<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Publisert 24. aug. 2021
Oppdatert 24. aug. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 663 ord
Med disse feilene er du garantert å få dårlig avkastning.  Foto: Erik Johansen

Slik får du elendig avkastning

Dette blogginnlegget er forfattet og publisert av skribenten, uavhengig av Finansavisens redaksjon.

Mange lurer på hvordan de kan få høy avkastning. Jeg velger å snu på det og forklarer feilene som garanterer dårlig avkastning.

I en tale til Harvard-studentene i 1986 snakket Charlie Munger om hvordan du er garantert å få et ulykkelig liv. Han baserte seg på prinsippet til den tyske matematikeren Carl Gustav Jacobi, som oppfordret studentene til å snu spørsmål på hodet når de stod ovenfor tøffe problemstillinger.

Det er vanskelig å gi råd om hvordan noen kan få et lykkelig liv. Men ved å snu på problemet ønsket Munger å vise hva man i hvert fall ikke burde gjøre.

Han oppfordret til å unngå:

  1. rusmisbruk
  2. misunnelse og bitterhet
  3. upålitelighet
  4. å la livets vanskeligheter slå deg overende
  5. å ikke lære av egne eller andres feil

Dette kan overføres til investeringer.

Feilene som garanterer dårlig avkasting

Når jeg snakker med mennesker som er nysgjerrige på aksjemarkedet, er min erfaring at de ønsker å vite: «Hvordan oppnå fantastisk avkastning»? Men ingen tilnærminger eller strategier garanterer fantastisk avkastning. Det er like vanskelig å svare på som å gi råd om hvordan du får et lykkelig liv.

Jeg liker derfor å snu på problemstillingen og heller spørre:

«Hvilke feil gir høy risiko og dårlig avkastning»?

Feil 1: Ha en tilfeldig prosess 

Mange nybegynnere investerer basert på det som rører seg i nyhetsbildet. Det meste av informasjonen der ute er støy. Ved å handle ut ifra magefølelsen og støyen i markedet, har du gode forutsetninger for å ta høy risiko og få dårlig avkastning. Da er det lett å la følelsene svinge i takt med nyhetsbildet og aksjekursene.

Feil 2: Vær kortsiktig og ha høye transaksjonskostnader

En vanlig misoppfatning er at aksjemarkedet handler om raske penger og kjøp og salg. De som tjener mest på kortsiktighet og høye transaksjonskostnader er meglerne. Som investor har du mer igjen for å ta del i den langsiktige verdiskapingen i selskapene og økonomien.

Feil 3: Invester i selskaper med høy gjeld som kontinuerlig trenger finansiering

Jeg opplever at mange har en fascinasjon for selskaper med store gjeldsforpliktelser. Slike selskaper er avhengig av kontinuerlig finansiering og har fått et eget navn, nemlig zombieselskaper. Disse er avhengig av markedets villighet til å tilby finansiering. Hvis tilgangen på finansiering forverrer seg og rentekostnaden stiger blir det kroken på døra for mange av disse selskapene.

Feil 4: Invester i selskaper med dårlig bedriftskultur

Som investor bør du også unngå selskaper med dårlig bedriftskultur. Se for eksempel for deg at du har en venn som driver for seg selv, og du har mulighet til å investere i virksomheten hans.

En sikker vei for å minimere din avkastning er å la kameraten utvise ekstravaganse ved å sløse bort kapitalen ved å investere i tapsprosjekter, ta ut ubegrenset lønn, kjøre fine firmabiler og tiltak som fremhever hans personlige ambisjoner og status fremfor å skape verdier.

Kameraten din stikker av med pengene og de gode historiene. Du sitter igjen med dårlig avkastning og en lærepenge.

Feil 5: Invester i bransjer med høy konkurranse og selskaper som destruerer verdier

McKinsey gjorde en studie hvor de kom frem til at 50% av verdiskapingen til et selskap kan forklares ut fra bransjen selskapet opererer i1. De skriver at bransjen fungerer som en heis. Du har dermed valget, om du vil ta heisen ned i kjelleren, hvor det er fuktig, kaldt og mørkt, ved å investere i en dårlig bransje med høy konkurranse som ødelegger verdier over tid. Eller du kan ta heisen til takterrassen, hvor det er sol, fint vær og du kan nyte utsikten, ved å investere i selskaper som opererer i bransjer som inviterer til markedsmakt, en sterk konkurranseposisjon og som skaper verdier for aksjonærene over tid.

Kunsten å si nei

Aktiv forvaltning handler ikke om å kjøpe og selge aksjer. Aktiv forvaltning handler i første omgang om kunsten å si nei til risikomomenter og selskaper vi ikke liker, og videre investere i noen få, utvalgte selskaper som vi mener oppfyller visse vilkår. For eksempel investerer globalfondet vårt, ODIN Global, i 25-35 selskaper. Det finnes over 53 000 selskaper globalt. Det betyr at vi sier nei til 99,9 prosent av selskapene.

Med andre ord, investeringer er en negativ kunst.