<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Russland vil slite med å få solgt

Råvarestrateg Ole Hansen i Saxo Bank tror oljen er på vei tilbake mot 100 dollar. Stikkordene er russisk embargo og kinesisk gjenåpning.

Publisert 16. jan. 2023
Oppdatert 16. jan. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 503 ord
NY EMBARGO: I vente for Russland og president Vladimir Putin i februar. Foto: NTB

Oljeprisene svingte seg markant opp i forrige uke på optimisme om at etterspørselen vil komme tilbake i Kina når verdens største oljeimportør reverserer sin nulltoleranse for coronasmitte.

Samtidig har det kommet stadig flere indikatorer på at en myk landing kan være innenfor rekkevidde for amerikansk økonomi, og at Europa kan styre unna en dyp resesjon. Faktisk tror Goldman Sachs nå at det ikke en gang blir resesjon i Europa i år, noe kraftig fallende gasspriser i så fall bidrar sterkt til.

Spår 100 dollar i år

Råvarestrateg Ole Hansen i Saxo Bank tror forrige ukes oppgang kan være starten på ferden tilbake mot 100 dollar for Brent-oljen, og at grensen passeres i løpet av andre halvår 2023.

BULL PÅ OLJE: Råvarestrateg Ole Hansen i Saxo Bank. Foto: Saxo Bank

– Vi tror Brent-oljen vil bli handlet over 80 dollar pr. fat i løpet av første kvartal. Risikoen for at prisen skal ned under 80 dollar har minket i og med fokuset på gjenåpningen av Kina. Det finnes også et «soft-floor» fra OPEC+ som betyr at de vil kutte produksjonen igjen om det skulle bli nødvendig, sier han til Affärsvärlden.

– De store oljeselskapene vil gå med gode overskudd i år. «Peak oil» er fortsatt langt unna, kanskje 5-10 år, legger strategen til.

– Vil slite med å selge

Samtidig advarer Hansen ifølge nettstedet mot en mulig dobbeleffekt av den neste runden sanksjoner mot Russland, når det i februar blir embargo på raffinerte produkter som diesel, bensin og jet fuel.

– Vi i Europa har vært avhengige av importerte raffinerte produkter fra Russland, så disse må vi finne andre steder. Samtidig vil Russland slite med å selge produktene til andre markeder, noe som kan bety at landet må kutte oljeproduksjonen. Det skal kunne få oljeprisen til å stige for alvor og forstyrre markedet mer enn embargoen på olje, ettersom oljen alltid finner et hjem, sier han.

– Kjøper aggressivt

Hansen mener russisk olje kan havne i en svensk bil etter å ha blitt raffinert et annet sted i verden, mens russiske raffinerte og merkede produkter er betydelig vanskeligere å selge ved en embargo.

– Det blir kanskje ikke like store prisbevegelser som ved krigsutbruddet, men det kan sikkert skape usikkerhet og frykt i markedet når det gjelder tilgang til raffinerte produkter, fortsetter han overfor Affärsvärlden.

– Mange europeiske raffinerier og tradere har kjøpt ganske aggressivt nå før embargoen, noe som gjør at det kan ta en stund før effekten synes. For sluttbrukerne ved pumpene blir det likevel ingen stor forskjell da importkostnaden er en svært liten del av bensin- og dieselprisen, føyer Saxo Bank-strategen til.

Brent-oljen korrigerer ned 0,5 prosent til 84,82 dollar pr. fat mandag formiddag, mens WTI-oljen faller omtrent det samme til 79,51 dollar pr. fat.