Samtidig har imidlertid Destinasjon Skinnarbu gitt 30 millioner i konsernbidrag til sitt eierselskap, Prosjektfinans i 2021.
Prosjektfinans hadde både i 2020 og 2021 en fordring på Destinasjon Skinnarbu på 52,8 millioner kroner. Derimot hadde de en gjeld på 48,2 millioner til sitt eierselskap, Brekkestø Invest.
På toppen er det Brekkestø Invest som har sin fordring på Prosjektfinans og sin gjeld på 12 millioner til datterselskap, samtidig som selskapet i 2021 har mottatt 30 millioner i konsernbidrag fra Prosjektfinans, som da er ført videre fra Destinasjon Skinnarbu.
I revisjonsberetningen for 2021 skriver revisor Odd Hugo Linnerud at Brekkestø har gitt 6,1 millioner i lån til Follegg i strid med aksjeloven, før dette er ryddet opp i ved å gi dette som utbytte.
Det samme finner man i beretningen for 2022. Her er beløpet økt til 9,75 millioner kroner, og Linnerud påpeker nå at også dette i ettertid er gjort opp gjennom beslutning om utbytte, før han konkluderer med at forholdet etter hans mening kan medføre erstatningsansvar for styret, altså Follegg.
Kjøpte luksusvilla samtidig
Pengeflommen fra salget av råhyttetomtene ved Hallingskarvet som gikk opp gjennom Follegg-strukturen gikk også ut til Follegg i form av lån og utbytte. Det sammenfalt godt med Folleggs private investeringer.
OSLO-IDYLL: Erlend og Berna Folleggs eiendom på Bygdøy i Oslo har strandlinje mot Langvikbukta ved siden av Wilhelmsen-familien. Foto: Nyebilder
Den 3. august 2021 fikk han nemlig hjemmelen til Løchenveien 12 på Bygdøy i Oslo for en prislapp på 44 millioner kroner. Som følge av mellomfinansiering tok Bien Sparebank da pant for 44 millioner i eiendommen.
I mai 2024 kjøpte han også hytteeiendommen Siktesøya 40 i Brevik for 4 millioner kroner.
Begge eiendommene ble i august 2024 overført fra Follegg til kona, Berna Follegg. Bygdøy-eiendommen ble skjøvet over fritt for dokumentavgift til en verdi på 145 millioner, mens hytta i Brevik ble skjøvet over uten noen oppgitt verdi.
GAVMILD: Erlend Follegg kjøpte fritidseiendommen Siktsøya 40 i Brevik før han overførte eiendommen til kona. Foto: 1881.no
Har søkt rekonstruksjon
Konkurssakene i Nesbyen tingrett endte med at Erlend Follegg kjøpte seg tid.
– Vi har begjært rekonstruksjon, og vi har krav på at det vurderes, sier Follegg til Finansavisen.
– Hvordan havnet du i denne situasjonen?
– Hyttemarkedet krasjet, og det var bare Hallingskarvet Fjellgrend i denne strukturen hos meg som hadde inntekter selv om jeg har stor egenkapital i Brekkestø Invest, sier han.
– Likevel har du ført penger opp fra Hallingskarvet, gjennom strukturen og ut til utbytte hos deg?
– Det kan kritiseres at det var et ulovlig lån til meg fra Brekkestø. Det er flere måter å tolke disse transaksjonene på, og vi har derfor valgt å omklassifisere dem som utbytte, noe som er en ganske normal praksis i slike situasjoner. Dette vil endres for fremtiden, sier Follegg.
– Man forsøker å skape et scenario om at det er tatt penger opp, men det er også ført penger ned. Det har gått begge veier, sier han og legger til at han ikke har tatt ut lønn fra Gondolin på flere år, og at han dermed har flere millioner tilgode.
– Avtalen fra 2010 gir Hallingskarvet Fjellgrend alle eierrådigheter, hvorpå grunneierne får grunneiervederlag på 130.000 pr. tomt.
– Hvis dere da selger tomter for 1,5 til 2 millioner burde det ha vært en pengemaskin?
– Ja, det ble god butikk, men vi betaler også ned på lån fra da vi kjøpte området. Nå er det ikke mulig å selge noe, sier Follegg.
– Deretter har markedet bråstoppet. Det er lett å si at man kunne ha gjort ting annerledes, sier Follegg.
– Samtidig har dere latt være å bygge infrastrukturen til tomtene?
– Vi har gjort ferdig et felt, men vi har hatt forsinkelser. Det koster imidlertid ikke så mye. Omtrent 120.000 pr. tomt eller kanskje opp mot 175.000. Det skal ikke mye til for å få gjort resten av infrastrukturen.
– Men det betyr at dere vil ha enda mer kostnader fremover uten å ha inntekter?
– To felt er ferdigstilt av selskapet. Felt 5 er påbegynt, men vi har møtt utfordringer knyttet til vannforsyning, noe som har ført til innsigelser fra Hol kommune og Mattilsynet. Vi jobber aktivt med løsninger, inkludert nye borehull og vurdering av et parallelt basseng. Det koster imidlertid ikke så mye. Omtrent 120.000 pr. tomt eller kanskje opp mot 175.000. Det skal ikke mye til for å få gjort resten av infrastrukturen.
Kan bestride husoverføring
– Jeg har hatt utbytter før Hallingskarvet-perioden også. Jeg har ikke tatt lønn, så jeg har hatt andre inntekter før det, sier Follegg.
– Det ser ut som du har hatt hastverk med å føre pengene fra Hallingskarvet opp gjennom systemet, ut til deg selv, over i eiendom og derfra til kona. Hva tenker du om det?
– Hvis man mener det er feil så er det teknikker for å bestride det. Det ligger en tinglyst ektepakt i bunn, basert på at vi har vært gift i mange år. Hun hadde i utgangspunktet halvparten av verdiene både av eiendom og selskaper, men vi har gjort en omfordeling der hun har tatt eiendommene, mens jeg har tatt selskapene.
– Er verdiene sammenlignbare?
– Vi har delt på verdiene. Men vi har brukt det noen mener er en høy takst på boligen på Bygdøy, sier Follegg.
– Overføringen av eiendommer til min kone er basert på tinglyst ektepakt etter 17 års ekteskap, og en omfordeling av verdier mellom oss. Dette er ikke et forsøk på å unndra verdier, men en planlagt fordeling der hun har tatt eiendommene og jeg selskapene.
Skatteetaten hadde tatt pant på 11,55 millioner kroner i Bygdøy-eiendommen allerede i oktober 2023, lenge før eiendommen ble flyttet på kona. Dette ble gjort dagen etter at Storefjell Eiendom hadde tatt arrest i eiendommen for 1,9 millioner. I april 2024 tok Recovery Asset Management arrest for 352.000.
Flyttingen av eiendommen over på kona har ikke hindret kreditorer å ta grep. Den 4. desember er det gjort fire utleggsforretninger i eiendommen, alle på mindre beløp under 50.000 kroner.
Advokatene på Nordstrand tok i mai i år pant i eiendommen i Brevik for 5,5 millioner.