Oppkjøpspremie er oppkjøpsrabatt

Crayon meldte om en oppkjøpspremie på 36 prosent. Budet tilsvarer imidlertid en reell rabatt på 4 prosent, ifølge Pareto-analytiker Olav Rødevand.

Publisert 19. des. 2024 | Oppdatert 19. des. 2024
Article lead
SKEPTISK: Olav Rødevand, analytiker i Pareto Securities, mener den reelle verdien på budet ligger lavere enn Crayons aksjekurs.  Foto: Eivind Yggeseth

Torsdag morgen ble det kjent at SoftwareOne legger inn bud på Crayon. Aksjonærene i Crayon tilbys 0,82 nye aksjer i SoftwareOne og 69 kroner i kontanter for hver Crayon-aksje.

I meldingen fremheves det at tilbudet tilsvarer 144 kroner pr. Crayon-aksje, men baseres ikke på nåværende aksjekurs i SoftwareOne, men noe de kaller «undisturbed» aksjekurs pr. 11. desember.

Crayon skriver at tilbudet er basert på en verdivurdering av Crayon på 172,5 kroner, som representerer en premie på 36 prosent, mens SoftwareOne er verdsatt til 10 sveitserfranc.

Pareto Securities-analytiker Olav Rødevand har regnet seg frem til at det reelle budet på Crayon ligger på 130 kroner pr. aksje før børsåpning, basert på sluttkursen til SoftwareOne onsdag, som lå på 74 norske kroner, og ikke 126 kroner som budet er basert på.

Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på selskapet med et kursmål på 165 kroner pr. aksje. Med andre ord mener analytikeren at Crayon klarer å oppnå en bedre prising på egen hånd uten synergiene som skal spilles ut av fusjonen.

– Vi er likevel usikre på om Crayon-aksjonærene kommer til å støtte dette, ettersom verdsettelsen er lav og vi er usikre på om Crayon-aksjonærer i det hele tatt ønsker aksjer i SoftwareOne, sier han, og fortsetter:

– Med mindre man tror at det er en privat aktør som står klar til å kjøpe hele det sammenslåtte selskapet, synes vi ikke at budet er attraktivt nok.

Største aksjonær er Folketrygdfondet med en eierandel på 9,9 prosent, vel verdt 1,1 milliarder. Aksjedirektør Karl Mathisen er kort i kommentaren:

– Vi vurderer budet, og vil ta stilling til om det reflekterer selskapets verdiskapingspotensial, sier Mathisen.

Kan tas av børs

Pareto mener at det ikke foreligger noen oppkjøpspremie på 36 prosent, men heller en rabatt på 4 prosent mot onsdagens sluttkurs på 135 kroner.

– Vi er positive til den strategiske bakgrunnen for avtalen, da synergiene virker oppnåelige. Samtidig støtter grunnleggerne av begge selskapene sammenslåingen, noe som gjør sammenslåingen troverdig, sier Rødevand.

I en analyseoppdatering påpeker analytiker Markus Heiberg i SEB, i likhet med Rødevand, at sammenslåingen verdsetter aksjene i Crayon til 129,8 kroner, som er en rabatt på 4 prosent mot onsdagens sluttkurs.

«Etter vår mening vil dette ikke være nok til å overbevise aksjonærene i noen av selskapene, til tross for at avtalen er inngått mellom grunnleggerne og styrelederne i begge selskapene. Vi sliter med å se at dette er en suksessfull avtale, med mindre SoftwareOne tas av børs til en høyere verdsettelse», skriver Heiberg.

Under torsdagens fusjonspresentasjon sier konsernsjefen i SoftwareOne, Raphael Erb, at styret ikke utelukker å vurdere et privat eierskap på et senere tidspunkt hvis det er i selskapets og aksjonærenes beste interesse. 

– Betydelig oppside

Gjennom Karbon Invest er Jens Rugseth og Rune Syversen Crayons tredje største aksjonær. Syversen er selskapets styreleder.

– Vi synes dette er veldig spennende. Vi har lenge hatt ambisjoner om å bli en av de store aktørene, og dette oppkjøpet er et betydelig skritt i den retningen, sier Rugseth.

Han understreker at avtalen representerer en balansert og god løsning for Crayons aksjonærer, spesielt sett i lys av hvordan SoftwareOne er priset i det sveitsiske markedet for øyeblikket.

– Vi har fått en god andel kontanter i avtalen, samtidig som det er en betydelig oppside hvis aksjekursene til SoftwareOne normaliseres – noe vi forventer vil skje. Dette er en avtale som gir aksjonærene våre langt større verdi enn om vi bare hadde gått for et rent kontanttilbud. Vi ser et stort potensial i markedet fremover, sier Rugseth.

Torsdag klokken 13.00 var Crayon-aksjen ned hele 4,4 prosent.

STOREIERE: Rune Syversen (t.v.) er styreleder og storeier i Crayon gjennom Karbon Invest, som han eier sammen med Jens Rugseth. Foto: NTB

Krevende bytteforhold

Han legger til at det har vært krevende å utforme bytteforholdet mellom selskapene på grunn av at Crayon-aksjen har steget mye, mens SoftwareOne har falt som en sten.

– Crayon har til tider vært verdt mer på børsen enn SoftwareOne, til tross for at de tjener 2,5 ganger så mye som oss. Det er ikke alltid logikk i aksjemarkedet, men vi har tatt hensyn til dette i utformingen av avtalen, sier han.

Rugseth understreker at oppkjøpet ikke markerer slutten på Crayons historie.

– Det har vært viktig for oss at Crayons aksjonærer fortsatt har en betydelig andel i selskapet. Vi vil også bidra aktivt med både lederressurser og i styret for å sikre at potensialet i dette samarbeidet realiseres, sier han.

Det har vært flere rykter tidligere i år om et oppkjøp av Crayon til SoftwareOne. De siste dagene har ryktene virkelig blusset opp igjen og nå kommer endelig budet fra selskapet.

– Vi har kjent hverandre siden 2014 og hatt dialog gjennom årene. Det er naturlig når vi opererer i samme marked, som globalt er verdt 1.800 milliarder kroner. Oppkjøpet plasserer oss blant de to til tre største aktørene globalt, med en markedsandel på rundt 12–13 prosent, sier Rugseth.

Teknologi

Informasjon om bruk av AI