<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Exxon løy om global oppvarming

Selv om Exxon visste at kloden ble varmere, reklamerte de for det motsatte i sin strategi for å selge fossilt drivstoff.

Publisert 13. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 263 ord
AVSLØRT OM KLIMAVITEN: Exxon visste hva utslipp gjorde med global temperatur alt på 70-tallet, skriver Irish Examiner i dag. FOTO:Bloomberg

Oljegiganten Exxon gjorde på 1970-tallet undersøkelser og forskning internt i selskapet om klimagassutslipp. De kom frem til at verden ville bli varmere ved for store utslipp av karbon. Dette valgte de å holde for seg selv, for å beskytte sin egen kjernevirksomhet, skriver Irirsh Examiner i dag.

En rekke interne dokumenter og forskningsartikler slo fast at Exxon visste om farene ved global oppvarming, mens andre i oljeindustrien visste om risikoen alt på 50-tallet.

Irish Examiner skriver at oljeindustrien mobiliserte mot vitenskapen for å hindre en redusert bruk av fossilt brensel.

Spådde presist om temperatur

En ny studie fra Harvard University og Potsdam Institute for Climate Impact Research, viser hvor nøyaktige Exxon var i sine anslag om global oppvarming alt på 1970-tallet. Exxon spådde en stigende kurve i den globale temperaturen og karbondioksidutslipp, som var nær å matche det som faktisk ble sluppet ut da verden varmet seg opp i et tempo vi ikke har sett på millioner av år.

Spådommen fra Exxon var en global oppvarming på rundt 0,2 grader i tiåret på grunn av utslipp fra brenning av olje, kull og andre fossile brensler. Den nye analysen som nå er publisert i Science, viser at Exxons vitenskap var i samsvar med akademiske og statlige modeller.

– Vi har nå den rykende pistolen som viser at de nøyaktig forutså oppvarmingen årevis før de begynte å angripe vitenskapen. Disse grafene bekrefter medvirkningen til  Exxon og hvordan de villedet, sier Geoffrey Supran, som ledet undersøkelsen ved Harvard University og Potsdam Institute for Climate Impact Research.