie Holding og Carnegie Investment Bank i fjor. 

Resultatbidrag på 1 mrd.

Carnegie hadde pr. 30. september 436 milliarder svenske kroner til forvaltning i kapitalforvaltning og private banking. Så langt i år har banken et resultat etter skatt på 535 millioner svenske kroner og en egenkapitalavkastning på 18 prosent.

«Carnegies netto årlige resultatbidrag til DNB, før synergieffekter og andre transaksjonsrelaterte gevinster, forventes å være i overkant av 1 milliard svenske kroner fra 2025, som tilsvarer en P/E-multippel på oppkjøpsprisen på ca. 12x», heter det.

Transaksjonen forventes å øke DNB-konsernets resultat pr. aksje og egenkapitalavkastning, og generere over 15 prosent avkastning på investert kapital.

Det forventes at den rene kjernekapitalandelen vil reduseres med ca. 1,20 prosentpoeng og vil ikke påvirke utbyttepolitikken negativt.

Kjøpte konkursbo

I kjølvannet av finanskrisen i 2008 tok det svenske statlige organet Riksgälden over Carnegie og selskapet ble tatt av børs. Etter en restrukturering ble Carnegie solgt til oppkjøpsfondet Altor og investeringsselskapet Bure for 1,4 milliarder svenske kroner i 2009, i tillegg til rom for en betaling på ytterligere 250 millioner kroner. Altor ble sittende med en eierandel på 65 prosent.

Altor har vært eneeier siden 2012 etter å ha kjøpt Bures andel på 35 prosent for 629 millioner. Her lå det også inne en tilleggsbetaling i avtalen på 106 millioner på visse vilkår.

Mandag ble det altså klart at Carnegie selges til DNB for 12 milliarder kroner.

– I 2009 investerte vi i en utfordrer, og opp gjennom årene har de vokst til en markedsleder, sier Altor-sjef Harald Mix i en pressemelding.

Finansavisen har vært i kontakt med Altor, men oppkjøpsfondet ønsker ikke å oppgi gevinsten etter salget.

SELGER: Altor og grunlegger Harald Mix har solgt Carnegie til DNB. Foto: Altor

Har ønsket å selge

I flere år har det blitt spekulert i om Altor var i ferd med å selge eller børsnotere Carnegie. I sommer uttalte den svenske Altor-toppen Harald Mix at det ble vurdert en notering under noteringsboomen i 2021, men at han var glad det ikke gikk veien på grunn av tørke i noteringsmarkedet. Samtidig luftet han tanken om å gjøre et nytt forsøk til tross for et svakt børsnoteringsmarked. Carnegie hadde nettopp kjøpt investeringsselskapet Didner & Gerge, som mange mente kunne styrke en børsnotering eller salg.

– Vi mener en ledende børsaktør kunne passet på børsen, sa han til Dagens Industri.

Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at Altor sonderte mulighetene for en sammenslåing med det norske børsnoterte meglerhuset ABG Sundal Collier i 2020 og 2021. Altor-gründer Harald Mix og største eier Jan Petter Collier i ABG Sundal Collier skal ha vært involvert, men det ble aldri en formell prosess.

Finans

Informasjon om bruk av AI