<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Første boligprisfall siden jul: – Nå snur det

Boligprisene fikk seg en knekk i juni. – Det måtte komme før eller siden, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken.

Publisert 5. juli 2023 kl. 11.00
Oppdatert 5. juli 2023 klokken 13.11
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 512 ord
SVAK HØST: Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken, tror boligprisene vil falle mer enn normalt i høst. FOTO: Ivan Kverme

– Nå snur det.

Onsdag formiddag la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for juni.

Rapporten viser at boligprisene falt 1,2 prosent i juni. Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,5 prosent.

Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken er ikke overrasket.

– Det måtte komme før eller senere. Dette er starten på vendepunktet, sier hun.

Tror veksten nulles ut

Handelsbanken hadde på forhånd ventet et sesongjustert prisfall på 0,3 prosent. Fasit var dermed omtrent som forventet.

– Vi er heller overrasket over at prisene har holdt seg så godt, sier Midtgaard.

Ekspertene har lenge klødd seg i hodet over utviklingen. For mens nyboligmarkedet har kollapset, har bruktboligmarkedet holdt koken. Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 6,4 prosent.

Til tross for prisfallet, mener Midtgaard at bruktboligmarkedet var ganske hett i juni. Hun peker på at det var mange transaksjoner målt mot samme måned tidligere år. Samtidig er antallet usolgte boliger på vei opp. Seniorøkonomen mener mye taler for at boligprisene vil falle mer enn normalt utover høsten. Hun minner om at de seneste rentehevingene ennå ikke er bakt inn i boligprisene.

– Når vi kommer til desember, vil hele veksten vi så i vår være korrigert til null.

– Markedet flater ut

Adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge er av samme oppfatning.

– Vi venter at den sterke oppgangen i rentene vil få effekt på boligprisene fremover. Mye av den sterke oppgangen i boligprisene i første halvår vil trolig korrigeres i andre halvår, sier han.

Nordeas leder for privatmarkedet i Norge, Randi Marjamaa, kan bekrefte at det er mindre press på boligprisene.

– Vi merker at noen boliger må reprises ned etter ikke å ha blitt solgt, og markedet flater litt ut.

– Vi ser at flere som skifter bolig nå, velger å kjøpe noe litt rimeligere enn boligen de solgte. Det kan være at man føler man har for høy gjeldsbyrde, og så ønsker lavere månedlige utgifter når man likevel skal bytte bolig. Dette ser vi over hele landet, sier hun i en kommentar.

MERKER NEDKJØLINGEN: Randi Marjamaa, leder for privatmarked i Nordea i Norge. FOTO: Nordea

Taktskifte

Direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund mener den relativt sterke utviklingen i bruktboligmarkedet må sees i sammenheng med det svake nyboligmarkedet.

– Etterspørselen etter brukte boliger har vært sterk denne våren, og salgstallene er høye. Det neste halvåret regner vi med en noe svakere etterspørsel ettersom rentene stigere raskere og mer enn tidligere prognoser.

Regionsjef Espen Skotvold i DNB Eiendom merker er klart taktskifte, og tror renten vil bite hardere fremover.

– Renten kjennes på lommeboken, og mange opplever mer usikkerhet rundt egen økonomi. Dette kan føre til at enkelte setter boligkjøpet på vent og at flere enn normalt velger å selge egen bolig før de kjøper ny.

Sterkt i Stavanger

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i juni hadde Hamar inkludert Stange, hvor prisene var uendret. Svakest var Follo med en sesongkorrigert nedgang på 2,3 prosent.

Den sterkeste utviklingen så langt i 2023 har Kristiansand og Stavanger med omegn, med en oppgang på henholdsvis 11 og 10,3 prosent. Svakest utvikling så langt i år har Tromsø med en oppgang på 3,1 prosent.

Gjennomsnittsprisen for en bolig var i overkant av 4,6 millioner kroner ved utgangen av juni.