<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Byggetillatelser stuper i Tyskland

De siste to årene har antall byggetillatelser for leiligheter falt med 44 prosent i Tyskland. Også for ene- og tomannsboliger er fallet dramatisk. 

Publisert 18. juni
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 238 ord
FÆRRE TILLATELSER: Antall byggetillatelser for leiligheter har falt 17 prosent det siste året i Tyskland. Her fra Hamburg.  Foto: Bloomberg

Tall fra tyske myndigheter viser at antall byggetillatelser for leiligheter i Tyskland falt med 17 prosent sammenlignet med samme periode året før, melder Reuters. 

Ifølge nyhetsbyrået underbygger tallene en vedvarende nedgang i etterspørselen innen bygg- og eiendomsbransjen, og Tyskland er nå inni den mest alvorlige nedgangen i eiendomssektoren på flere tiår.

Ned 44 prosent på to år

Det ble utstedt 17.600 byggetillatelser i april, som er en nedgang på 17 prosent fra april 2023 og en nedgang på nesten 44 prosent de siste to årene. 

– Siden mai 2022 har antallet byggetillatelser for leiligheter i Tyskland bare gått én vei: nedover, sier Tim-Oliver Mueller, leder for den tyske byggeindustriforeningen.

For eneboliger har antall byggetillatelser falt med 33 prosent det seneste året, mens tillatelser for tomannsboliger har sunket med 18 prosent. 

Tyskland har som mål å bygge 400.000 leiligheter årlig, men har hatt store utfordringer med å nå dette målet.

Ber om hjelp

I flere år har lave renter, billig energi og en sterk økonomi opprettholdt en boom i den tyske eiendomssektoren. Denne sektoren bidrar med nærmere 730 milliarder euro årlig til tyskernes økonomi, som tilsvarende litt under en femtedel av Tysklands totale økonomi. 

Imidlertid gikk luften litt av boomen da den høye inflasjonen tvang Den europeiske sentralbanken til å raskt øke styringsrenten og dermed lånekostnadene. Dette førte til at finansieringen innen eiendom tørket inn, prosjekter ble stanset, store utviklere gikk konkurs og noen banker begynte å knirke. 

Ifølge Reuters har bransjen bedt myndighetene om å gripe inn, men foreløpig uten å bli hørt.