<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Produksjonen av norsk gass er helt avgjørende

Norge eksporterte i 2022 gass tilsvarende ni ganger årlig vannkraftproduksjon.

Publisert 23. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 389 ord
ØKT GASSEKSPORT I RØR: Kollnes prosessanlegg til Gassco. Foto: Gassco

Norsk eksport av gass økte med 3,3 prosent i 2022, melder Reuters

Målt i energimengde, ble det i 2022 levert norsk naturgass tilsvarende ni ganger Norges årlige vannkraftproduksjon. Økningen er størst til Tyskland som har mottatt 11 prosent mer naturgass fra Norge i 2022, sammenlignet med fjoråret, skriver Gassco på sine hjemmesider.

–  Året 2022 har med all tydelighet vist hvor viktig norsk naturgass er og vil være som pålitelig energibærer for Europa. Vanligvis leverer vi mindre gass i sommermånedene enn i vinterhalvåret, men i 2022 har vi hatt tilnærmet vinterlevering hele året, sier adm. direktør Frode Leversund i Gassco.

Norge har vært Europas klart største leverandør av naturgass gjennom et urolig 2022.

– Produksjonen av norsk gass er helt avgjørende for å dekke Europas behov for energi, sier Leversund.

Størst økning til Tyskland

Eksporten av norsk naturgass i rør til Europa endte på 116,9 BCM (milliarder kubikkmeter naturgass) i 2022, tett opp mot rekordåret 2017 (117,4 BCM). Økningen er størst til Tyskland som i løpet av fjoråret mottok 54,8 milliarder kubikkmeter gass. Energimengden tilsvarer mer enn fire ganger årlig norsk vannkraftproduksjon og er en økning på hele 11 prosent, sammenlignet med 2021.

Åpningen av Baltic Pipe i slutten av året knytter nå også Polen direkte til eksisterende gassrør mellom Norge og kontinentet.

Eksporten har økt til både Tyskland, Danmark, Frankrike og Belgia, men til Storbritannia har eksporten hatt en nedgang på 11,7 prosent i 2022 sammenlignet med 2021.

Leveranser av naturgass via rørtransportnettet. Omtrentlig TWh i parantes. Foto: Gassco

Leteaktivitet

I 2022 var leteaktiviteten litt lavere sammenlignet med 2021. Det ble påbegynt 34 letebrønner og gjort 11 funn på norsk sokkel. Funnene har et foreløpig samlet estimat på 46 millioner standard kubikkmeter utvinnbare oljeekvivalenter. De tre siste årene har det blitt funnet mest olje og noe mindre gass.

Tysk-norsk hydrogen-samarbeid

Norge og Tyskland har inngått et samarbeid om en mulighetsstudie for en hydrogenverdikjede. Noe av det som vurderes er rørtransport av hydrogen fra Norge til Tyskland. Målet er at studien skal være ferdig sommeren 2023. Dersom en finner grunnlag for en slik verdikjede, kan oppstart komme i 2030, melder Gassco.