Børskandidat handler oljeeiendom for 600 millioner

HitecVision-eid eiendomsselskap kjøper 31 mål industri- og kontorareal i Stavanger-distriktet, Stord og Hammerfest. 

OLJERELATERT: Flere eiendommer på Eldøyane Næringspark på Stord inngår i kjøpet Asset Buyout Partners (ABP) har gjort. Der har ABP kjøpt fra LCN Euro Master Holdings 1.  Foto: Asset Buyout Partners
Næringseiendom

Asset Buyout Partners (ABP) kjøper seks nye oljerelaterte industribygg i Risavika, Dusavika, Stord og Hammerfest gjennom tre ulike transaksjoner.

Kjøpesummen er på 600 millioner kroner, innbefattet gjeld på eiendommene.

Eiendommene har et samlet bygningsareal på 31.200 kvadratmeter og 50.500 kvadratmeter tomt. Hoveddelen av porteføljen ligger i Risavika, Dusavika og Hammerfest.

Der eier ABP allerede flere eiendommer fra før.

ABP jobber nå med en rekke utviklingsprosjekter med et samlet budsjett på 550 millioner kroner
William Wittusen, adm. direktør i ABP

Kjøper fra Pareto

Eiendomsselskapet har private equity-selskapet HitecVision som største eier og ble startet i januar 2016. Finansavisen skrev i sommer at selskapet har kjøpt oljebaser for 8 milliarder kroner. 

Planen fra start har vært å børsnotere selskapet. ABP-sjefen uttalte til Finansavisen i sommer at selskapet har som ambisjon om å doble størrelsen de neste to–tre årene.

– Eiendommene er utleid på lange leiekontrakter med solide leietakere, understreker William Wittusen (42), adm. direktør i ABP.

PÅ HANDLETUR:  Til venstre adm. direktør William Wittusen i Asset Buyout Partners, til høyre operasjonsansvarlig Eirik Evjen. Foto: Anders Horntvedt

Blant leietagerne er bedrifter som Schlumberger, ScanTech og Advantec.

Selgerne er et Pareto-syndikat, Gefro Invest og LCN Master Holdings 1.

– Disse investeringene passer perfekt med vår strategi. Dette er en kombinasjon av solide leietakere, attraktive beliggenheter, fleksibilitet og utviklingspotensial. I likhet med de eksisterende eiendommene våre ligger også disse i etablerte industri- og logistikk klynger langs kysten, sier Wittusen.

ABP eier i overkant av to millioner kvadratmeter tomt og bygningsmasse fra Stavanger i sørvest til Hammerfest i nord.

SOLGT: Et Pareto-syndikat har solgt Finnestadsvingen 23 i Stavanger til Asset Buyout Partners. Foto: Asset Buyout Partners

Inntektene til ABP kommer primært fra solide selskaper innenfor olje- gassindustrien, med Equinor som den største kunden. Eiendommene blir betegnet som virksomhetskritiske for kundene, og samtidig fleksible og allsidige med tanke på annen bruk.

– Ny virksomhet for eksempel innen havvind, karbonfangst og -lagring, hydrogen og landbasert oppdrett vil også kreve store industrihavner, infrastruktur og næringsareal langs kysten. Dette skaper nye spennende muligheter for eiendommene både i dag og på lengre sikt, sier Wittusen.

SOLGT: Advantecs bygg på Eldøyane Næringspark ved Stord går fra LCN Euro Master Holdings 1 til Asset Buyout Partners. Foto: Asset Buyout Partners

Satser 550 millioner på Mongstad

ABP kjøpte i fjor Mongstad forsyningsbase utenfor Bergen fra svenske EQT. Mongstad er i dag hovedforsyningsbase for Equinor i Norge.

Grunnen på Equinors raffineri eies av oljeselskapet selv, mens ABP eier oljebasen med industriområde, 125 kilometer rørgater i bakken og havn.

Området ligger sør for Equinors raffineri, som ble kraftig bygget ut på 1980- og 1990-tallet.

Transocean, COSL, Schlumberger, Halliburton, IKM, North Atlantic Drilling, Archer og GE Oil & Gas er noen av leietagerne.

Ifølge Dagens Næringsliv betalte ABP rundt fire milliarder kroner for basen.

– Vi kjøpte denne basen med tanke på muligheten til å videreutvikle den til en mer diversifisert industripark på sikt. ABP jobber nå med en rekke utviklingsprosjekter, i all hovedsak på Mongstad, med et samlet investeringsbudsjett på 550 millioner, sier Wittusen.

– Vi opplever økende investeringsaktivitet hos kundene våre. Vår jobb er å sørge for at olje- og gassindustrien får dekket sine behov på beste vis, samtidig som vi skal tilby effektive løsninger til annen industri, sier Wittusen.

asset buyout partners
hitecvision
William Wittusen
schlumberger
ScanTech
Advantec
transocean
cosl
halliburton
ikm
north atlantic drilling
archer
GE Oil & Gas
pareto
Gefro Invest
LCN Master Holdings
Nyheter
Oljeservice
Næringseiendom