<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik skal NATO stoppe Putins energi-sabotasjer

NATO-leder Jens Stoltenberg og EU-president Ursula von der Leyen ble onsdag enige om å opprette en felles spesialenhet for å beskytte kritisk infrastruktur for energitransport i Europa.

Publisert 11. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 191 ord
NATO OG EU: Oppretter en spesialenhet som skal trygge energileveranser i Europa. FOTO: NTB

Som en direkte konsekvens av Russlands invasjon av Ukraina og sabotasjen av Nord Stream 2 - har hele Europa økt sin overvåkings- og forsvarskapasitet.

Nå skal dette arbeidet formaliseres, styrkes og underlegges NATO og EU. Det har generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, blitt enig med EU-president, Ursula von der Leyen, om.

– Samarbeidet er viktig for sikkerheten til vår kritiske infrastruktur. Vi har sett sabotasjen mot Nord Stream, og den har vist at vi må være forberedt. Vi må konfrontere denne typen trusler, sa von der Leyen ifølge oilprice.com, etter et møte med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Skal slå tilbake mot Russland

Den nye spesialenheten EU og NATO oppretter heter Task Force for Resilient Critical Infrastructure (TFRCI).

Den skal arbeide med å identifisere trusler, sårbarheter, forbedre motstandskraften og foreslå mot-tiltak.

Jens Stoltenberg sa at beskyttelse av kritisk infrastruktur er sentralt og nødvendig.

– Det har vi har sett med president Putins bruk av energi som våpen, og sabotasjen av Nord Stream-rørledningene. Vi ønsker å se på hvordan vi kan gjøre vår kritiske infrastruktur, teknologi og våre forsyningskjeder mer motstandsdyktige mot potensielle trusler. For deretter å iverksette tiltak for å redusere potensielle sårbarheter, sier Stoltenberg.