<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil stenge ned Europas største gassfelt

Nederland planlegger å stenge ned Groningen innen oktober. Gassfeltet er svært jordskjelvutsatt.

Publisert 23. jan. 2023
Oppdatert 23. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 315 ord
SKAL STENGES: I 2013 ble produksjonen trappet ned ved Groningen, mens i 2018 ble det bestemt at det skulle stenges. Foto: Bloomberg

Nederland ønsker å stenge gassfeltet Groningen i år fordi det er «veldig farlig» å fortsette å drive det. Feltet er Europas største.

Det skriver Financial Times, som siterer statssekretær Hans Vijlbrief i det nederlandske gruvedepartementet.

Gassfeltet ligger nordøst i Nederland, nær den tyske grensen, og er veldig jordskjelvutsatt. Siden 1980-tallet har det vært opptil 100 skjelv årlig, med mer enn 160.000 skademeldinger så langt.

Det sterkeste skjelvet registrert hadde en styrke på 3,6, noe som ble forsterket på grunn av myk jordsmonn, skriver avisen.

Vil stenge innen oktober

Vijlbrief mål er å stenge ned feltet innen 1. oktober 2023, men de vil se an om det blir gassmangel i Europa etter vinteren, skriver TDN Direkt. Hvis nødvendig kan feltet forbli åpent til oktober 2024.

Gassfeltet har bare produsert en brøkdel av sin kapasitet på grunn sikkerhetsforholdene. Likevel har produksjonen fortsatt, da den nederlandske regjeringen kom under press for å øke utvinningen i fjor sommer da Russlands invasjon av Ukraina forårsaket gassmangel i Europa. Planene om å stenge gassfeltet ble dermed utsatt.

– Vi vil ikke åpne opp mer på grunn av sikkerhetsproblemene, sier Vijlbrief, som legger til at han ikke ønsker å være ansvarlig for flere jordskjelv.

– Veldig farlig

Den årlige produksjonen har blitt redusert til 2,8 milliarder kubikkmeter, som er et minimum for å holde pumpene i drift. Å produsere mer enn 5 milliarder kubikkmeter vil forverre risikoen for seismisk aktivitet i området, ifølge Vijlbrief.

Groningen ble åpnet i 1963, og produserte over 50 milliarder kubikkmeter på sitt beste for nesten ti år siden. Fra og med 2013 ble produksjonen redusert, og i 2018 kunngjorde de at feltet skulle stenges.

– Det er veldig, veldig enkelt: Alle som har kunnskap om jordskjelvfare, forteller meg at det er veldig farlig å fortsette å produsere der. Jeg er ganske overbevist om at det er lurt å stenge det, sier Vijlbrief.

Ifølge statssekretæren har både Europa og Nederland tilstrekkelig med gass etter å ha sikret seg kjøp fra USA, Norge og Qatar.