<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
Foto: Yongyuan/Getty Images

Japan på ekspress

Japan oppleves best i fart – gjerne på lyntog, i helikopter eller ved sushi-samlebåndet. Men glem ikke å hente hvilepulsen frem, og nyt hvert sekund i dette unike landet der historien sitter i veggene, og fremtiden allerede er her.

Publisert 1. nov.Oppdatert 4. nov.
Lesetid: 9 minutter

Fra blinkende neonlys i Shibuya til vakker natur i Okutama – Tokyo er metropolen som har alt. 

Det er vanskelig å gi en god beskrivelse av den japanske hovedstaden, men å kalle det et Disneyland for voksne – i aller beste betydning – er kanskje ikke så langt unna? Byen er en gedigen lekeplass for store som små. 

Det skal godt gjøres å kjede seg her.

Med Tokyo-børsen og dens store globale aktører er det ikke sjelden i dag at norske forretningsfolk tar turen til landet i “det fjerne Østen". Det blir også et stadig mer populært reisemål for nordmenn flest. Ikke rart, gitt de førsteklasses opplevelsene som venter. 

Vanskelig å komme seg hit er det heller ikke, gitt at selskaper som finske Finnair flyr nærmest direkte fra Oslo til Tokyo, med et kjapt flybytte i Helsinki. 

Stor-Tokyo, som huser over 37 millioner innbyggere, er mer tilgjengelig for oss nordmenn enn noen gang.

Fortid og fremtid i skjønn harmoni

Japanerne er forut sin tid med sine lyntog, t-baner som faktisk følger tidtabellen, og futuristiske kafé-, restaurant- og barkonsepter. Likevel stikker landets historie og tradisjoner dypt.

Tidsreise: Det japanske lyntoget Shinkansen har en hastighet på opptil 320 kilometer i timen og tar deg fra hypermoderne Tokyo til historiske Kyoto på 2,5 time. Foto: FEBRUARY/Getty Images

Med lyntoget fra Tokyo tar det bare 2,5 time å reise “tilbake i tid” til det historiske hjertet av Japan, Kyoto. Her kan du vandre gatelangs i smale smug i det gamle geishadistriktet, som blant annet inspirerte til bestselgerboken Memoirs of a Geisha, som senere ble storfilm.

Bruk dagene i Kyoto til å utforske historiske templer og palasser der oldtidens keisere regjerte, gå naturskjønne turer til lokale helligdommer og lær mer om Japans fascinerende historie – fra partialskstyrte ættesamfunn til shogunatet og etter hvert til dagens parlamentarisk-demokratiske keiserrike.

Benytt anledningen, hvis du har forretninger i landet, til å gjøre oppholdet til en real “bleasure”, en kombinasjon av jobb- og fritidsreise. I Japan kan det oppnås med få dager til rådighet.

Geishadistriktet: Den gamle trebebyggelsen i Gion er det tidligere geishadistriktet i Kyoto. I dag kan du støte på flere utkledd som geishaer, og hvis du ikke er opptatt av å være “woke”, kan du kle deg ut selv. Foto: Xavier Arnau/Getty Images

Du kan selvsagt bruke et helt liv på å utforske de dynamiske millionbyene Tokyo og Kyoto uten å oppdage alt, de har rett og slett for mye å friste med. Her er derfor et lite utvalg av det beste innen mat, drikke, overnatting og opplevelser i de to metropolene – til din neste “bleasure”.

Flest Michelin-stjerner i verden

En verden av smaker venter i Japan. Særlig sjømatelskeren vil være i sitt ess her. 

Det er nærmest umulig å kun trekke frem noen få spisesteder i Tokyo, som har flest Michelin-stjerner av alle verdens byer.

I toppklassen finner du japanske restauranter som RyuGin, Kohaku, Kanda og Harutaka, alle med tre Michelin-stjerner. Det finnes totalt tolv restauranter med tre stjerner i Guide Michelin i den japanske hovedstaden, 26 spisesteder med to stjerner og 132 med en stjerne hver. Du kan med andre ord spise som kongelig til ethvert måltid – hvis du har råd.

Vil du ha sushi, men i en lavere prisklasse, kan du teste kjeder som Itamae Sushi. Med på kjøpet får du en stemning som gjør at vi turister føler at vi har snublet inn på riktig sted. Her sitter lokalbefolkningen alene langs sushibaren, flere i dress og med stresskofferten ryddig plassert ved føttene.

Sushi: Tokyo har flest Michelin-stjerner i verden. Det finnes også rimelig og god sushi, som på Itamae Sushi. Foto: Ingrid Elle

En tur til Japan er heller ikke komplett uten å teste kaiten-zushi – såkalt samlebånd-sushi. Katumidori og Kura er blant tilbyderne, der sistnevnte er billigvarianten. Rettene bestilles her via en liten skjerm i ditt eget “avlukke”, og kommer så susende ut av kjøkkenet en etter en. Du kan også plukke ferdige retter som seiler forbi på samlebåndet. Her får du mye mat for pengene, men vær obs på at kvaliteten ikke alltid når opp. Det er likevel verdt opplevelsen.

Ramen-elskeren bør laste ned appen Ramen Beast, som gir oversikt over de beste stedene for den japanske nudelsuppen. Vi testet Ramen Shichisai, som scoret høyt blant tilbyderne ved Tokyos sentralbanestasjon. I det lille lokalet er det kanskje ti sitteplasser rundt et lite, innglasset kjøkken, der en sumobryter-lignende skikkelse lager ferske nudler fra bunnen av. Ikke dårlig underholdning mens du venter, altså. Bestillingen taster du inn på en automat ved inngangsdøren – mer japansk blir det knapt. Det smaker godt gitt prisen – og de ferske nudlene er best.

Spis som en lokal i Kyotos gamle geishadistrikt

Kulturmekkaet Kyoto har i likhet med Tokyo også mye på matfatet, med hele fem restauranter med tre Michelin-stjerner, 17 med to stjerner, og 78 med én stjerne. Gourmanden vil sikre seg et bord på steder som Hyotei, Kikunoi Honten og Mizai.

Skulle du derimot gå lei det japanske kjøkkenet, og har litt strammere budsjett, kan du prøve Kacto elvelangs ved Kyotos gamleby. Restauranten serverer amerikanske retter til frokost, lunsj og middag, med en japansk vri. Eller du kan snuble inn i et av spisestedene i Kyotos gamle trebebyggelse, Gion, der både nåløyet for å få bord, og lokalet, kan være av den trange sorten.

Inne i Gion Ichiho er det syv krakker rundt en liten sushi-bardisk, to kokker som knapt prater engelsk, dunkel belysning, og et lunt japansk interiør. Her får du kun servert det som står på dagens meny, med sake eller hjemmelaget lemonade til. Enkelt, greit, godt – og veldig lokalt.

Autentisk sushi: I Kyoto anbefaler vi å sikre bord på et av de trange, små spisestedene i gamlebyen for en autentisk smaksopplevelse. Koselig er det også. Her fra Gion Ichiho. Foto: Ingrid Elle

Glem for all del ikke å prøve søte, lokale delikatesser som mochi, daifuku og taiyaki. Dango er en favoritt som finnes stort sett alle steder turister (og lokale) ferdes. Bollen er laget av rismel og serveres på trespyd, ofte toppet med soyasirup. Bon appetit.

Fra Ryokan til Ritz

Det aller beste er sjelden billig i Japan, heller ikke når det gjelder overnatting. Det hjelper likevel på lommeboken hvis du drar utenom høysesongen. Unngå spesielt blomstringen i mars–april.

Nye Trunk Hotel ved Yoyogi Park er blant toppvalgene i Tokyo, og alle de store luksuskjedene er representert i byen, som Four Seasons, The Peninsula, Ritz-Carlton og Aman.

The Shogun Experience: Er du som oss fan av TV-suksessen “Shogun”, serien om de historiske krigførerne i Japan, bør du sjekke inn på et tradisjonelt japansk hotell, ryokan, for en smak av den minimalistiske “shogun”-tilværelsen. Foto: Ingrid Elle

Overnatting på et tradisjonelt japansk hotell, ryokan, er absolutt å anbefale under en japansk visitt. Gi deg selv en “shõgun”-opplevelse med en natt eller to på Ryokan Shigetsu i nabolaget Asakusa, med utsikt over Tokyo Skytree fra deres onsen (bad) i toppetasjen. Noen rom har også utsikt til områdets kjente pagoda, Senso-ji. Et par netter holder for voksne rygger, for i ekte japansk stil sover du mer eller mindre på gulvet.

Foretrekker du high-end, kan du teste Hoshinoya, en oppgradert versjon av et tradisjonelt ryokan.

Er du på et stramt budsjett, eller bare vil oppleve det japanske kapselhotellet, er kjeden “9h” et rent og billig alternativ. De har flere hoteller i Tokyo, blant annet i bygget der den norske kafeen Fuglen i Asakusa holder til.

I Kyoto finner du også topphoteller som Banyan Tree og nye Six Senses, samt en lang rekke unike ryokan.

Kaffekos med minigriser

Har du hjemlengsel er nevnte Fuglen i Tokyo, en kafé som forvandles til bar om kvelden, et must for både kaffeelskere og de som vil prøve akevittbaserte drinker med en japansk vri. De har også et utsalgssted i nabolaget Shibuya.

Her finner du også et annet norsk sted, ØL Tokyo, med et bredt utvalg av norsk og internasjonalt håndverksøl.

Hull i veggen: Foretrekker du en matbit i farten finnes det mange “hull i veggen”, som denne i et av de trange og sjarmerende smugene i Kyotos gamleby. Foto: Ingrid Elle

Unike konseptbarer og -kafeer finnes det utallige av i dette litt annerledes landet. Her gjelder det å finne din nisje, enten du er fan av Harry Potter, vampyrer, massasjer, K-Pop, hunder, fugler, reptiler, pinnsvin, pingviner – you name it, Tokyo’s got it.

På for eksempel Mipig kan du kose med minigriser, mens du nyter en kopp te eller kaffe. Katteelskeren kan sjekke ut Temari no Ouchi, men hvis det er ugler, ikke i mosen, men på kafé, som gjelder for deg – sjekk ut Owl Cafe Tokyo. Få steder gjelder utsagnet – kun fantasien setter grenser – bedre enn i Tokyo.

Er du mindre eventyrlysten og mer fin på det, kan du sjekke ut topprangerte barer som Trench, Benfiddich, Opa og Orchard Ginza i Tokyo.

I Kyoto er K6, Nokishita 711, L’Escamoteur, Rocking Chair, Bee’s Knees og Cave de K blant de høyest rangerte barene. En fornem kopp matcha-te får du på 7T+ i gamlebyen.

Skogsbading, Zen og onsen

Er du først i Kyoto bør du bruke noen timer på å gå deg vill, for å så finne veien tilbake, i historiske og sjarmerende Gion. Spaser langs kanalen Shirakawa, over broen Tatsumi, i gaten Hanami, og nabolaget Shinbashi Dori. Her ligger flere flotte pagodaer, buddhistiske templer og shinto-helligdommer. Ved det buddhistiske tempelet Kiyomizu-dera samles mange for å se solnedgangen.

Terapitur: Rundturen opp og ned den skogkledde åsen Inari, ved helligdommen Fushimi Inari i Kyoto, er skikkelig fin. Foto: Ingrid Elle

En liten reise med taxi, buss, tog eller t-bane kobler deg til resten av de viktigste stedene i Kyoto, som templet Kinkaku-ji, bambusskogen Arashiyama og shinto-helligdommen Fushimi Inari, som byr på en nydelig tur i skogen.

Gå tidlig for å unngå folkemassene, nyt naturens ro i åssiden og bli “Zen” – en buddhistisk meditasjon der du fokuserer på sinnet. Med på kjøpet får du oppleve den japanske terapien, skogsbading, som faktisk utskrives på “resept” i landet. Tanken er at skogens ro og litt bevegelse bidrar til fysisk og mental velvære. Nettopp det får du ved Fushimi Inari.

Etter skogsturen kan du stikke innom den koselige kafeen Vermillion med terrasse og utsikt over en sjarmerende liten dam. Her serveres god internasjonal brunsj og kaffe.

Kaffestopp: Ta deg en velfortjent pause på den hyggelige kafeen Vermillion etter en tur på Inari-toppen. Foto: Ingrid Elle

Har du bare noen dager i Japan, vil du kun få en smakebit av alt japanerne har på menyen. Men noe du bør sette av tid til er det tradisjonelle japanske badet, onsen. De beste badehusene sies å befinne seg i grisgrendte strøk, men det er noen gode alternativer i Kyoto og Tokyo også, som Maenohara Onsen Saya-No-Yudokoro og Niwa-no-yu i hovedstaden, og Tenzan-no-yu i kulturelle Kyoto.

AI-kunst, tehus og helikoptertur

I begge byene er det også mange som tilbyr matlagingskurs for den som vil lære den edle sushi-kunsten, samt delta i en tradisjonell teseremoni der du lager den japanske favorittdrikken, matcha.

I Tokyo kan du for eksempel kombinere et besøk til det kjente fiskemarkedet Tsukiji med en tur innom tehuset Nakajima i naboparken Hamarikyu.

Fly høyt: Mange turister tar turen opp Tokyo Skytree for utsikt over millionbyen. Kulere er det kanskje å runde det 634 meter høye tårnet med helikopter. Foto: Ingrid Elle

Takket være lyntoget er det også enkelt å ta seg en dagstur til landets mest kjente og høyeste topp, Fuji-san. Det tar heller ikke mer enn et par timer med buss, avhengig av trafikken.

Ved Fuji kan du overnatte ved en av de fem innsjøene i området, gå fjelltur ved eller på vulkanen, slappe av på spahotell, bo i iglo-lignende telt og se på stjernehimmelen, eller bare stoppe opp for å ta et bilde av den ruvende vulkanen med sin karakteristiske hvite topp.

Imponerende utsikt får du også fra noen av Tokyos høyeste bygninger, som Tokyo Skytree. Mer unikt er det å se byen fra oven – fra et helikopter.

Co-pilot: Airos Skyview tilbyr en rekke helikopterturer i og rundt Tokyo. Vi fikk bli med opp i det lille firemannshelikopteret over bykjernen. Sitt foran med piloten, hvis du kan. Terningkast seks. Foto: Ingrid Elle

AirX Airos Skyview tilbyr en rekke sightseeingturer med helikopter i og rundt hovedstaden. Vi fikk bli med opp i deres lille firemannshelikopter, der vi fløy lett som fuglen over byens største attraksjoner, og rundet Tokyo Skytree.

Å fly mellom de spektakulære skyskraperne er som å være en drone i en storslått Hollywood-film. Det kan ikke beskrives. Det må oppleves. Et absolutt høydepunkt.

Avslutt gjerne et besøk i Tokyo som vi gjorde, med en tur innom Team Labs Borderless. Selv de største kunstkritikerne vil finne de enorme digitale kunstinstallasjonene imponerende. 

Digital kunst: Du må ikke være kunstinteressert for å synes at et besøk på Team Labs Borderless er gøy. Foto: Ingrid Elle

Ved hjelp av flere hundretalls datamaskiner er blant annet kunstig intelligens tatt i bruk for å generere nye versjoner av den levende kunsten som stedvis beveger seg langs veggene og gjennom flere rom. Besøkene hit vil derfor aldri være helt like. Litt som en reise til Japan – et land i konstant endring, men med røttene godt plantet i jorden.

Kapital Reise var gjest ombord Finnair fra Tokyo til Oslo.