– De neste årene blir eventyrlige

EIENDOM: Torstein Tvenge doblet overskuddet i fjor, og nå spår han kjempe­tall fremover. – Det kommer til å bli jævlig gøy, sier han.

LEIEBOOM: Torstein Tvenge jubler over en forventet skyhøy kontantstrøm fra leieinntekter som snart er oppe i 900 millioner kroner i året. Foto: Eivind Yggeseth
Næringseiendom

(Denne artikkelen ble først publisert 15. mai 2019)

Torstein Tvenge (66) har investert tungt i nybygg og ombygging gjennom flere år, men sopte likevel inn et overskudd på 133 millioner kroner i fjor. Med smekkfulle bygg ser han nå frem til å begynne å høste de store fruktene de neste tre til fem årene.

– Vi er veldig godt fornøyd, rimeligvis. Men det store løftet får vi de neste tre til fem årene. Jeg tror det blir eventyrlig fordi vi har hatt mye reutleie de seneste årene samtidig som nye lokaler er fylt opp med langsiktige kontrakter.

Jeg tror det blir eventyrlig fordi vi har hatt mye reutleie de seneste årene samtidig som nye lokaler er fylt opp med langsiktige kontrakter.
Torstein Tvenge

– Overskudd er én ting, men vi har avskrivninger, så jeg er interessert i kontantstrømmen, og den kommer til å gå i taket, sier Tvenge.

Fra utgifter til inntekter

Fjorårets overskudd representerer mer enn en dobling fra året før. Og det kommer til tross for bortfall av inntekter fra hele ni eiendommer som følge av Tvenges omfattende byggeaktivitet, som i tillegg har belastet regnskapene med store utgifter knyttet til nybygg, ombygging, rehabilitering og oppgradering ved reutleie.

Men nå går Oslo-byggene fra å være utgiftsposter til å bli solide inntektsposter.

– Vi har to bygg som innflyttes nå, henholdsvis i Rådhusgaten 5 og Henrik Ibsens gate 4. Begge er fullt utleid. I tillegg kommer Hoffs­veien 17 fra høsten av, og da har vi bare ett prosjekt igjen, og det er det store prosjektet på Valkyrien som er ferdig i andre kvartal neste år, sier Tvenge.

Han snakker om ombygging av fem bygninger til et nytt kjøpe­senter i luksusklassen. Samlet har han investert for over én milliard kroner.

Mot 900 millioner i leie

Etter sommeren er Tvenge oppe i leiekontrakter som årlig innbringer 800 millioner kroner, men fra neste sommer nærmer han seg 900 millioner på eksisterende portefølje, og fortsatt har han ekspansjonsplaner – til tross for at porteføljen utgjør 400.000 kvadratmeter, og straks øker med 40.000 nye.

– Vi har fire–fem prosjekter på beddingen, blant annet på Økern og Mastemyr samt i Bærum. Vi vil aller helst kjøpe mer, men det er ganske dyrt, og det er vanskelig å få tak i gode bygg til akseptable priser. Vi blir også tilbudt en del bolig, men ønsker primært å drive med næringseiendom, sier Tvenge.

Med «vi» mener han en liten trimmet organisasjon som håndterer eiendommene, gjelden på 5 milliarder og 1 milliard i likvider sammen med barna Magnus og Marianne Tvenge.

– Vi er prosjektutviklere, vaktmestere og direktører alle sammen, men Magnus holder på med vin i tillegg til eiendom, mens Marianne har Maschmanns og eiendom. De er lik faren sin, sier Tvenge.

– Må tjene på aksjer

Sammen har de tatt ut 55 millioner kroner i utbytte det seneste året, hvilket akkurat holder til formuesskatten. Tvenge seniors andel er liten, ettersom han kun har 5 prosent av aksjene. Derfor driver han aktivt på med aksjer, som gjorde det godt de tre første kvartalene i fjor, og som etter en nedtur mot slutten av fjoråret har skutt ny fart så langt i år.

– Jeg må tjene penger på aksjer. Ellers blir det fattigmann og goro, og det går ikke når man er vant til burgundere og bordeauxer. Da kan man ikke begynne å drikke vann, ler han.

– Jeg må tjene penger på aksjer. Ellers blir det fattigmann og goro, og det går ikke når man er vant til burgundere og bordeauxer. Da kan man ikke begynne å drikke vann.
Torstein Tvenge

Aksjeporteføljen utgjør 1,5 milliarder kroner, og er i hovedsak bygget rundt Aker, Aker BP, Bank Norwegian og Axactor, samt Norwegian, der Tvenge tegnet i emisjonen, hvilket gjør at han foreløpig har et mindre tap her.

Tvenges mat- og vinvirksomhet hadde god omsetnings­utvikling i fjor. Vinimportøren Fondberg økte 14 prosent til 190 millioner, mens døtrene Winetailor og Good Beverage økte med henholdsvis 9 og 21 prosent.

Også Maschmanns Matmarked på Skøyen hadde 10 prosents omsetningsøkning til 52 millioner i fjor, og endte opp med 2,7 millioner kroner i overskudd.

Næringseiendom
Næringseiendom