<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Laveste salg og igangsetting av nye boliger i målingens historie

– Salg og igangsetting av nye boliger er det laveste vi har registrert i februar måned siden vi begynte med månedlig registeringer i 2010, sier adm. direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentenes Forening.

Publisert 14. mars 2024 kl. 10.15
Oppdatert 14. mars 2024 klokken 11.48
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 481 ord
UNDERDEKNING: Antallet igangsatte boliger de siste tolv månedene tilsvarer bare halvparten av det beregnede boligbehovet, viser ferske tall fra Boligprodusentenes Forening. Foto: Gard Setsaas

Antallet igangsatte boliger i siste tolvmånedersperiode (fra mars 2023 til februar 2024) ligger på 13.642 boenheter. Det er det svakeste målt siden målingene startet i 1999, og tilsvarer bare halvparten av det beregnede boligbehovet

– Underdekningen i boligforsyningen er vesentlig forverret det siste året, konstaterer Hiim. 

Dette vil ramme alle som trenger boliger, og vil ha alvorlige konsekvenser for familier, arbeidsplasser og verdiskapning i flere år fremover, mener han. 

I morgen legger regjeringen frem sin boligmelding, hvor det er en forventning fra bransjen om at de kommer med kraftfulle tiltak og løsninger for å øke boligbyggingen.

– Bare slik kan folk ha råd til å kjøpe bolig, sier Hiim.

Husbanken bidrar riktignok til aktivitet i et svekket nyboligmarked, og så langt i år har Husbanken mottatt søknader for lån til boligkvalitet for 11 milliarder kroner, og vel 3.000 nye boenheter. 

– Men det ligger an til at midlene blir oppbrukt før påske. Husbankenes låneordning må derfor få økte rammer, understreker Hiim.

SKULLE GJERNE HATT POSITIVE NYHETER: Adm. direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim. Foto: Øivind Ekås

Verre enn i fjor

Salget av nye boliger i februar 2024 var tre prosent under samme måned i fjor.

Antall solgte nye boliger de siste tre måneder (desember til februar) var 3.798 boenheter, hvilket er 3 prosent under tilsvarende periode året før. Salget pr. boligtype viser at eneboliger lå 22 prosent under, småhus 13 prosent under og leiligheter 14 prosent over tilsvarende periode året før. 

Det er solgt 852 eneboliger, 915 småhus og 2.030 leiligheter de siste tre månedene.

Totalt antall solgte nye boliger i siste tolvmånedersperiode er 13.250 boenheter, som er 25 prosent under forrige tolvmånedersperiode. Antall solgte nye eneboliger er 3.587 boenheter, som er 21 prosent lavere. Antall solgte småhus er 3.081 boenheter, som er 15 prosent under forrige tolvmånedersperiode.

– Av leiligheter er det solgt 6.582 boenheter, som er 31 prosent under forrige tolvmånedersperiode, fortsetter boligtoppen.

Lav igangsetting

Igangsettingen av nye boliger i februar i år var på et 20 prosent lavere nivå enn i samme måned i fjor. De siste tre månedene ble det igangsatt 4.455 enheter, hvilket er en nedgang på 17 prosent. For eneboliger er tallene enda verre, med 34 prosent færre igangsatte, mens småhus og leiligheter er på nivåer som er henholdsvis 5 og 14 prosent lavere.

– De siste tre månedene er det bare igangsatt 967 eneboliger, 1.116 småhus og 2.372 leiligheter, fremhever Hiim videre.

Også i hyttemarkedet er det rolige tider om dagen. For mens antallet solgte, nye fritidsboliger de siste tre månedene er på et nivå som er seks prosent lavere enn tilsvarende periode i fjor, er tallene for siste tolv måneder enda verre:

Her er det kun solgt 1.885 enheter, hvilket er 31 prosent færre enn forrige periode. Og igangsettingen av nye hytter er heller ikke lystig lesning - med en nedgang på hele 51 prosent siste tre måneder.

Hva gjelder antallet igangsatte fritidsboliger, som de siste tolv månedene beløper seg til 2.738 enheter, er det en nedgang på 42 prosent.