<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Goldman Sachs: Ser stor oppside i energikjempe

Goldman Sachs tror Shell kan stige over 40 prosent fremover.

Publisert 27. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 314 ord
OPP: Goldman Sachs mener Shell-aksjen bare skal en vei. Foto: Bloomberg

Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs tror Shell kan bli en av de store børsvinnerne fremover, kommer det frem i en oppdatering mandag. 

Goldman Sachs oppgraderer aksjen fra nøytral til en kjøpsanbefaling, samtidig blir kursmålet hevet fra 74 til 85 dollar. Det tilsvarer en oppside på 40 prosent fra Shells sluttkurs fredag, skriver CNBC.

«Etter vårt syn har Shell den høyeste kvaliteten på kombinasjonen av eiendeler i sektoren, med en ledende global LNG- og markedsføringsvirksomhet og sterk kjemisk tilstedeværelse,» skriver analytiker Michele Della Vigna i Goldman Sachs.

Mer lønnsom oljeportefølje

Ifølge analytikeren har en pågående «kapitaldisiplin» bidratt til å gjøre Shells upstream-oljeportefølje mer lønnsom, til tross for selskapets lavere oljeprisestimater. 

Shell opererer for tiden med sin laveste oljebreak-even-pris i nyere historie, som også ligger under spot- og gjennomsnittsprisene til andre store oljeselskaper i EU, melder CNBC.

«Vi forventer at denne positive trenden vil fortsette, drevet av vesentlig oppside i operasjonell ytelse i både dypvanns- og LNG-anleggsoppetid,» skriver Della Vigna i oppdateringen. 

Shells kontantavkastning til aksjonærene i år er ventet å være lavere enn konkurrentenes, men Goldman Sachs mener likevel at selskapets sterke balanse tillater dem å heve selskapets kontantfordeling mot den øvre enden for sektoren, rundt 30-40 prosent, opp fra 20-30 prosent. 

Rekordoverskudd

Oppgraderingen fra Goldman Sachs kommer etter at Shell i begynnelsen av måneden kunne vise til et rekordoverskudd i fjor. 

Til sammen i 2022 fikk det nederlandske selskapet en rekordoverskudd på 39,9 milliarder dollar, en vekst på 107 prosent fra året før. En grusing av den tidligere rekorden som ble satt i 2008 på 31 milliarder dollar, ifølge Reuters.

Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter i fjerde kvartal kom opp på 22,4 milliarder dollar, mens for hele året kom kontantstrømmen på 68,4 milliarder.

– Vi har til hensikt å forbli disiplinerte samtidig som vi leverer overbevisende aksjonæravkastning, som demonstrert av en 15 prosent utbytteøkning og aksjetilbakekjøpsprogrammet på 4 milliarder dollar, sa Shells konsernsjef Wael Sawan, som tiltrådte som konsernsjef 1. januar, da kvartalstallene ble presentert.