<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vestas med kraftig resultatvarsel

Inflasjon, høye energipriser og forsinkelser preger vindindustrien. Nå følger danske Vestas etter Ørsted og kommer med sitt eget resultatvarsel.

Publisert 27. jan. 2023
Oppdatert 27. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 275 ord
KOSTBART: Råvarepriser og fraktrater gjør vindturbinene mer kostbare å produsere. Vestas Wind Systems

Økende kostnader, komplikasjoner i verdikjeder og geopolitisk uro skapte trøbbel for vindbransjen i 2022, og 2023 ser ikke ut til å bli særlig bedre. Skal vi tro Vestas’ ferske resultatvarsel blir det nemlig lavere aktivitet i 2023 enn i fjor. Selskapet håper på vekst igjen fra 2024. 

Selskapet presenterte en preliminær omsetning på 14,49 milliarder euro, mot opprinnelig guidet omsetning for året på et sted mellom 14,5 og 15,5 milliarder euro. Den justerte driftsmarginen for året falt med 8 prosent, mot et fall på 5 prosent som var guidet for.

Det svake fjerde kvartalet skyldes forsinkelser i prosjekter og «isolerte hendelser». Samtidig varsler selskapet avsetninger på 210 millioner euro.

«Vi står fast på at  må vi fortsette å styrke vår kommersielle disiplin og verdikjede sammen med våre partnere for å forbedre lønnsomheten i industrien», skriver Vestas.

Vestas er ikke eneste vindselskap som har måttet slå alarm den seneste tiden. Også Ørsted, en annen stor dansk aktør innen vindkraft, kom med resultatvarsel tidligere denne måneden. Totalt tok selskapet et tap i havvind på 2,5 milliarder danske kroner.

Venter ytterligere redusert aktivitet i 2023

Vindturbinprodusenten ser ikke lyst på markedet fremover heller.  

«Aktivitetsnivået i 2023 ventes å være lavere enn i 2022. Deretter ventes det en opptrapping i 2023, der vi venter en økning i antall installasjoner i våre nøkkelmarkeder,» skriver Vestas i en pressemelding.

Selskapet venter en omsetning på mellom 14,0 og 15,5 milliarder euro i inneværende år, samt en driftsmargin et sted mellom minus 2 og pluss 3.  

«Vi venter høyt inflasjonsnivå gjennom hele verdikjeden og et redusert antall vindkraftinstallasjoner. Dette vil påvirke både omsetning og kostnadsnivået negativt», skriver selskapet om tiden fremover. 

De offisielle regnskapstallene for 2022 ventes 8. februar.