Nye tolltrusler: – Berg-og-dal-bane

Mandag stupte dollaren på lekkasjer om mildere toll fra Trump. Onsdag skjøt den i været på nye trusler.

Publisert 8. jan. | Oppdatert 8. jan.
Article lead
STORE UTSLAG: Dane Cekov, seniorstrateg i SpareBank 1 Markets, konstaterer at ulike tollsignaler slår voldsomt ut i valutamarkedene. Foto: Iván Kverme

Mandag svekket dollaren seg voldsomt mot de fleste valutaer. Årsaken var en artikkel i Washington Post, hvor tre personer tett på påtroppende president Donald Trumps overgangsteam hintet om mindre omfattende toll. Senere på dagen kontret Trump selv, og meldte på Truth Social at det ikke var hold i storyen. Dette fikk dollaren til å gjenvinne mye, men ikke alt, av det tapte.

Onsdag var det duket for en ny kraftig bevegelse. Mot kronen styrket dollaren seg fra 11,33 til 11,41 på et øyeblikk. Igjen var toll årsaken. 

Nyheten nå er at Trump, ifølge CNN, vurderer å erklære en nasjonal sikkerhetstilstand som grunnlag for å heve tollsatsen raskt når han overtar 20. januar.

En slik erklæring åpner for å sette tollsatser i henhold til spillereglene i International Economic Emergency Powers Act (IEEPA), noe som i praksis gir presidenten alle nødvendige fullmakter.

«Jeg mener presidenten har myndigheten til å innføre toll av flere grunner, og det finnes mange lovbestemmelser som støtter dette. IEEPA er absolutt en av dem,» sa handelsadvokat under Trump-administrasjonen, Kelly Ann Shaw, til CNN.

– Berg-og-dal-bane

– Dette er en berg-og-dal-bane, sier seniorstrateg Dane Cekov i SpareBank 1 Markets om de siste dagenes utslag.

Mekanikken bak valutakursutslagene er åpenbar: Økt generell toll på alt av amerikansk import vil ramme andre land hardere enn USA, og gir følgelig svekkelse for andre valutaer. Lekkasjen mandag om at kun «kritisk» import ville bli rammet var derfor bedre enn fryktet i markedene.

Omvendt: Med varselet om at Trump vil ta direkte styring av tollsatsene gjennom å erklære sikkerhetstilstand betyr høyere, kanskje også mer uforutsigbar, toll, og dermed dårligere kår for andre valutaer.

– Mener alvor

Seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets mener markedet har vært i tvil om Trump virkelig ville innføre så omfattende hevinger av tollsatser som indikert.

– Både fordi det kan være vanskelig å gjennomføre og fordi det kan ramme næringslivet negativt, mener Midtgaard.

– Men denne nyheten kan tyde på at Trump mener alvor.

MARKEDENE REAGERER: Sara Midtgaard, seniorstrateg i Nordea Markets, tror onsdagens nyhet tyder på at Donald Trump virkelig mener alvor med truslene om å heve tollsatsene betydelig. Foto: Iván Kverme

Midtgaard peker også på at tirsdagens sterke jobbtall (JOLTS-rapporten) har bidratt til dollar-medvinden.

Kjent trusselmiddel

Trump vurderer også bruke å seksjon 301 og 338 av USAs handelslov, hvor sistnevnte gir presidenten tillatelsen til nye eller ekstra tollavgifter, ifølge CNN.

I 2019 brukte Trump IEEPA som et trusselmiddel mot Mexico, da han truet med å øke tollsatsen med 5 prosent på alle importvarer fra landet. Tollene ble den gang ikke vedtatt, etter at mexicanske tjenestemenn forhandlet frem «Remain in Mexico»-programmet i Washington.

Makro

Informasjon om bruk av AI