Europeisk stup kan gi tidligere norsk rentekutt
Krisen for eurosonen forverres. Derfor er det nå 50/50 om det blir norsk rentekutt i januar, mener rentemarkedet.

Innkjøpssjefindeksen PMI for Tyskland viser, som ventet, at det står elendig til i industrien, men nå faller også PMI for tjenestesektoren. Dessuten stuper PMI-ene for Frankrike.
Innkjøpssjefindeksen for hele eurosonen bikker nå også over til tilbakegang. PMI-målingen faller fra 50, som innebærer uendret aktivitet, til 48,1, som varsler fallende aktivitet. Samtlige målinger er klart svakere enn forventet.
– Dette gjør at det kan bli lenge for Norges Bank å vente til mars med sitt rentekutt, mener sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.
Han mener de svake tallene gjør at ESB kan komme til å vurdere et dobbeltkutt ved rentemøtet i desember. I markedet er det priset inn omtrent 50/50 sjanse for et dobbeltkutt fra ESB.
Rentefall
Rentemarkedet er enig: Norske renteforventninger er ned 6-7 basispunkter, og følger langt på vei fallet i toårige tyske renter, som er ned rundt 10 basispunkter i morgentimene fredag.
– Dette setter avtrykk. De franske tallene er, med god margin, svakere enn ventet, mens nå altså tjenestesektoren får større problemer i Tyskland. Risikoen for eurosonen er klart på nedsiden, mener Hov.
Den franske PMI-en faller fra 48,1 til 44,8, mens den tyske faller fra 48,6 til 47,3.
– Eurosonen kan merke amerikanske tollsatser betydelig.
Tidligere kutt
– Og derfor vil Norges Bank fremskynde rentekuttet?
– Det er i støpeskjeen, men i rentemarkedet er det nå priset omtrent 50/50 for et kutt i januar.
Fredag formiddag er det imidlertid priset inn sannsynlighetsovervekt på rundt 63 prosentfor et januarkutt
Hov understreker at Handelsbanken ennå ikke har skiftet til å vente et kutt i januar.
– Men det kan gå mot en endret profil fra Norges Bank, ved at antall kutt gjennom 2025 kanskje ikke blir endret fra dagens varsel om 3-4 kutt, men at de kommer tidligere på året, tror han.
– Og de andre tallene vi har fått denne uken trekker også i den retning, mener Hov, og viser blant annet til SSBs BNP-tall og Norges Banks forventningsundersøkelse.