<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dobler dokumentavgiften for utlendinger

Singapore tar grep etter at singaporeanerne presses ut av boligmarkedet. 

Publisert 27. apr. 2023
Oppdatert 27. apr. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 199 ord
BRENNHETT BOLIGMARKED: Singapore øker dokumentavgiften kraftig for utlendinger som følge av at singaporeanerne skvises ut av boligmarkedet.  Foto: Bloomberg

Singapore dobler stempelavgiften for utlendinger som kjøper bolig til over 60 prosent, ifølge Financial Times.

Utlendinger som har permanent opphold i Singapore betaler en stempelavgift på 5 prosent, og de må betale 30 prosent dersom de kjøper en eiendom til. 

Utenlandske kjøpere må betale 65 prosent i skatt i Singapore, inkludert andre avgifter, opp fra 35 prosent, ifølge FT.

I Norge erstattet dokumentavgiften stempelavgiften i 1976, som til sammenligning er på 2,5 prosent.

Økningen omtales som et «forebyggende tiltak» for å redusere antallet boliginvesteringer. Nå skal singaporeanere, som betaler minimal stempelavgift, prioriteres, opplyser Singapores minister for nasjonal utvikling, Desmond Lee.

Mindre attraktivt finanssenter

Prisene på private boliger i Singapore økte med 3,2 prosent i årets første kvartal, opp fra en økning på 0,4 prosent i forrige kvartal, ifølge Urban Redevelopment Authoritys-estimater utgitt denne måneden. 

I 2022 steg boligprisene med 8,6 prosent, som var noe lavere enn i 2021 da de steg med 10,6 prosent, ifølge FT.

Singapore skiller seg ut fra de konkurrerende finanssentrene London og New York hvor boligprisene har falt som følge av økte renter. Bekymringen øker derfor for at Singapore kan anses som et mindre attraktivt internasjonalt finanssenter, i tillegg til at lokalbefolkningen skvises ut av boligmarkedet.