<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Forventer flere strømbrudd

Høye gasspriser kan føre til flere strømbrudd i Pakistan. 3-4 millioner kan miste jobben.

Publisert 20. feb. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 218 ord
FORVENTER MER STRØMBRUDD: Som følge av høye gasspriser, er Pakistan og Bangladesh nødt til å redusere importen av gass. Dette kan føre til flere strømbrudd. Foto: AFP

Høye gasspriser kan ødelegge for den viktigste måneden for detaljhandel i Pakistan.

– 40 prosent av den årlige detaljhandelen skjer i løpet av 30 dager under Ramadan. Under den hellige måneden er kjøpesentrene i Pakistan fullpakket, skrev Tariq Mehboob, adm. direktør for Royal Tag i et brev til regjeringen, ifølge Reuters.

– Om kjøpesentrene må stenge tidlig kan det føre til at mellom 3 og 4 millioner mister jobben, skrev Mehboob videre i brevet.

Frykten kommer av at landet mangler gass som har bidratt til et kutt i kraftproduksjonen. Pakistan er avhengig av gass til kraftproduksjon, men ettersom prisen har steget, har landet kuttet i gassimporten.

– Høye LNG-priser og synkende innenlandsk produksjon vil gi økte problemer for gasskraftproduksjonen, sa Poorna Rajendran, LNG-analytiker i FGE.

Landet bruker gass til en tredjedel av elektrisitetsproduksjonen sin, og skipssporingsdata fra Kpler viser at Pakistans LNG-import falt 17 prosent i 2022, sammenlignet med året før.

– Vi forventer flere strømbrudd i 2023, avsluttet Rajendram.

Samme skjebne i Bangladesh

Bangladesh bruker gass til to tredjedeler av elektrisitetsproduksjonen, men ifølge tall fra Kpler ser man den samme trenden her. LNG-importen falt med 14 prosent i 2022, sammenlignet med året før.

Energirådgiverne til landets statsminister anser 20 dollar pr. mmBtu som en akseptabel pris for gass, mens analyseselskapet Rystad Energy ligger inne med asiatiske priser på 32 dollar i snitt for 2023, ifølge Reuters.