<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Shell betaler skatt for første gang på fem år

Oljeselskapet har hatt så store fradrag at det har vært nullskatteyter i flere år. Men nå fosser pengene inn i selskapet, og kemneren banker på døren.

Publisert 8. jan. 2023
Oppdatert 8. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 195 ord
PENGEMASKIN: Shells olje- og gassvirksomhet i Nordsjøen sørger for klinkende mynt i kassen, ikke bare for aksjonærene, men også britiske skattemyndigheter. Foto: Bloomberg

Oljegiganten Shell har nytt godt av enorme fradrag knyttet til selskapets investeringer, oljeletingsprogram og fjerning av oljeinstallasjoner på sokkelen i den britiske sektoren av Nordsjøen.

Dermed har det skattbare overskuddet til Shell forduftet.

Men med stigende priser på gass og olje, samt høyere strømpriser, overgår nå overskuddene fradragsmulighetene, og dermed skal skattemyndighetene ha sitt.

SHELL-SJEF: Ben van Beurden. Foto: Bloomberg

Heftig skatteregning

For første gang siden 2017 skal Shell betale selskapsskatt i Storbritannia, og regningen er ganske saftig.

Estimatene tyder på at 1,7 milliarder pund vil finne veien til statskassen i Storbritannia i år, skriver flere britiske aviser og Reuters.

I tillegg skal selskapet betale rundt 400 millioner dollar i skatt til EU-land for inntekter fra vindkraftprosjekter.

Mer til eierne

Shell er en pengemaskin og det er ventet at selskapets overskudd for fjerde kvartal i 2022 vil bli på 30 milliarder dollar. Kun i 2008 var sistekvartalsresultatene bedre. Da hadde Shell overskudd på 31 milliarder dollar.

Samtidig som selskapet nå skal betale skatt igjen i Storbritannia, så har Shell varslet at de også vil øke utbyttene til aksjonærene med 15 prosent i fjerde kvartal sammenlignet med samme kvartal foregående regnskapsår.

Det er spesielt inntektene fra salg av gass som sørger for de enorme fortjenestene i sist kvartal.