<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Leilighet krympet 10 prosent etter kjøp

En boligkjøper ante fred og ingen fare da han for halvannet år siden kjøpte en leilighet han trodde var 85 kvadratmeter stor. Da han skulle selge boligen videre, var plutselig primærarealet vesentlig mindre.

Publisert 8. jan. 2023
Oppdatert 13. jan. 2023
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1055 ord
KRYMPET: Leiligheten fikk omgjort to rom som opprinnelig var beskrevet som kontor og vaskerom, til bod, og krympet med det 8 kvadratmeter. Foto: Eiendomsmegler 1

Sommeren 2021 kjøpte Dejan Petkovic en leilighet på Helgeshaugen, like ved Hønefoss sentrum for 2,68 millioner kroner. I Finn-annonsen stod boligen oppført med et primærareal (P-rom) på 85 kvadratmeter, og et totalt bruksareal på 107.

Overraskelsen var dermed stor da Petkovic i oktober i fjor skulle selge leiligheten videre, etter å ha bodd der i halvannet år og pusset opp for flere hundre tusen:

I den nye taktsrapporten ble nemlig primærarealet beregnet til 77 kvadratmeter, 8 kvadratmeter mindre enn han trodde han hadde kjøpt sommeren i forveien, og dermed ble også boligen markedsført på Finn med 77 kvadratmeter primærrom.

Uklar beregning av vaskerom, kontor og bod

Da Petkovic kjøpte leiligheten, stod det i salgsoppgaven at følgende rom inngikk i beregningen av P-rom:

Entré/gang, bad, stue/kjøkken, 2 soverom og wc.

IKKE OPPFØRT SOM P-ROM: Romfordelingen i den første salgsoppgaven viser tydelig at boden(e) ikke står oppført i beregningen av primærarealet (P-rom). Foto: Skjermbilde salgsoppgave

Rommet som i plantegningen fra Finn-annonsen var tegnet som kontor/bod, ble slik bildet viser oppført under sekundærareal (S-rom) som bod, og det samme ble vaskerommet, også det benevnt som bod, da det ifølge kommunen ikke var byggemeldt som våtrom.

– Kontorrommet var ikke ført opp blant P-rommene.
Dejan Petkovic

Av den gamle annonsen fremgår det ingen bilder av vaskerommet, mens det i den nye annonsen står i bildeteksten under bildet av vaskerommet at «Rommet er på tegningen angitt som bod og bruksendringen er ikke byggemeldt».

77 KVM: Av den nye salgsoppgaven fremgår det at primærarealet er 77 kvadratmeter, selv om det er oppført de samme rommene under P-rom som i den første salgsoppgaven. Foto: Skjermbilde salgsoppgave

I praksis var disse bodene altså en innendørs bod med gjennomgang fra det ene soverommet, en utendørs bod med inngang via terrassen, og et vaskerom.

– Rommet som var ført opp som kontor i plantegningen, var da jeg overtok en innvendig bod med et vindu mellom de to bodene, uttaler Petkovic.

– Kontorrommet var ikke ført opp blant P-rommene, stusser han over.

Han antok med det at de 85 kvadratmeterne han trodde han overtok, var beregnet utifra de øvrige rommene, som bad, stue/kjøkken, soverom og så videre - slik det stod oppført i salgsoppgaven under romfordelingen.

Etter overtagelse pusset han opp leiligheten, og renoverte blant annet kjøkkenet og badet for flere hundre tusen.

I tillegg fjernet han den innvendige lettveggen mellom «uteboden» og «inneboden», og byttet ut den gamle nedslitte utvendige bod-døren med inngang fra terrassen, med et nytt vindu. 

(1 / 4)

Det ble også lagt ny parkett i rommet, og kledningen på terrasseveggen der døren hadde vært, ble byttet.

Deretter ble rommet i perioder benyttet som kontorrom med skrivebord, pc og printer. Ved befaringstidspunktet var rommet ryddet og nesten tomt.

Solgte under prisantydning

Da Petkovic skulle selge leiligheten i oktober i fjor, ble leiligheten som nevnt markedsført med et primærareal på 77 kvadratmeter.

Boligen fikk en prisantydning på 3,49 millioner kroner, og ble avertert som betydelig påkostet, gitt Petkovics oppgraderinger av leiligheten.

Det skulle likevel ta flere måneder før salget gikk gjennom, og han måtte til slutt selge terrasseleiligheten for 3,275 millioner - 215.000 kroner under prisantydning. 

Det ble dermed ingen gevinst, selv i et boligmarked som hadde steget i mellomtiden, ettersom differansen mellom kjøps- og salgssum gikk med til oppussing av boligen.

– Når folk ser en leilighet på 77 kvadratmeter på Finn, så sammenligner de prisen med andre leiligheter av tilsvarende størrelse. Da er det lett å tenke at leiligheten min er dyr pr. kvadratmeter, men man får jo med mye her som ikke er medregnet i primærrommet, som «boden», vaskerommet, terrassen og garasjen.

– 8 kvadratmeter utgjør mye i kroner og øre, og jeg vil påstå at det er et vesentlig avvik, sukker han.

Kvadratmeterprisen i området ligger ifølge Krogsveens prisstatistikk på 35.288 kroner.

FRUSTRERT: Boligselger Dejan Petkovic synes det er synd at reglene rundt hva som er P-rom og S-rom er så uklare. Foto: Cicilie Hennig-Till

– Det er synd at det er så uklare regler rundt hva som skal beregnes som henholdsvis P-rom og S-rom, legger han til.

– Skjønn og faktisk bruk avgjør vurderingen

Daniel Ø. Helgesen er adm. direktør i Norsk takst, bransjeorganisasjonen for landets takstforetak.

Han sier det er leit at en forbruker opplever uklarheter som dette, men at det er vanskelig å uttale seg bastant uten å ha befart leiligheten. På generelt grunnlag sier han likevel at reglene rundt beregningen av P- og S-rom var de samme både på kjøp- og salgstidspunktet.

– Standard Norge hadde ny standard for arealmåling ute på høring i november. Der har en samlet bransje foreslått å ikke benytte P-ROM og S-ROM som inndeling av bruksarealet (BRA), da det kan føre til misforståelser og uklarheter som i denne saken. Vi håper dette regelverket vil være på plass i løpet av første halvår nå i 2023.

– Det totale bruksarealet er i denne saken det samme som på kjøpstidspunktet, og jeg mistenker derfor at endringen i P-rom har skjedd fordi det er gjort endringer i boligen og vi har et regelverk hvor faktisk bruk av rommene, men også skjønn, gjør at man kan vurderer det annerledes, legger han til.

Helgesen sier han ikke tror noen av takstmennene har gjort noe direkte feil, og peker igjen på skjønn og faktisk bruk som avgjørende faktorer i beregningen av P-rom.

– En annen kuriositet her, er at garasjen faktisk regnes med i S-rom, fordi så lenge hver garasje er lukket, med fire vegger, og den er eksklusiv for den enkelte leiligheten, så regnes det som S-rom. Dersom det hadde vært en åpen garasje, selv om man har egen tildelt plass, så vil ikke arealet være måleverdig, og derfor heller ikke hverken S-rom eller BRA.

– Man vil fortsatt regne med salgsverdien av garasjeplassen i en åpen garasje, men det blir altså ikke medregnet i arealoppmålingen, påpeker han.

NYE REGLER: Daniel Ø. Helgesen, adm. direktør i Norsk takst tror nye regler rundt arealoppmåling vil føre til færre misforståelser. Foto: Norsk takst

– Arealoppmåling er nær sagt en profesjon i seg selv, med mye regler og skjønn. Vi tror det vil bli færre misforståelser mellom P- og S-rom når de nye reglene kommer, spår han.

Akkurat dét hjelper ikke boligselgeren her og nå:

– Jeg er i gang med å få advokatbistand og vil følge det opp videre, sier Petkovic.