<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Har ikke sett lignende siden før Sovjetunionen

Russisk gasseksport til Europa er nå på det laveste nivået siden før opprettelsen av Sovjetunionen.

Publisert 29. des. 2022
Oppdatert 29. des. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 188 ord
Kreml i Moskva (c) Nellmac | Dreamstime.com

Europeiske land har kuttet stort i importen av russisk gass som følge av angrepet på Ukraina. Samtidig har eksportmuligheten i seg selv blitt begrenset på bakgrunn av komplikasjoner med rørledningene som gassen fraktes gjennom. 

EU har gjennom flere år snakket om å trappe ned på russisk gassimport, mens Ukraina-konflikten virkelig har satt fart i planene. 

Ifølge estimater fra det statseide selskapet Gazprom har eksporttallene falt 45 prosent fra 2020 til 2021, der spesielt eksporten til Tyskland har falt drastisk. Dette har resultert i at dagens eksportvolumer av gass fra Russland til Europa er det laveste siden før opprettelsen av Sovjetunionen, skriver Reuters.

Nord Stream 1

Både Sverige og Danmark har konkludert med at lekkasjene på Nord Stream 1 og 2, som er to av de største fraktrørene av gass fra Russland, skyldtes eksplosjoner. De har imidlertid ikke uttalt seg om hvem som eventuelt kan stå bak eksplosjonene. Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg har selv uttalt at eksplosjonene er et resultat av sabotasje. 

Russland har til en viss grad klart å kompensere for lavere eksportvolum. Høye gasspriser gjennom året har bidratt til å øke budsjettbalansen.