Investerer milliarder i byutvikling i Tromsø

– Jeg ønsker at Vervet skal bli spesielt også i nasjonal målestokk, jeg har bare mulighet til ett slikt prosjekt i livet.

VERVET-PROSJEKTET: Bård Sverdrup skal utvikle 72.000 kvadratmeter med boliger, næringsareal og  Nord-Norges største konferansehotell på den gamle tomta til Tromsø Skipsverft, sentralt beliggende langs sjøkanten i Tromsø, ved foten av Tromsøbrua.    Foto: Iván Kverme
Næringseiendom

– Hei, har dere fått kaffe? sier Bård Sverdrup når han kommer inn på kontoret - fortsatt med et drag av kald, frisk luft rundt seg etter å ha gått opp bakkene fra Vervet - gamle Tromsø Skipsverft - nede ved sjøen ved Tromsøbrua.

Han utstråler varme og nordnorsk gjestfrihet, som landsdelen nordaførr jo er kjent for, men også en behersket ro.  Hvis dette er en temperamentsfull, rett på sak og hardbarket type skapt av det værharde nord, som man gjerne også forestiller seg folk er i denne landsdelen, skjuler han det i så fall godt. Men man aner bestemt viljen, ambisjonene og arbeidskapasiteten mannen må ha.

48-åringen har bygget opp et av Tromsøs største eiendomsselskaper, Totaleiendom, og et stort entreprenørselskap, Totalrenovering, med totalt 180 ansatte.  

William Eiendom er navnet på konsernet som organiserer all virksomheten, etter hans førstefødte barn.

STOR EIENDOMSUTVIKLER: Sverdrup har bygget opp konsernet William Eiendom med en rekke selskaper, blant annet Totaleiendom og Totalrenovering. Foto: Iván Kverme

Ville bli sykepleier eller lege 

– Jeg er glad i mennesker. Jeg var helt overbevist om at det var helsesektoren jeg skulle jobbe i. Jeg ville bli sykepleier eller lege, men det lå ikke for meg å jobbe med skolen. Jeg fikk være russ to ganger fordi jeg tok tredje året på videregående opp igjen, sier han med et smil. 

Ikke så galt at det ikke er godt for noe. 

– Det lønner seg å være optimistisk, sier han bestemt og setter det blå blikket i oss. 

Det kunne blitt helsesektoren likevel, han begynte å jobbe som ufaglært hjelpepleier. Gjennom syv år jobbet han både på sykehjem, sykehus og en psykiatrisk institusjon. Helt tilfeldig startet han å småsnekre, male og legge fliser, og snart var hans første selskap etablert. 

– Da min mor hadde et malingsklart hus som skulle gjøres ferdig, gav hun meg oppdraget. Hun var rådmann den gang og ville selvfølgelig at jobben skulle være hvit og at alt skulle skje i riktige former, så hun satte som forutsetning at jeg startet firma dersom jeg skulle få jobben. 

Jeg synes det har vært artig å tenke nytt og gå mot strømmen, jeg er ikke redd problemer.
Bård Sverdrup

Trosset Byggmesterlauget

Dette var i 1995/1996, og 25-åringen etablerte Totalrenovering. Han utfordret konvensjonene allerede fra start. 

– Det var gammelmodig i markedet i Tromsø den gang. Byggmesterlauget var sterkt og jobber skulle man bare få gjennom anbefaling. Vi ville ikke sitte og vente på oppdrag og anbefaling. "Alle som reklamerer, gjør dårlig jobb", sa Byggmesterlauget, men vi reklamerte for virksomheten vår likevel. 

Han klarer ikke å skjule begeistringen, engasjementet, den lille triumfen.  Trassen gav da også resultater - allerede etter fem år hadde 30-åringen 50 ansatte. 

– Virksomheten bygde på seg, jeg liker å gi full gass. Jeg synes det har vært artig å tenke nytt og gå mot strømmen, jeg er ikke redd problemer. Det er dessuten mange gründere som mangler formell utdannelse. Fordelen er at man ofte ikke ser alle problemene. 

– Dette er refleksjoner som jeg har gjort meg i ettertid altså, understreker han. 

Klokt å ikke klage 

Selv tok han utdannelse underveis. 

– Jeg tok fagbrev som tømrer og tok også økonomifag. Jeg liker å jobbe. Jeg tenkte en stund at jeg skulle bli ingeniør og begynte på teknisk fagskole, men det var ikke timer og interesse nok til å kunne klare et slik løp, konstaterer han.

TA VARE PÅ HISTORIEN: Bård Sverdrup vil ta vare på gamle maritime detaljer når han utvikler Vervet-området. Foto: Iván Kverme

Nå har han 35.000 kvadratmeter næringseiendom i porteføljen, i tillegg til 75.000 kvadratmeter under utvikling.  


Ja, jeg kjenner jo på janteloven. Men jeg vil ikke klage over det. Det tror jeg er klokest.
Bård Sverdrup

At mannen er utholdende og langsiktig, er åpenbart. 

– Vi har ikke en målsetning om å bygge opp en stor portefølje, vi er en eiendomsutvikler som har tiårsperspektiv på prosjektene.

– Det er ikke mange som blir profet i egen by?

– Nei - ja, jeg kjenner jo på janteloven. Men jeg vil ikke klage over det. Det tror jeg er klokest.

– Går det ikke en kule varmt en gang i blant?

– I så fall uttrykker jeg det ikke. Jeg blir heller stille.

Lange reguleringsprosesser vil han ikke kommentere, iallefall ikke offentlig.

– Men du kan godt sitere meg på at den nye ordføreren som ble konstituert i høst, Gunnar Wilhelmsen, kommer fra næringslivet og vil få enda mer fart på byen. Han ser verdien av verdiskaping og utvikling i privat næringsliv.

Det må påpekes at Wilhelmsen også driver stort innen eiendom gjennom selskapet Triko, men at han har fratrådt sine verv i forbindelse med ordførerposten. Sverdrup og Wilhelmsen har et felles prosjekt om å utvikle Tempokvartalet i Tromsø, hvor de eier hver sine bygg. Sverdrup har planer om å bygge et 12-etasjers bygg bestående av hotell, et prosjekt som er under regulering.

Vil ikke bygge Dubai 

Sverdrup virker å ha et brennende engasjement for Tromsø og for at turistene skal få oppleve Ishavsbyen. 

Han har bygget 1.000 boliger og leiligheter, og har 1.300 til under utvikling. Han har kjøpt og restaurert en rekke eldre bygg i sentrum. Samtidig utvikler han bakgårdene med nye leiligheter eller annet for å få økonomi i prosjektene.  Nå vil ha bygge to hotell og utvikle bydelen Vervet.

RESTAURERER OG UTVIKLER: Totaleiendom og Totalrenovering har restaurert mange eldre bygg og utviklet bakgårdene med nye leiligheter for å få økonomi i prosjektene. Foto: Iván Kverme

Når han nå utvikler Vervet, beliggende på den gamle skipsverftstomten i hjertet av Tromsø, med Tromsøbrua, middelalderstedet Skansen og Polarmuseet som nærmeste nabo, vil han gjøre det ordentlig. 

VERVET: Hotellet og første byggetrinn av boligene skal stå ferdig i 2022, mens hele området skal stå ferdig i 2026. Området har utsikt mot skipsleia, Tromsdalstinden, Tromsøs indre havn og sentrum. Foto: Iván Kverme

Han har store ambisjoner og tenker at prosjektet skal være spesielt også i nasjonal målestokk. 

– Vi vil bygge en urban bydel og med yrende folkeliv, dette er en viktig del av sentrum, også for folk som ikke skal bo på Vervet. Vi ønsker ikke en død bomaskin. Jeg har bare mulighet til ett slikt prosjekt i livet. Jeg ønsker ikke at det skal bli Dubai. 

Det er LPO Arkitekter som er ansvarlige arkitekter på Vervet. Arkitektkontoret står blant annet bak utbyggingen og transformasjonen av Vulkan industriområde ved Akerselva i Oslo til en ny pulserende bydel.

VERVET: Når Nordlyset er på sitt vakreste, vil belysningen på Vervet dempes for å forsterke Nordlys-effekten. Illustrasjon LPO Arkitekter

Bruker mye på sosiale møteplasser

Sverdrup skal bygge store fellesarealer på Vervet, som treningsrom, bibliotek, spillerom, hobby- og verktøyrom og selskapslokaler med storkjøkken. Han bygger også et leilighetsbygg for korttidsutleie, hvor man kan leie gjesterom.

Det er samtidskunstneren Olav Christopher Jenssen som skal utsmykke fellesaralene på området.

– Jenssen er beryktet som Norges mest anerkjente samtidskunstner nå og vil lage et kunstprosjekt på området. Han mener folk vil komme til Tromsø bare for kunsten, forklarer han.

VERVET: Corten-bygget er et leilighetsbygg for korttidsutleie som står ferdig i disse dager. Foto: Iván Kverme

Total skal han bygge ut 72.000 kvadratmeter langs sjøkanten. På den 36 mål stor sørvendte tomten med utsikt mot indre havn i Tromsø skal han bygge 440 leiligheter, Nord-Norges største konferansehotell, bakeri, butikk, minibryggeri, cafeer, barnehage, servering, restaurant og scene i det gamle Maskinverkstedet, kaipromenade, småbåthavn og dypvannskai. All parkering legges under bakkenivå. 

Første byggetrinn av leilighetene er innflytningsklart i 2022. Bydelen er planlagt å stå helt ferdig i 2026 og investeringene er over 3 milliarder. 

VERVET: 440 boliger, næringsareal og konferansehotellet til venstre, beliggende ved foten av Tromsøbrua. Illustrasjon LPO Arkitekter


Bruker å si at han har flaks 

– Foreløpig vil vi ta dette på egen kjøl, selv om vi vurderer å ta inn investorer på hotellet. Vi vil styre næringsvirksomheten selv, det betyr at vi skal eie, bestemme og innrede selv. Vi tar kostnader og risiko, det vil bli omsetningsbasert leie og om nødvendig driver vi virksomhetene selv. Vi ønsker å unngå konflikter, vi vil ikke ha noe støy.

Mannen virker ikke å være redd for å satse. Da han i 2014 kjøpte et tomt bygg uten kontantstrøm, klarte han å innkassere en gevinst på nærmere 60 millioner kroner da han solgte bygget fullt utleid tre år senere.

– Om det er teft? Nei, jeg bruker å si at jeg har flaks. Med det kan jo også være en systematikk i en rekke tilfeldigheter. Jeg så flere alternativer for bygget og satte de opp i prioritert rekkefølge. Første og andre alternativ slo ikke til, men det gjorde tredje alternativ, forklarer han. 

– Det har jo dessuten vært gode år innen eiendom. Derfor bør man heller ikke se seg tilbake på eiendom man har solgt. Vi må dessuten selge for å fortsette å investere. Vi driver stor business og får også fort mellomår som ikke er like bra som 2017. 

Store hotellkjeder i kø 

Sverdrup klarer også fint å selge inn midnattssol, nordlys, hval, hav, fjell, snø, uberørt natur og eksotiske opplevelser til internasjonale hotellkjeder når han skal finne drivere til hotellet på Vervet.

– Store hotellkjeder står i kø. Jeg var i møte med europasjefen i en av verdens største hotellkjeder. Han trodde at hotellet de har på Island var lenger nord enn Tromsø. Da fortalte jeg hvor mye lengre nord Tromsø faktisk ligger og at her også bor folk. Nå nærmer det seg en avtale.

TURISME: Tromsø opplever kraftig økning i turismen, særlig om vinteren. Foto: Iván Kverme

Tanken var først å etablere et 5-stjerners hotell i Tromsø, selvfølgelig.

– Men da vil man måtte tilby alt innenfor hotellets fire vegger; roomservice flere ganger i døgnet, concierge-service, pikkolo, krav til restaurant etc., som også ville lukket mye av byen ute. Det er også vanskelig å få nok volum ut av asiatiske luksusturister. Derfor blir det et 4+ hotell i stedet, og vi skal lage et produkt som drar folk til byen, understreker han. 

Hotellet skal stå ferdig tidlig i 2022. 

Det er 1,2 millioner turister årlig i Tromsø. Prognosen er over en dobling frem mot 2030 ifølge Sverdrup. 


Noen er redd vi skal få Reykjavik-tilstander med bare souvenirbutikker i Tromsø, det er ikke jeg.
Bård Sverdrup

Hotellnæringen i Tromsø har svært gode tall når det gjelder belegg og rompris, særlig i vinterhalvåret er hotellkapasiteten sprengt. I årets første fem måneder var belegget nesten 75 prosent ifølge Wiederstrøm Hotel Consulting, til tross for at det er nordlysturismen om vinteren som særlig drar belegget opp. Gardermoen, Bodø og Oslo fulgte på de neste plassene med et belegg i underkant av 65 prosent. Trondheim hadde 60 prosent, mens Bergen og Stavanger hadde 50 prosent. 

Hotellromprisen (losjiinntekt eks. mva pr. solgte rom) var i denne perioden cirka 1.150 kroner i Tromsø, mens Bodø og Oslo hadde cirka 1.050 kroner. Øvrige byer ligger et godt stykke under disse nivåene ifølge statistikk fra Wiederstrøm. 

– Folk er lei storbyer, det er ikke lenger brostein de vil oppleve. De vil ha eksotiske opplevelser som de kan legge ut på Instagram, sier Sverdrup.  

Det er nå nærmere 1.500 Airbnb-enheter bare i Tromsø.

– Lokalbefolkningen fortrenges, det er en uheldig virkning. Jeg mener det er behov for fem hoteller til, legger han til. 

Frykter ikke Reykjavik-tilstander 

Når han reiser ut til hytta ut mot storhavet på Kvaløya i Tromsø, passerer han turister i varmedresser langs strendene.

– Turistene er overalt, det er over hundre selskaper i området her som tilbyr aktiviteter og opplevelsebasert turisme. Noen er redd at vi skal få Reykjavik-tilstander med bare souvenirbutikker i Tromsø, det er ikke jeg. Men man må selvfølgelig henge med på å tilby nødvendig infrastruktur. Jeg vil si at det er 5 prosent av dem som bor her som synes at det er too much.

– Tar du selv ferie noen ganger?

– Jeg tar ferie, men er sjelden helt avkoblet. Vi er en fast uke i syden hver vinter, det har vi vært i 20 år. Da bruker jeg å ta et par arbeidsøkter i løpet av døgnet. Tromsø er forresten den beste plassen på jord, men man må være glad i vær.

En kontinental tromsøværing 

Vi går ut for å fotografere. På vei gjennom byen er det mange som hilser med "Hei Bård", et smil, en kommentar. Han er like jovial og smilende tilbake, det er som han passer som hånd i hanske i Tromsø. Samtidig er det noe med ydmykheten, tilpasningsevnen, den imøtekommende væremåten, det kontinentale og allmennmenneskelige som gjør at han trolig kunne passet inn på hvilket sted som helst i verden.

TROMSØVÆRING:  Bård Sverdrup vil ikke bygge Dubai i Tromsø. Foto: Iván Kverme

Når fotografen ber ham stoppe for å ta bilde midt i gaten, ser man plutselig hvor ukomfortabel mannen ser ut når han skal posere foran kamera, likevel setter han opp et vennlig, men litt avmålt smil.  

– Er du beskjeden? 

- Ja, i grunn liker jeg ikke oppmerksomhet.

 

Bård Sverdrup

Alder: 48

Sivilstatus: Gift, tre barn på 15, 19 og 21. 

Aktuell: Driver byutvikling i Tromsø. Eier William Eiendom, som blant annet driver Totaleiendom og Totalrenovering.

Bakgrunn: Tømrer

Fra: Født i Narvik, oppvokst i Bodø og er tromsøværing.

Stortingets talerstol blir din. Hvilken sak tar du opp? 

 Støtte opp om verdiskapningen som skjer i Nord-Norge gjennom en betydelig forbedring av infrastrukturen.

 Hva bør Norge bruke mindre penger på?

 Byråkrati. Det burde være unødvendig med tre forvaltningsnivåer (kommune/fylke/stat).

Hva er din dårligste investering? 

Topp 10 av dårlige investeringer omhandler kjøp av biler.

Hva er din beste investering? 

Familien.

Hvilken bok vil du lese om igjen?

Brødrene Løvehjerte.

Hva irriterer deg? 

Urettferdighet. 

Hva inspirerer deg? 

Utfordringer.

Hvor går drømmereisen? 

Fiske på havet eller en plass i varmen med strand.

Hvis du skulle jobbet med noe helt annet, hva ville det ha vært?

 Helsevesenet.

Hvis du var plan- og bygningssjef i ett år, hva ville du ha gjort? 

Skape større forutsigbarhet.