<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vi kommer til å ha en veldig robust inntjening

Ventetiden er over for Nordic Mining. 13 år på overtid er gruveselskapet snart i produksjon, og analytikerne spår overskudd allerede i det første hele året.

Publisert 22. des. 2024
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
+ mer
lead
SNART I MÅL: Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum får akkurat med seg at gruveselskapet kommer i produksjon før han går av med pensjon til vinteren. FOTO: Ivan Kverme
SNART I MÅL: Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum får akkurat med seg at gruveselskapet kommer i produksjon før han går av med pensjon til vinteren. FOTO: Ivan Kverme

Etter å ha jobbet med Nordic Minings gruveprosjekt i Engebøfjellet i 18 år, ser Ivar S. Fossum endelig lyset i enden av tunnelen. Ifølge ham er gruveanlegget nå over 95 prosent ferdig, og oppstarten har så vidt kommet i gang. Fra neste år skal endelig inntekter begynne å strømme inn til selskapet.

– Det er veldig spennende. Vi har de seneste ukene hatt en stegvis igangsettelsesprosess. Når et såpass stort anlegg skal starte opp, må det gjøres på en strukturert måte og etappevis. Så langt har det gått greit, sier Fossum.

– Har det ikke dukket opp noen problemer underveis?

– Det er alltid noe her og der som kommer frem. Blant annet har det vært en del vær på Vestlandet i det siste, noe som har medført noen stengte veier. Foreløpig er det ingen store hendelser som har skjedd, og det er vi godt fornøyd med, sier Fossum.

– Vi er innenfor budsjettet, og når vi snart får sluttsummen vil vi komme med en endelig guide på hvor vi står, legger han til.

Mye av 2025

I de opprinnelige planene skulle gruvedriften komme i gang 2012, altså for snart 13 år siden. Nå skal selskapet bruke mesteparten av 2025 til å få opp kvaliteten på produksjonen av mineralene granat og rutil. Driftstiden er i første omgang satt til 39 år.

OVER 95 RPOSENT FERDIG: Nordic Minings nye gruveanlegg i Engebøfjellet nærmer seg produksjon. FOTO: NORDIC MINING

Mens granat brukes til vannjetskjæring, sandblåsing og slipeformål, er rutil kjemisk sammensatt av titan og oksygen. Rutil er det best egnede råstoffet til produksjon av titanmetall, som nå er definert som et kritisk metall i EU.

Rutil vil stå for mesteparten av inntektene i begynnelsen, mens planene er å øke granatproduksjonen fra rundt 125.000 tonn i begynnelsen til 200.000 tonn etter syv år.

– Nå går vi inn i en fase der vi må justere og samstemme alle elementer, slik at kvaliteten på produksjonen kommer opp til ønskelig nivå. Deretter skal produksjonen trappes opp til et stabilt nivå i løpet av 2025, sier Nordic Mining-sjefen.

Strategisk posisjon

For to år siden presenterte Fossum selskapets økonomiske prognoser. De innebar jevnt stigende inntekter til 104 millioner dollar i 2030, og en gjennomsnittlig EBITDA-margin på 65 prosent. 

– Hvordan har markedet for granat og rutil utviklet seg siden den gang?

– Vi kommer til å ha en viktig strategisk posisjon fordi vi er den eneste granatprodusenten i Europa, og én av to produsenter av naturlig rutil. Den andre produsenten holder til i Ukraina. Markedet for titanråstoffer har utviklet seg noe svakere i andre halvår, men vi forventer en bedring i 2025.

– Granatmarkedet har på sin side utviklet seg stabilt. Vi har inngått faste priser i dollar for hele vår produksjon de neste årene. Det gjør at vi ikke er utsatt for noen store markedssvingninger, sier Fossum. 

– Så høye marginene du snakket om for to år siden gjelder fortsatt? 

– Ja, alt ligger til rette for at vi kommer til å ha en veldig robust inntjening. Det skyldes blant annet at vi har to mineraler som bærer kostnadene sammen og at vi har et veldig kompakt anlegg, med korte avstander fra gruve til prosessanlegg og deretter til utskipningskaien, sier Fossum.

– Når vil dere få en positiv bunnlinje?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i nå, men vi vil komme tilbake til det etter hvert. Det er alltid en x-faktor ved oppstart av nye anlegg. 

To anbefaler hold 

Det er to meglerhus som følger Nordic Mining; SpareBank 1 Markets og Clarksons. Begge har en hold-anbefaling på aksjen og et kursmål på henholdsvis 28 og 26 kroner.

Clarksons spår at inntektene vil øke fra 731 millioner kroner i 2025 til 896 millioner i 2027. Resultat pr. aksje (EPS) vil i samme periode gå fra 1,23 kroner til 2,31 kroner. Det betyr at meglerhuset spå lønnsom produksjon i det første hele året.

Analytiker Rune Tryti i SpareBank 1 Markets er enda litt mer optimistisk. Inntektene i 2025 og 2026 spår han vil havne på 761 og 884 millioner kroner, med en EPS på henholdsvis 1,85 og 2,96 kroner.

– Vår vurdering er at Nordic Mining-aksjen er verdt rundt 30 kroner i et derisket case, noe selskapet vil være etter cirka ett års produksjon. Vi tok aksjen ned til hold for en stund siden, fordi aksjekursen da fullt ut reflekterte at Engebø-prosjektet blir ferdigstilt til budsjett og på tid, sier Tryti.

Nordic Mining-aksjen har doblet seg fra emisjonen på 12 kroner for snart to år siden. I løpet av få måneder går Fossum av med pensjon. Finn Ivar Marum vil 1. mars overta som adm. direktør i Nordic Mining.