<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Boligkjempe sier opp 200

Boligsalget er blitt halvert for den svenske boligbyggeren JM, som er nødt til å si opp flere hundre ansatte. Også norske medarbeidere vil bli berørt. 

Publisert 27. apr. 2023
Oppdatert 27. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 395 ord
KUTTER: JM er nødt til å si opp ansatte både i Norge og Sverige, men forsikrer at ingen av kundene deres vil bli berørt.  Ill.: JM Norge

Torsdag varslet det svenske et svenske entreprenørselskapet JM at de må gjøre markedstilpasninger og nedbemanninger. 

Ifølge boligbyggeren har bransjen bremset opp, noe som har ført til at salget av nye boliger har hatt et betydelig fall og vesentlig lavere aktivitetsnivå.  

Dette gjør at selskapet må derfor dimensjonere virksomheten for et lavere produksjonsvolum, og selskapet sendte derfor ut varsel om nedbemanning på onsdag på konsernnivå. 

Kutter i Tønsberg

På torsdag varslet JM Norge at også de vil bli påvirket av nedbemanningene, og spesielt Tønsberg-kontoret vil merke endringen. Der vil selskapet reduserer bemanningen, og samtidig blir ansvaret for større leilighetsprosjekter i Drammen vil bli overført til Oslo-kontoret, opplyser selskapet i en pressmelding.

– Det er tungt, og jeg er lei for at den økonomiske situasjonen vi er i rammer medarbeiderne våre. Nå skal vi sørge for å følge opp hver enkelt som blir berørt på en god måte, sier adm. direktør Hilde Vatne i JM Norge.

MÅ KUTTE: Hilde Vatne, adm. direktør JM Norge. ARKIVFOTO: Ilja C. Hendel

Om lag 200 ansatte i konsernet vil bli sagt opp, hvorav de fleste vil bli berørt i Sverige. I Norge har JM allerede gjennomført noen tilpasninger og nedbemanninger, og det er nå færre enn 20 medarbeidere som vil bli rammet. 

Vi gjør disse grepene nå, fordi vi er opptatt av at JM langsiktig skal være en lønnsom og sterk virksomhet, slik at vi kan bidra til å få opp boligtakten i Norge, og bygge solide og gode boliger, sier Vatne. 

Alle påbegynte boligprosjekter vil bli fullført som planlagt, og kunder vil ikke bli berørt av nedbemanningene, opplyser JM Norge. 

Boligsalget halvert

JM la også frem tallene for første kvartal torsdag. Omsetningen endte på 3,96 milliarder svenske kroner, det var på forhånd ventet en omsetning på 3,72 milliarder, ifølge Dagens Industri. 

Samtidig kom driftsresultatet på 417 millioner svenske kroner, som det samme som analytikerkonsensus, ifølge data samlet inn av Infront. 

Elefanten i rommet er imidlertid salget av nye boliger som er blitt halvert. Antall solgte boliger utgjorde 479 i første kvartal, som var lavere enn forventningen på 517 boliger. Samtidig ble det startet på 214 boliger, som var under halvparten av det forventede 480.