<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeanalytiker frykter Kina-sjokk

Analytikere spår at 2023 blir nok et volatilt år i råvaremarkedene. Mye av usikkerheten kommer fra Kina.

Publisert 30. des. 2022
Oppdatert 30. des. 2022
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 240 ord
Article lead
lead
CORONALETTELSER: Hongkong er i ferd med å avslutte flere av sine tyngste coronatiltak. Foto: Bloomberg
CORONALETTELSER: Hongkong er i ferd med å avslutte flere av sine tyngste coronatiltak. Foto: Bloomberg

Frontkontrakten for Brent-oljen (mars) står fredag morgen i 83,94 dollar pr. fat. Dette er opp fra 82,67 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag. Merk at Brent-kontrakten for februar ble rullert torsdag.

Svakere dollar og optimisme i finansmarkedene trekker opp, mens vi på tilbudssiden merker oss at TC Energy har fått hele rørledningssystemet Keystone tilbake i drift.

Spår volatilt 2023

Tall fra amerikanske energimyndigheter (EIA) viste torsdag overraskende lagerbygging for råolje, mens bensinlagrene overrasket med å falle.

Brent-oljen ligger an til over 7 prosent oppgang i et turbulent 2022 der toppen ble nådd på 139 dollar pr. fat i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina, nivåer ikke sett siden 2008.

– Dette året har vært ekstraordinært i råvaremarkedene, der risikofaktorer på tilbudssiden har medført økt volatilitet og høye priser. Neste år ligger an til å bli et nytt år med usikkerhet og mye volatilitet, sier ING-analytiker Ewa Manthey til Reuters.

Frykter Kina-sjokk

Mye av denne usikkerheten kommer fra en uoversiktlig coronasmittesituasjon i Kina, i kjølvannet av at landet har gått bort fra sin nulltoleransepolitikk. 

– Lettelsene i reiserestriksjonene var ventet å øke oljeetterspørselen, men den kraftige økningen i antall smittetilfeller har vekket alvorlige bekymringer for et potensielt globalt utbrudd, sier direktør John Driscoll i JTD Energy Services til Reuters.

Det Storbritannia-baserte helsedataselskapet Airfinity anslår overfor nyhetsbyrået at 9.000 kinesere dør av corona hver dag og at antall coronarelaterte dødsfall er oppe i 100.000 siden 1. desember.