Det viktigste temaet for europeiske aksjer i 2025 er påtroppende president Donald Trumps politikk, særlig tollsatser, mener Morgan Stanley. Strategene, analytikerne og økonomene i banken regner seg frem til 7 prosent avkastning fra MSCI Europe-indeksen for 2025.
Teamet tror Trump innfører en 10 prosents importtoll på de fleste europeiske varer, med unntak av sektorer som forsvar, energi og farmasi.
To utsatt, én gunstig
Nel og AutoStore er blant de mest tollutsatte selskapene i Europa som Morgan Stanley dekker.
Begge har betydelige deler av inntektene sine knyttet til det amerikanske markedet, inkludert eksport. Nel har også lave marginer og prismakt, mens AutoStore derimot har høy prismakt.
Norsk Hydro kan dra nytte av lavere selskapsskatt i USA, ifølge teamet. Aluminiumsgiganten anslås å ha 23 prosent av 2025-inntektene sine fra varer produsert og solgt i USA, som ikke regnes som eksport, og kan i tillegg kvalifisere for skattelettelser i USA.
Kina-eksponering
Selskaper som har store deler av inntektene sine fra Kina, vurderes negativt.
Her finner man Elkem. På 2024-estimatene er 37 prosent av totale inntektene fra Kina, som plasserer selskapet på syvendeplass blant de mest Kina-eksponerte europeiske aksjene som Morgan Stanley dekker.
Nordic Semiconductor kaprer niendeplassen, med 35 prosent av 2024-inntektene fra Kina.
Totalen
Basert på en rekke parametere er det kalkulert en samlet score for hvert selskap.
Aksjen som scorer høyest i Europa er Deutsche Telekom med 72,5 av 100 i score, svenske Ericsson tar fjerdeplassen, SAP femteplassen, og Nokia havner på 13. plass.
Det er fravær av norske aksjer på topp 50-listen til Morgan Stanley.
I den andre enden er det mange luksusaksjer; Hermès tar sisteplassen, mens Kering er nest sist. Mowi er rangert på 41. plass på taperlisten, med en score på 39,7 av 100. Svenske Evolution scorer også svakt, med 39,6 av 100.
Det norske aksjemarkedet vurderes også som noe svakt. Norge er rangert på 14. plass av 21 markeder på Europa-listen til Morgan Stanley. Øverst på listen er Tyskland, Belgia, Storbritannia og Spania, mens Frankrike ligger på bunnen.
Norge scorer svakest av alle på parameteret «endring i markedssentiment», som vekter 9,0 prosent av den totale scoren. Her måler Norge minus 24,3, mens Belgia troner med 20,6.