<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Private må få bygge studentboliger med Husbanklån

Private ønsker å bygge rimeligere studentboliger med husbankfinansiering, men får ikke tilgang på samme lån som studentsamskipnadene. Det vil Høyres James Stove Lorentzen gjøre noe med.

Publisert 6. aug. 2023 kl. 10.00
Oppdatert 6. aug. 2023 klokken 21.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 433 ord
ENKELT OG RIMELIG: Studenter stiller ikke store krav, men er fornøyd med enkle, praktiske hybler nær studiestedet som ikke koster for mye. Foto: STUDENTSAMSKIPNADEN I OSLO

Ifølge Studentboligundersøkelsen 2023 vil det være prekær mangel på boliger til studenter denne høsten. For å nå målet om at én av fem studenter skal kunne bo i studentboliger, mangler det 15.000 boliger på landsbasis. 

Mange av disse mangler i Oslo, hvor det er en generell mangel på boligbygging. Vi må derfor gjøre en ekstraordinær innsats på flere hold. Å bygge flere studentboliger er en av løsningene.

Studentsamskipnaden og Oslo kommune har begrenset med ledige tomter for utbygging. Oslo kommune må gjennomgå sin eiendomsportefølje og identifisere eiendommer kommunen kan selge eller feste til studentboligutbyggere. 

Det betyr en satsing på offentlig-privat samarbeid, noe dagens byråd dessverre er allergisk mot.

Oslo kommune gjør det heller ikke lettere å få bygget rimelige studentboliger. Tvert imot er kommunen grådig og legger stadig mer kostbare rekkefølgekrav på alle utbyggere. 

ØNSKER PRIVATE LØSNINGER: Leder i byutviklingsutvalget James Stove Lorentzen fra Høyre vil at private skal få bygge studentboliger med rimelige lån fra Husbanken. Foto: OSLO HØYRE

Studentsamskipnaden har nå prosjekter under utvikling som blir betydelig dyrere på grunn av slike krav. Jeg mener det ikke er studentene som skal betale for utbygging av det som er kommunale oppgaver. Det får kommunen selv ta seg av.

Staten må også bidra i større omfang. I dag får bare studentsamskipnadene gunstige husbanklån, som gjør leiene rimeligere. Det er en rekke, både ideelle boligstiftelser og private utbyggere som har tomt, som ønsker å bygge studentboliger. 

Jeg ser ingen grunn til at ikke også disse skal få gunstig finansiering, under forutsetning at det kommer studentene til gode.

Siden fire av fem studenter må finne bolig i det åpne markedet, er det på tide å skrote leilighetsnormen i Oslo. Vi må bygge flere mindre leiligheter, under 35 kvadratmeter, som folk har råd til å bo i. Enten det er for å kjøpe eller leie. 

Jeg ser for meg leilighetsbygg langs T-banenettet, med små og mellomstore leiligheter med gode fellesområder som er tilrettelagt for studenter og førstegangskjøpere, kan bygges.

I tillegg til å være et sted å sove, kan slike bygg tilby godt sosialt samvær i fellesområdene. Undersøkelser viser at ensomhet blant studenter er en utfordring. Enkelte målinger viser at så mange som 40 prosent av studentene føler seg ensomme. 

La oss gjøre en ekstra innsats for studentene, så gjør vi samtidig en innsats for å friskmelde boligmarkedet for alle.

James Stove Lorentzen (H)

Leder av byutviklingsutvalget, Oslo Bystyre