<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Tror ikke alle er solgt på ideen om kraftig oppgang

Bevegelsene er små i oljeprisene fredag, men for uken ligger det an til 5 prosent oppgang. Ikke alle analytikere deler Kina-optimismen.

Publisert 13. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 269 ord
KINA-OPTIMISME: Har løftet oljeprisene denne uken. Foto: NTB

Brent-oljen står fredag morgen i 84,01 dollar pr. fat etter marginal nedgang så langt i dagens handel. Dette er litt opp fra da Oslo Børs stengte torsdag.

WTI-oljen er omtrent uendret i dagens handel på 78,41 dollar pr. fat.

Likevel ligger oljeprisene an til å stige rundt 5 prosent denne uken. Tegn til etterspørselsvekst i Kina og forventninger om mindre aggressive renteøkninger i USA etter at inflasjonen i desember kom inn på sitt laveste på 14 måneder gir støtte til utviklingen. Det samme gjør en svekkelse i dollaren.

Kina-importen opp?

Tolldata viser ifølge Reuters fredag at Kinas råoljeimport kom inn på rundt 11,3 millioner fat pr. dag i desember 2022, opp fire prosent fra samme måned året før til det tredje høyeste nivået i 2022.

November-importen var 11,37 millioner fat pr. dag.

For helåret 2022 falt oljeimporten 0,9 prosent fra året før, til 508,28 millioner tonn. Dette tilsvarer 10,17 millioner fat pr. dag.

«Gitt fokuset på energisikkerhet, ser vi for oss at kinesisk import tar seg opp, spesielt ettersom raffinerikjøringene trappes opp og oljelagerbygging fortsatt er en strategisk prioritet», skriver råvarestrateg Michael Tran i RBC ifølge Reuters i et kundenotat.

Nyhetsbyrået trekker også frem ANZ-analytikere som peker på en indeks for de 15 kinesiske byene med det høyeste antallet kjøretøyregistreringer. Denne var opp 31 prosent fra uken før.

Behersket optimist

Sjefstrateg Vishnu Varathan i Mizuho Bank er ifølge Bloomberg en mer behersket Kina-optimist.

– Markedene er optimistiske med tanke på hva Kina gjør på marginen, men jeg tror ikke alle er solgt på ideen om en kraftig oppgang i økonomien. Mindre resesjonsbekymringer har gitt oljeprisen et pusterom, men hvis prisene stiger for mye kan det raskt svekke etterspørselssiden, sier han.