<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ekstremt lave tall: – Folk tror det ikke

Ett prosjekt reddet nyboligmarkedet i Oslo i høst. Svake salgstall vil gi minimalt med nye boliger fremover, mener Røisland & Co.

Publisert 16. jan.
Oppdatert 18. jan.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 856 ord
GRÅVÆR: Det har vært langt mellom lyspunktene i nyboligmarkedet den seneste tiden.  FOTO: Iván Kverme

– Folk tror det ikke. Selv de som satt i salen her nå stusset, sier partner Mikkel Røisland.

Røisland & co har nettopp holdt sin halvårlige oppdatering over nyboligmarkedet og prognosene fremover. Salg og igangsetting var på rekordlave nivåer gjennom hele fjoråret. Tallene som ble presentert, burde derfor ikke komme som noen overraskelse. Like fullt var det mange av de 160 deltakerne som fikk seg en støkk.

– Alle har skjønt at det blir færre boliger, men hvor få det faktisk blir, tror jeg få har sett for seg.

Var for optimistiske

Røisland & Co følger nyboligmarkedet i Oslo og omegn, og registrerer alle prosjekter med ti enheter eller mer.

Selskapets anslag for hovedstaden viser at bare 363 enheter vil være ferdigstilt i 2026. 

Tallet baserer seg på hva som ble solgt i 2023. Totalen kan bli noe høyere, fordi det blant annet kan komme noen studentboliger. Men at det blir under 500, er daglig leder Martine Røisland ganske sikker på.

Både utbyggerne og Røisland & Co var for optimistiske da de i fjor sommer la frem sine prognoser for høsten 2023. Fasiten viser at begge bommet.

  • 238 enheter fordelt på seks salgsstarter ble lansert.
  • 312 nye boliger ble solgt.

– På et halvt år ble det solgt like mange som i januar 2021 og i mars 2022, sier Martine Røisland.

FÅ SALGSSTARTER:  Tilførselen av nye enheter i fjor høst ble lavere enn daglig leder Martine Røisland i Røisland & Co hadde forventet. FOTO: Jørgen Hyvang

Drømmesalg i Bjørvika

Av de seks salgsstartene, sto Mariakvartalet for to av dem. Boligprosjektet i Bjørvika var det eneste prosjektet som solgte godt i 2023. Investorer kjøpte nesten halvparten av boligene.

Sjokksalg i tidenes svakeste nyboligmarked

Fra Oslo S Utvikling lanserte første salgsstart i oktober, og ut året, er det solgt 88 av 119 leiligheter. Det er en salgsgrad konkurrentene bare kan drømme om.

Luksusprosjektet til Bonum i Hyllveien på Madserud ble lansert før sommeren. Der er det solgt to av 20 enheter. Obos har startet byggingen av 264 leiligheter på Ulven uten at en eneste en av dem er solgt.

På Røa har Skanska møtt et nølende marked med sitt prosjekt Røa X som henvender seg til alle villaeierne i området. På et snaut år er det solgt 18 av 56 boliger, men like fullt har de bestemt seg for å sette i gang byggingen. 

Eiendomsdirektør i Skanska, Pål Aglen, forteller at de tar sjansen på å starte byggingen etter å ha solgt leiligheter tilsvarende 30 prosent av totalverdien i prosjektet. Han tror et lavt tilbud av boliger i 2026, en rente som er spådd ned og en bedre økonomi for forbrukerne, vil slå positivt ut.

– Det er lang horisont på ferdigstillelse, og vi har sett salg på alle typer av leiligheter. Vi tror det vil være en underdekning i 2026, og da er det fint å ha noen usolgte enheter. Vi har også andre prosjekter som vi vil legge ut snart, sier Aglen.

Prisvekst

Henning Lauridsen i Eiendom Norge deltok på seminaret hos Røisland & Co. Han møtte en bransje som har hatt det tungt siden våren 2022.

– Hele bolig- og byggebransjen er sterkt preget av dette. Mange av utbyggerne vil være svekket når vi kommer ut av denne krisen, mener Lauridsen.

Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Det bygges nå så få nye boliger at det i seg selv gir muligheter.

– Røiselands tall viser at vi får rundt 600 ferdigstilte boliger i 2027, men behovet er minst på 3.000. Vi mener det er enda høyere, sier Lauridsen.

Med så få boliger ut i markedet vil det bidra til sterkere prisvekst for brukte boliger, og det vil gi sterke impulser på nyboligmarkedet. Lauridsen mener også å spore et lite håp hos aktørene.

–  Det er forventninger om en noe tidligere rentenedsettelse enn det Norges Bank varsler. Får vi et rentekutt før sommeren, sammen med reallønnsvekst, er det grunn til å tro at noe vil skje, sier Lauridsen.

FORHÅPNINGER: – Det er et ørlite håp om at man skimter enden på dette, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge. FOTO: Eivind Yggeseth

– Seigpines

Anders Johansen er forvalter av norske aksjer i Danske Bank. Han tror boligbransjen må belage seg på at det fortsatt vil drøye før proppen løsner.

– For ett år siden var resesjonsfrykten stor, og alle spådde renten mye opp. Renten økte mer enn vi trodde, men boligprisene har ikke falt. Økonomien har klart seg bedre enn vi trodde, sier Johansen.

Det faktum at mange nå ser for seg en myk landing i økonomien kan være dårlig nytt for boligbransjen. En myk landing gjør at rentekuttene lar vente på seg.

– Desto bedre økonomien klarer seg, jo færre kutt blir det. Da får nyboligmarkedet en utfordring, for de venter på kutt, sier Johansen.

Han mener det slår positivt ut for bransjen at boligbyggingen har ligget på et relativt lavt nivå lenge. Det er ingen store lagre som må tømme som det var i Spania og USA etter finanskrisen. Samtidig mener han det nå bygges bekymringsverdig få boliger.

– Når ting normaliserer seg vil boligmangelen være stor fordi det bygges lite nå. Samtidig seigpines boligbyggerne. Sentralbanken vil stramme inn, og boligbransjen betaler prisen for alle, mener Johansen.

Traff blink på boligprisene i 2023, dette tror han om 2024