<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trodde han deltok i lotteri – ble kjøper av boliger for 15 millioner

Uføretrygdet pakistaner sendte broren for å delta i lotteri. Endte opp med Ivar Tollefsen-boliger for 15 millioner. Nå får han millionkrav for dekningssalg.

Publisert 13. nov.
Oppdatert 19. nov.
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1133 ord
Article lead
lead
«TREKNING»: Ivar Tollefsen-utbyggingen Lørenskog Hageby markedsførte at de skulle ha trekning av boliger. Uføretrygdet som sendte lillebroren for å delta i lotteriet endte med leiligheter for over 15 millioner. Foto: Fredensborg Bolig

Pakistaneren Qasim Anwar (56) bor på Holmlia, og hørte via en landsmann at det skulle være en «trekning» på Lørenskog med leilighet som premie. Der har Ivar Tollefsen nemlig bygget Lørenskog Hageby med 423 leiligheter.

Anwar har vært uføretrygdet i mange år, og ba sin lillebroren delta i «lotteriet» på vegne av ham, hvorpå han måtte skrive under en rekke skjemaene under påsyn av Sem & Johnsen-megler Tom Z. Bliksmark. 

Lillebroren måtte etterligne underskriften til både Anwar selv og underskriften til hans kone og datter. Totalt signerte broren på syv skjemaer på vegne av seg selv og seks andre kjøpere – alt under påsyn av eiendomsmegler Tom Z. Bliksmark i Sem & Johnsen.

SAMLET UNDERSKRIFTER: Tom Z. Bliksmark i Sem & Johnsen var megler da det ble signert på budskjemaer på vegne av familiemedlemmer. Foto: Sem & Johnsen

Taper nær 3 millioner

«Loddene» lillebroren signerte var imidlertid langt fra ordinære lodd i et lotteri, men budskjemaer på leiligheter for over 5 millioner kroner stykket. Qasim Anwar og hans familie har endt opp med å eie tre leiligheter til over 5 millioner kroner stykket.

Han ble oppsøkt i sitt hjem av en landsmann bosatt i Lørenskog og informert om trekningen som skulle finne sted
Steinar Stenvaag

Hver måned påløper 25.000 kroner i felleskostnader, og Sem & Johnsen har startet dekningssalg av leilighetene. Den første av dem er allerede solgt med 450.000 i tap. Tillagt de påløpte felleskostnadene, styling og meglerhonorar, samt forsinkelsesrenter, er han presentert for en regning på 705.070 kroner for kun én av leilighetene. 

Regningene for de andre leilighetene anslår han at passerer 900.000 kroner pr. stykk. Qasim Anwar har imidlertid klaget saken inn for Reklamasjonsnemda for eiendomsmeglertjenester, og håper på å vinne frem med sin sak. Samlet vil det som skulle være et lotteri med en mulig gevinst koste ham nærmere 3 millioner kroner.

Forbyr utleie

Finansavisen har nylig skrevet flere artikler om salgsprosessen rundt nyboligkontrakter, der personer uten midler har kjøpt titalls boliger uten å ha finansiering. Vi omtalte Frederik Due, som kjøpte hundrevis av nyboliger uten å ha finansiering, og endte i konkurs. En partner av Due kjøpte 36 leiligheter, også han uten finansiering. Flere av prosjektene handler om Ivar Tollefsens Fredensborg Bolig og eiendomsmeglerselskapet Sem & Johnsen.

LYKKEJEGERE: Ivar Tollefsens-selskapet Fredensborg har i Lørenskog Hageby tiltrukket seg mange lykkejegere, enten de ville spekulere i lotterigevinst eller nyboligkontrakt. Foto: Fredensborg

Men der noen har gamblet kalkulert mer enn de kunne forsvare på boligmarkedet, har andre kastet seg på det de trodde handlet om et lotteri. Det er i hvert fall dette Anwar hevder i sin klage til reklamasjonsnemda.

Lillebroren til Anwar har berget seg ved leie ut leilighetene han har kjøpt, men nå har styret i borettslaget gjort det forbudt å drive utleie, så den muligheten er avskåret fra Qasim Anwar.

Fredensborg Bolig og Sem & Johnsen har brukt ordet lotteri slik at disse folkene ikke har hatt peiling på hva dette er
Steinar Stenvaag

Leilighet i gevinst

Qasim Anwar hevder årsaken til misforståelsen handler om at Fredensborg Bolig har brukt ordet «trekning» i sin markedsføring. Nå har han fått hjelp av juristene Benedicte og Steinar Stenvaag.

– Anwar ba broren om å ta lodd for ham og datteren. Nå har han endt opp med tre leiligheter han ikke har mulighet til å gjøre opp, sier han.

– Vår granskning av saken har gitt oss en overbevisning om at mange av dem har oppfattet salgsprosessen som et lotteri. De som meldte seg på ved å inngi et mer eller mindre forpliktende kjøpstilbud. De ville bli med i en trekning der en eller flere leiligheter var premie. Det er en gjennomgående misforståelse av begrepet trekning blant interessentene. Mye tyder på at en rekke kjøpere har kalkulert med muligheten for å få en leilighet som gevinst. Av den grunn har flere familier tegnet seg for flere leiligheter i det de trodde at dette økte sjansene, sier Stenvaag.

– Fredensborg Bolig og Sem & Johnsen har brukt ordet trekning slik at disse folkene ikke har hatt peiling på hva dette er. Selv har jeg heller aldri hørt om trekning i store prosjekter der det er problemer med salg av leiligheter. Trekning foregår normalt der det er kamp om leiligheter. 

Etterlignet underskrifter

Det Anwar-familien omtaler som et lotteri skjedde for tre år siden.

– Lillebrorens datter protesterte tidlig i 2022, men for Anwars del oppfattet han ikke dette før i 2024. Han har levd i god tro på noe han ikke har medvirket aktivt til på noen måte, sier Stenvaag.

Han innrømmer likevel at datteren til Anwar signerte elektronisk i ettertid, men det var ifølge ham etter at det var fremført kraftig press fra Sem & Johnsens side.

– Anwar ville aldri ha funnet på å kjøpe denne boligen under normale omstendigheter. Han har i alle år bodd på Holmlia, og har ikke hatt noen planer om å flytte. Han ble oppsøkt i sitt hjem av en landsmann bosatt i Lørenskog og informert om trekningen som skulle finne sted.

Stenvaag opplyser at et vitne bekrefter at Sem & Johnsen-megler Tom Z. Bliksmark skal ha stått og sett på at lillebroren etterlignet underskriften til familiemedlemmene.

TAUS: Kvalitetssjef Mats Aamodt i Sem & Johnsen vil ikke kommentere massesalget til pakistanere på Lørenskog. Foto: Sem & Johnsen

30 påfallende tilfeller

Qasim Anwars datter var på dette tidspunktet student i Slovakia, og med helt minimale inntekter fra sommerjobbing. Hun har senere kjøpt en annen leilighet hun nå bor i uten å vite at hun hadde kjøpt leiligheten på Lørenskog.

– Det virker som megler har hatt det svært travelt med å få solgt boligene, og nærmest hugget tak i hvem som helst som er villig til å skrive et navn på et tilbudsskjema.

I klagesaken anfører Benedicte Stenvaag at Fredensborg lokket med andre fordeler, eksempelvis finansiering.

«Det er en stor gruppe personer som har basert seg på denne typen myter og inngått kjøpsavtale på så merkelige premisser at det er ganske påfallende at meglerfirmaet i langt over 30 tilfeller ikke har senset og oppdaget dette og i henhold til vanlig etikk i bransjen avklart dette med interessentene, og forhindret de personlige tragedier som nå er under utvikling», skriver Benedicte Stenvaag i klagesaken.

«Kombinert med det forhold at trekningen skjer automatisk og at aksept på inngitt tilbud nærmest umiddelbart sendes ut til tilbyderne blir hele salgsprosessen påfallende og kanskje noe mistenkelig», tilføyer hun.

Taushet hos Sem & Johnsen

– Vi har dessverre ikke anledning til å kommentere pågående saker eller spesifikke kundeforhold. Vi har full tillit til Reklamasjonsnemnda, og avventer deres behandling av saken, sier kvalitetssjef og advokat Mats Aamodt i Sem & Johnsen til Finansavisen.

I svar til én av pakistanerne svarer Sem & Johnsen: 

«Når det er gitt bindende kjøpetilbud av budgiver og selger gir sin aksept på dette, slik det her er gjort, er det inngått bindende avtale om kjøp/salg, og ingen av partene har anledning til å trekke seg.»

Meglerselskapet foreslår videresalg av kjøpekontrakt, og viser til eiendomsmegleren som overvåket massesigneringen til pakistanerne, Tom Z. Bliksmark.

Men Sem & Johnsen understreker at tapet må dekkes av kunden.