DNO la torsdag morgen en rapport for fjerde kvartal som viste rekordinntekter, rekordhøy kontantstrøm og bedre inntjening enn ventet, men også milliardnedskrivninger hovedsakelig tilknyttet Ula og Brasse.
Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) ble 227 millioner dollar, 11 prosent over konsensus.
– En solid rapport
Analytiker Daniel Stenslet i Arctic Securities karakteriser rapporten som solid.
«Justert for nedskrivningen ville inntjeningen ha vært på linje med våre estimater. Netto kontantbeholdning på 388 millioner dollar er «spot on» på våre estimater, noe som er særlig sterkt da våre estimater inkluderer august-betalingen», skriver han i en oppdatering.
Det positive avviket forklarer han blant annet med høyere produksjon i Nordsjøen, et sterkere bidrag fra Elfenbenskysten og noe lavere driftsinvesteringer (capex).
Må skalere ned?
DNOs 2023-guiding på 100.000 fat pr. dag for Kurdistan er godt i tråd med Arctics estimater, men Stenslet erkjenner å ligge for høyt med sitt Baeshiqa-estimat på 13.000 fat pr. dag.
Derimot er DNOs betydelige capex-kutt, hovedsakelig drevet av Kurdistan, til 220 millioner dollar for 2023 mer enn 40 prosent under det Arctic ligger inne med.
«Hvis vi fortsetter å se enda større utsettelser i betalingene fra KRG (regionale kurdiske myndigheter, red. anm.), venter vi at DNO og andre operatører skalerer ned aktivitetsnivået for å beskytte kontantstrømmen», heter det videre.
Venter på 2 milliarder
På dagens kvartalspresentasjon understreket finansdirektør Haakon Sandborg at DNO vil være fleksible.
– Vi er forberedt på å raskt justere investeringer opp eller ned avhengig av tidspunktet for betalinger for oljesalget fra myndighetene i Kurdistan, sa han ifølge TDN Direkt.
Sandborg medga at forsinkelsene i KRG-betalingene har vokst litt de siste månedene.
– De sene betalingene har akkumulert seg til litt over 200 millioner dollar, omtrent tre måneder bak den forrige raskere tidsplanen. (...) Vi forventer at disse betalingene vil komme. Årsakene til forsinkelsene er mange, men en av de viktigste grunnene har vært forstyrrelsen i middelhavsmarkedene – som følge av sanksjonene mot Russland, fortsatte han.