<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Dette tyder på at svært mange har iverksatt tiltak

Nye analyser viser en betydelig nedgang i strømforbruket. 

Publisert 27. des. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 210 ord
En rapport fra NVE viser økt strømforbruk i november sammenliknet med samme måned i 2021. NVE

Analyser fra NVE viser en betydelig nedgang i  strømforbruket i november sammenliknet med samme måned i 2021. I Sør-Norge ble forbruket redusert med 10,7 prosent sammenliknet med november 2021, mens forbruket for fritidsboliger i Sør-Norge ble redusert med hele 23,5 prosent, korrigert for temperaturvariasjoner.

Reduksjonen kommer til tross for at den gjennomsnittlige strømprisen har vært nokså lik sammenliknet med november 2021. 

– Dette tyder på at svært mange husholdninger har iverksatt tiltak for strømsparing, sier Maren Esmark, seksjonsleder i NVE.

Størst nedgang for fritidsboliger

Strømforbruket i Sør-Norge har blitt mest redusert for fritidsboliger. Det antas at nedgangen skyldes at det ikke gis strømstøtte til forbruk for fritidsboliger, og at mange derav har redusert innetemperaturen til et minimumsnivå.

I Midt-Norge og Nord-Norge ble strømforbruket også redusert i november sammenliknet med samme måned i 2021, med henholdsvis 2,6 og 1,8 prosent.

Nedgang i industrien

I industrien og tjenesteytende sektor har forbruket også gått ned. For sistnevnte sank forbruket med 4,5 prosent i Sør-Norge når det korrigeres for temperaturvariasjoner. Samtidig reduserte industrisektoren i samme region forbruket med 12,2 prosent. 

Dog økte strømforbruket i industrisektoren i Nord-Norge. Det påpekes at en mulig forklaring er at noe industri som i stor grad var koblet ut i 2021 nå er tilbake i drift.