<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Salg og igangsetting av nye boliger: – På samme dårlige nivå

Boligprodusentene er nå svært bekymret for boligforsyningen fremover.

Publisert 17. sep.
Oppdatert 17. sep.
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 226 ord
BOLIGPRODUSENTENE-SJEF: Lars Jacob Hiim. Foto: Øivind Ekås

Salget av nye boliger steg 2 prosent i august sammenlignet med samme måned i fjor, melder Boligprodusentenes Forening.

Igangsetting av nye boliger var på samme tid opp 7 prosent fra august 2023.

– Salg og igangsetting av nye boliger er på samme dårlige nivå som i 2023, sier adm. direktør i Boligprodusentene, Lars Jacob Hiim.

– Dessverre er den lille bedringen i salget før sommeren er nå forsvunnet. Siden vi bare bygger halvparten av boligene Norge trenger er vi svært bekymret for boligforsyningen fremover, påpeker han.

Store forventninger

Hittil i år er det solgt 9.553 boenheter, noe som tilsvarer en oppgang på 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. 

For eneboliger er det en nedgang på 13 prosent, mens småhus er 5 prosent over, og leiligheter er opp 28 prosent mot fjorårets første åtte måneder.

For igangsettelsen er det imidlertid svakere tall, som totalt ligger 1 prosent under fjoråret.

Hittil i år er det igangsatt bygging av 7.449 boenheter. For eneboliger er fallet på 34 prosent, og for småhus er det igangsatt bygging av 20 prosent færre enheter enn i samme periode i fjor. Leiligheter er derimot opp 14 prosent.

Ifølge Boligprodusentene-sjefen har Arbeiderpartiet og flere andre har løftet frem boligpolitikken som et viktig tema. 

– Vi har derfor store forventninger til høstens statsbudsjett og endringer i utlånsforskriften.  utlånsforskriften. Utlånsforskriften må stimulere bygging av nye boliger, og det trengs et kraftig løft av utlånsrammene til Husbanken, sier Hiim.