<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fossilt brensel står for over 50 prosent av elektrisitetsproduksjonen

I OECD-land var fossilt brensel den største bidragsyteren i elektrisitetsproduksjonen.

Publisert 17. feb. 2023
Oppdatert 17. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 276 ord
ELEKTRISITETSPRODUKSJONEN ER AVHENGIG AV FOSSILT: Fossilt brensel står for over 50 prosent elektrisitetsproduksjonen i OECD-land. Her Lederen for Det internasjonale energibyrået, (IEA) Fatih Birol. Foto: Beate Oma Dahle

I OECD-land utgjorde den totale elektrisitetsproduksjonen 851,3 terawattimer i november 2022, en nedgang på 1,8 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, kommer det frem i IEAs månedlige rapport om elektrisitetsproduksjon.

Fornybart

Elektrisitetsproduksjonen fra fornybare kilder økte med 9,7 prosent til 295,3 terawattimer, sammenlignet med samme periode i fjor, hovedsakelig drevet av vin og solenergi. Solenergi var opp 41,3 prosent, og vind var opp 15,6 prosent. Vannkraften holdt seg relativt stabil, opp 0,3 prosent. Samlet lå andelen fornybar energi i OECDs energimiks på 34,7 prosent.

Kjernekraft falt. Elektrisitetsproduksjonen fra kjernekraft falt med 9 prosent til 136 terawattimer, sammenlignet med samme periode i fjor. Denne nedgangen var hovedsakelig drevet av OECD Europa. Samlet var andelen kjernekraft i OECDs energimiks 16 prosent.

Fossilt brensel klart størst

Elektrisitetsproduksjonen fra fossilt brensel gikk ned med 6 prosent til 417,5 terawattimer. Fallet skyldes hovedsakelig naturgass som falt 6,1 prosent. Tett etterfulgt av kull med en nedgang på 5,9 prosent. Samlet sett var andelen fossilt brensel i OECDs energimiks på 52,1 prosent.

Elektrisitetsproduksjon. Fornybart mot ikke-fornybart i KWh.

USA

I USA var elektrisitetsproduksjonen på 336,8 terawattimer i november 2022, en økning på 4,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Vindkraft produserte 42 terawattimer av dette og gikk dermed forbi solenergi.

Europa

I Europa gikk elektrisitetsproduksjonen ned 8,2 prosent til 281,5 terawattimer, sammenlignet med samme periode i fjor. Solenergi og vindkraft var de eneste energikildene som økte sin kapasitet.