<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nedturen fortsetter – bekmørkt i nyboligmarkedet

Rente- og kostnadsøkninger skaper et vanskelig marked for boligbyggerne. Hittil i år er markedet nesten halvert, melder Boligprodusentenes Forening.

Publisert 16. mai 2023 kl. 10.29
Oppdatert 16. mai 2023 klokken 13.11
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 357 ord
VANSKELIG MARKED FOR NYE BOLIGER: Her fra byutviklingsområdet Løren i Oslo. Foto: Gard Setsaas

Mens salget av brukte boliger går godt og prisene stiger, er situasjonen en helt annen i markedet for nye boliger. Hittil i år, altså ut april, er det solgt 4.563 nye boliger – ned 43 prosent i forhold til samme periode i fjor. I april isolert var salget ned 35 prosent.

BEKYMRET: Lars Jacob Hiim, adm. direktør i Boligprodusentenes Forening. Foto: Johnny Syversen

Det viser fersk statistikk fra Boligprodusentenes Forening og Prognosesenteret.

– Nå er det behov for tiltak for å avhjelpe situasjonen, som økte rammer i Husbanken og bedret permitteringsordning, sier Lars Jacob Hiim, adm. direktør i den NHO-tilknyttede foreningen.

Katastrofe for hyttebyggere

For fritidsboliger er utviklingen enda dårligere. Salget av nye hytter og fritidsleiligheter er hittil i år ned 64 prosent sammenlignet med i fjor.

Det ble igangsatt bygging av 38 prosent færre fritidsboliger enn i perioden januar–april 2022.

Kurven for 12-måneders rullerende salg av nye fritidsboliger ligner et fareskilt for steinras, fra et hinsides toppnivå på 8.816 solgte enheter under pandemien sommeren 2021 til bare 2.260 enheter nå. 

Boligprodusentene peker på en kraftig økning i byggekostnadene. Fra januar 2020 til januar 2023 steg Statistisk sentralbyrås byggekostnadsindeks med 23,7 prosent. Til sammenligning steg prisene med 2,8 prosent i året mellom 2010 og 2020.

Boligprodusentenes Forening er ikke fornøyd med regjeringens reviderte statsbudsjett.

– Det er ingenting i budsjettet som tyder på at det lenger er en prioritet for regjeringen. De aller fleste sier at det er økt risiko for økte renter. Vi synes det er synd at regjeringen overlater til sentralbanken å stramme inn gjennom renten, sier Hiim.

– Vi ligger nå langt under boligbehovet. Konsekvensene ser vi allerede, det kan bli økende ledighet. Mange har sagt opp ansatte, og vi risikerer å miste kompetanse, fortsetter han. 

Ifølge Boligprodusentenes Forening ligger igangsettingen 9.000 enheter under behovet, mens salget er 13.000 under behovet.