<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Eiendom Norge har aldri sett maken til leieprisvekst

Leieprisveksten i Norges fire største byer er historisk sterk i fjerde kvartal, og Eiendom Norge både frykter og venter at veksten vil fortsette.

Publisert 13. jan. 2023 kl. 07.14
Oppdatert 13. jan. 2023 klokken 13.56
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 901 ord
MAKELØS VEKST: Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen sier leieprisveksten i fjerde kvartal 2022 var historisk sterk. Foto: Andreas Drange Jensen

Leieprisene i de fire store byene steg med 1 prosent i fjerde kvartal 2022, går det frem av Eiendom Norges utleieboligprisstatistikk. 

I 2022 som helhet har leieprisene steget med 7,5 prosent.

– Statistikken viser en historisk sterk oppgang i utleieboligprisene i Norge både i fjerde kvartal og 2022 under ett. Normalt synker leieprisene i årets siste kvartal, men i år steg de, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Sannsynlig at mange justerer

I fjerde kvartal steg prisene mest i Bergen og Trondheim med en oppgang på 4,5 prosent, etterfulgt av Oslo med 0,5 prosent. 

I Stavanger og Sandnes sank leieprisene med 3,8 prosent.

– Den sterke veksten i leieprisene vi har sett tidligere i 2022 fortsetter. Gjennom 2022 har inflasjonen endret takt både i Norge og internasjonalt, og det er naturlig at dette også virker inn på utleieprisene, fortsetter Lauridsen.

– Inflasjon skal møtes med høyere rente som gir høyere avkastningskrav og utgifter for utleierne. Dessuten gir husleieloven utleier rett til å justere husleien etter konsumprisindeksen. Når inflasjon nå er tilbake i økonomien, er det sannsynlig at mange benytter anledningen til å justere husleien deretter, legger han til.

– Renteeffekt ikke priset inn

På årsbasis var Bergen og Trondheim også sterkest med en oppgang på 13,6 og 13,5 prosent, etterfulgt av Oslo med 6,5 prosent. I Stavanger og Sandnes steg leieprisene 3,9 prosent.

– Veksten i leieprisene i Bergen og Trondheim er på et nivå vi aldri tidligere har målt, og også veksten i Oslo er historisk sterk. I Stavanger og Sandnes er veksten mer moderat, men der steg leieprisene kraftig i 2020 og 2021, påpeker Lauridsen.

Eiendom Norge-direktøren venter at veksten i leieprisene vil fortsette.

– Den høyere renten er ennå ikke priset inn i boligmarkedet. Forholdet mellom bolig- og utleieprisene vil nå finne en ny likevekt. Når husleie også inngår i konsumprisindeksen er det ikke utenkelig at disse også kan drive hverandre gjensidig, sier han.

Høyere leiepriser rammer de svakeste hardest

I regjeringens budsjettavtale med SV er det nå vedtatt at Kommunal- og distriksdepartementet skal nedsette et utvalg som skal gjennomgå husleieloven.

– Det er viktig at utvalget som skal se på husleieloven ikke bare er opptatt av juridiske rettigheter, men også er oppmerksomme på hvordan lovgivning påvirker leieprisene og tilbudet av utleieboliger, sier Lauridsen.

– Vi vet lite om utleiemarkedet i Norge, men antagelig er småskala privat utleie dominerende. Derfor må vi ha det samlede tilbudet av utleieboliger i Norge i bakhodet når vi vurderer betingelsene for boligutleie i Norge. Både et velfungerende uteleieboligmarked og eiermarked i Norge er viktig, og høye leiepriser rammer som regel de svakeste husholdningene, påpeker han videre.

Antall boliger til leie på markedsplassen Finn.no i de store byene ved utgangen av fjerde kvartal 2022 var 2891. Av disse var 1492 i Oslo, 610 i Bergen, 481 i Trondheim og 338 i Stavanger/Sandnes.

– På vei ut av pandemiene var tilbudet av utleieboliger i Norge historisk lavt. Det derfor positivt å konstatere at tilbudet nå nærmer seg et normalt nivå, avslutter Eiendom Norge-direktøren.

Utleiemegleren: Økte betydelig i Oslo

Tall fra Utleiemegleren viser at det i desember kostet i gjennomsnitt 11.004 kroner å leie en ettromsleilighet i hovedstaden - en økning på 5,3 prosent sammenlignet med desember i fjor.

En toroms kostet i gjennomsnitt 14.822 kroner i julemåneden. Det er en økning på 8,9 prosent mot desember i fjor.

Gjennomsnittsprisen på treroms økte mest og ligger på 18.097 kroner - en økning på hele 9,4 prosent sammenlignet med desember 2021.

– Etter at egenkapitalkravene for kjøp av sekundærbolig ble endret fra 40 prosent til 15 prosent, har investorene begynt å se til Oslo igjen. Dette vil hjelpe presset på utleiemarkedet, sier Siri Anne Bernum Halck, regionsjef i Utleiemegleren.

TROR INVESTORENE KOMMER TILBAKE: Siri Anne Bernum Halck, regionssjef i Utleiemegleren Oslo tror investorene er på vei tilbake i hovedstaden. Foto: Utleiemegleren

Økte også i de andre byene

I Bergen var gjennomsnittlig leiepris for en toroms i desember 12.276 kroner. Det er en økning på 4,6 prosent sammenlignet med desember i fjor.

Treromsleiligheter i Trondheim kostet i gjennomsnitt 15.500 kroner. Dette er en økning på 7,7 prosent sammenlignet med desember i fjor.

I Stavanger var gjennomsnittsprisen for en toroms 11.291 kroner i desember, en økning på 7,3 fra året før. Og for en treroms ligger gjennomsnittsprisen på 14.928 kroner, som gir en økning på hele 12 prosent.

TROR LEIEPRISENE FORTSETTER OPPOVER: Eirik Hauge, daglig leder i Utleiemegleren Stavanger tror leieprisene vil fortsette oppgangen fra 2022 inn i 2023 i oljebyen. Foto: Utleiemegleren Stavanger

– Antall ledige boliger i markedet har gått noe opp og ligger i dag på over 300 ledige i Stavanger. Normalt er det høy aktivitet i januar, og vi antar at leieprisene vil fortsette den positive utviklingen vi har hatt i 2022, sier daglig leder i Utleiemegleren Stavanger, Eirik Hauge.