<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Bunnen snart nådd

Boligprisene falt også i desember, men mindre enn normalt – og lageret av usolgte boliger krympet. Handelsbanken ser nå bunnen.

Publisert 4. jan. 2024 kl. 11.00
Oppdatert 4. jan. 2024 klokken 14.12
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 769 ord
FALLER: Norske boligpriser, her fra Grefsen i Oslo. Foto: NTB

Boligprisene falt 0,9 prosent fra november til desember, viste boligprisstatistikk fra Eiendom Norge torsdag. Sesongjustert steg prisene 0,2 prosent.

I 2023 steg boligprisene i Norge 0,5 prosent, i tråd med Eiendom Norges egen spådom i desember.

Desember-utviklingen var godt på linje med Handelsbankens forventninger.

SER BUNNEN: Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets. Foto: Iván Kverme

«Første kvartal vil trolig bli svakere enn vanlig, men prisene vil bunne ut ganske snart – etterfulgt av en akselerasjon særlig i andre halvår,» skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i en oppsummering.

«Tidenes beste» i Stavanger

Sterkest sesongjustert prisutvikling i desember hadde Asker og Bærum med 2,0 prosent oppgang, mens Hamar med Stange var svakest med 0,2 prosent nedgang.

Stavanger og omegn var sterkest i 2023 med 5,4 prosent oppgang, like foran Kristiansand på 5,3 prosent. Svakest utvikling i fjor hadde Porsgrunn og Skien med 3,4 prosent fall.

– 2023 er faktisk tidenes nest beste år, målt i antallet solgte boliger i Stavanger-regionen. Det er et stykke unna inntrykket mange har. Jeg tror 2024 også vil bli ganske bra, sier direktør Laila Neverdahl i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom.

Oslo-prisene falt 0,1 prosent nominelt i desember, men var uendret sesongjustert. 2023-fasiten ble 1,8 prosent oppgang.

«Boligfjellet» ble mindre

I desember ble 3.018 boliger solgt i Norge, 0,5 prosent færre enn tilsvarende måned året før. I 2023 ble det solgt 90.732 boliger, 0,8 prosent færre enn i 2022.

I desember ble 3.199 boliger lagt ut for salg, 2,7 prosent færre enn i desember 2022. I fjor ble 103.623 boliger lagt ut for salg, 0,8 prosent flere enn i året før.

– Bruktboligmarkedet er påfallende stabilt, til tross for den moderate prisutviklingen. Volumene er som i  årene før pandemien. Pandemiårene 2020/21 skiller seg markant ut med betydelig høyere omsetning i bruktboligmarkedet, sier Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen.

– Gjennom desember har det også vært et fall i antallet usolgte på markedet, og vi går ikke inn i 2024 med en unormalt stor tilbudsside, legger han til.

KJØPERS MARKED: Mener leder for personmarked i Nordea, Randi Marjamaa. Foto: Celina Ryssdal

Det tok i gjennomsnitt 62 dager å selge en bolig i desember, mot 49 dager i november. Kortest salgstid hadde Stavanger og omegn med 34 dager, mens salgene tok lengst tid i Tromsø med 111 dager.

– Vi ser at kunder som er på boligjakt, bruker lengre tid på å kjøpe, da de er mer selektive og mer forsiktige i budrunder. Det er kjøpers marked, og flere har nå som mål å gjøre et «kupp», sier Randi Marjamaa, leder for personmarked i Nordea, i en kommentar.

– Det mest påfallende

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen hos SpareBank 1 SR-Bank synes det mest interessante er antallet boliger som ligger ute i markedet.

– Det holder seg svært høyt, og vil sette press på prisene fremover, særlig utenfor Oslo og i nord, sier han i en kommentar, og peker på at boligprisfallet – justert for inflasjonen – har vært betydelig det siste året.

– Det mest påfallende med boligmarkedet akkurat nå, er at vi har gått fra å ha svært få til å ha svært mange usolgte boliger i markedet, legger han til.

NEF-direktør Carl O. Geving forventer et «robust» bruktmarked i år.

– Sterk befolkningsvekst, lavt nyboligsalg, lav boligproduksjon, høy lønnsvekst, lavere inflasjon og utsikter til lavere renter vil bidra til økende press i bruktboligmarkedet. I Oslo, Stavanger, Kristiansand og Bergen vil trolig presset være høyere enn i landet forøvrig, sier han i en kommentar.

Spår rentekutt i mars

Rett før jul la Eiendom Norge frem en 2024-prognose på 4 prosent vekst, noe som peker mot at vi får den tradisjonelle «januar-effekten» med sterk oppgang også i år.

– Vi tror det skal mye til for å rokke ved dette mønsteret, sier Eiendom Norge-direktør Lauridsen.

SPÅR JANUAR-RALLY: Eiendom Norge-direktør Henning Lauridsen. Foto: NTB

Derimot bekymrer han seg for nyboligmarkedet, og han spår at konsekvensene av salgssvikten der først vil bli synlige i 2025/26.

– Da vil det bli ferdigstilt historisk få nye boliger i Norge. Vår vurdering er at Norges Bank ennå ikke har tatt inn over seg det som skjer med boligbyggingen og hva dette vil bety for norsk økonomi, sier Lauridsen og peker på et sjeldent stort sprik i anslagene for boliginvesteringene fra Norges Bank og SSB.

SSB la før jul frem en prognose på minus 16,2 prosent i år, mot Norges Banks forventning om et fall på 6,4 prosent.

– SSBs prognose etter vårt syn er nærmere realiteten, og vi mener Norges Bank blir nødt til både å revurdere sin prognose og rentebane. Trolig blir de nødt til å sette ned renten allerede i mars, spår Lauridsen.