<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dårlig nytt for Otovo i Italia – varsler salgsfall

Solcelleselskapet Otovo venter et fall i salget etter at den italienske regjeringen har fjernet skattefradraget på solceller i landet.

Publisert 17. feb. 2023
Oppdatert 17. feb. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 238 ord
DÅRLIG NYTT: Otovo-sjef Andreas Thorsheim mener den italienske regjeringen har kommet med et «unødvendig og overraskende trekk». Foto: Eivind Yggeseth

 

Solcelle- og batteriselskapet Otovo, som har Italia som sitt største marked, kunngjør i en børsmelding at de venter en nedgang i salget i kvartalet som kommer. Det skyldes at den italienske regjeringen med virkning fra i dag innførte en regulering som gjør at forbrukerne i landet ikke lenger får skattefradrag på solceller.

Før dette kunne italienske boligeiere få skattefradrag på opptil 50 prosent av kjøpesummen ved kjøp av solceller. 

Negativ effekt på salget

Det er mye usikkerhet rundt implementeringen av reguleringen, noe som gjør at ledelsen i Otovos umiddelbare vurdering er at endringene i Italia vil påvirke konsernets salg negativt i kvartalet og i mindre grad redusere installasjonstakten, heter det.

Størrelsen på salgsnedgangen er fortsatt uklar. 

– Den italienske regjeringen har kommet med et unødvendig og overraskende trekk. Noen regjeringer kan dessverre ikke unngå å komme i veien for en rask overgang til fornybar energi på et kritisk tidspunkt for Europa. For Otovo er det nå fokus på å ta vare på kundene og få klarhet i hvordan de nye reglene skal tolkes, sier Andreas Thorsheim, adm. direktør i Otovo.

Da Otovo i slutten av januar rapporterte sine fjerdekvartalstall, var det tydelig at selskapet fortsatte den kraftige veksten. Inntektene mer enn doblet seg til 205 millioner kroner, mens bruttoresultatet steg 160 prosent til 56 millioner.

Men nedover i regnskapet var det fortsatt blodrødt. I fjerde kvartal endte bunnlinjen på minus 96 millioner kroner og årsresultatet på minus 318 millioner.