<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Røkkes gamle våpendrager jakter 300 millioner til Quantafuel-rival

Aker Solutions-styreleder, Leif-Arne Langøy, er investor i teknologi-startupen som skal etablere seg på Mongstad.  

Publisert 2. mars 2023
Oppdatert 7. mars 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 807 ord
SKAL MATE OLJEBRANSJEN: Recuro skal selge olje som kan brukes av oljeselskapene til drivstoff eller ny plastproduksjon. Fra venstre styreleder Stein Berg Oshaug, gründer og styremedlem Eirik Belland, Adm. direktør Arve Jakobsen, styremedlem Per Olav Myrstad og investor Leif-Arne Langøy. Foto: Erik Hattrem
Pyrolyse er en form for kjemisk resirkulering. Teknologien gjør det mulig å resirkulere plastavfall som i dag ikke kan gjenvinnes mekanisk
Eirik Belland

MOLDE: Det Ålesundsbaserte teknologiselskapet Recuro skal resirkulere plastavfall og gjøre dette om til høykvalitetsolje ved hjelp av induksjonsvarme og pyrolyse.

Selskapets oljeprodukt kan deretter raffineres og brukes som erstatning for fossil olje i produksjon av nye plastprodukter. Selskapet er nå i ferd med å etablere et produksjonsanlegg på Greenspot Mongstad, som kan ta unna 100 tonn plastavfall i døgnet, og gjøre det om til olje.

– Pyrolyse er en form for kjemisk resirkulering. Teknologien gjør det mulig å resirkulere plastavfall som i dag ikke kan gjenvinnes mekanisk, noe som vil gi store kutt i klimagassutslipp både ved å redusere andelen plast som går til forbrenning, og ved å erstatte fossil olje med pyrolyseolje i ny plastproduksjon, sier selskapets grunder Eirik Belland til Finansavisen.

Nå skal selskapet ut i markedet for å hente kapital til byggingen av fabrikken som skal produsere olje av høy kvalitet.

Den siste tiden har vist at et andre selskap i samme sektor, som Quantafuel, sliter med å få til lønnsomhet. Ledergruppen i Recuro, sier de skal lykkes ved å unngå feil andre har gjort før dem.

SUKSESSKRITERIER:Grunder og styremedlem Eirik Belland forteller engasjert at Recuro har høyere oppløsning og kontroll på driftsprosessen enn andre i bransjen, og med bruk av induksjon skal de leverer et produkt som raffinerier kvil kjøpe. Adm. direktør Arve Jakobsen lytter til budskapet, som fra første benk i menigheten FOTO:Erik Hattrem

— Vi har høyere oppløsning og kontroll på vår prosess ved bruk av induksjon, og vi leverer enklere et produkt som raffinerier kjøper. Bransjen har modnet de seneste årene og Quantafuel har gått opp mye av veien for oss, mens vi har benyttet tiden til å kartlegge og teste oss frem til å lage et industriprodukt av de enorme mengdene som finnes av avfallsplast, sier adm. direktør Arve Jakobsen til Finansavisen.

Nå står en emisjon for døren, hvor det skal hentes inn 200 til 300 millioner.

Humankapital fra Aker Solutions

Jakobsen forteller at selskapet etter planen skal gå med overskudd i løpet av 2025 eller 2026.

Teknologien som benyttes for å varme opp plasten og gjenvinne den til olje kommer fra induksjonsvarme, det gir svært presis varmetilførsel og mindre klimautslipp, i motsetning til gass, som er den vanligste løsningen.

RECURO

2022 prognose

2021*

Driftsinntekter

0

0

Driftsresultat

-1,8

-2,5

Resultat før skatt

-1,8

-2,5

Årsresultat

-1,8

-2,5

* Driftskost bokført i Effee Induction AS

Kapital hentet inn pr. 31/12-22: 30 MNOK

Investert i selskapet pr. 31/12-22: 10 MNOK

Med seg på laget som investor, har de den gamle Kjell Inge Røkke-kompanjongen Leif Arne Langøy, som blant mye annet, også er styreleder i Aker Solutions. 

Langøy har 17 prosent av Recuro-aksjene gjennom sitt private investeringsselskap Lapas.

Hverken Langøy eller adm. direktør Jakobsen vil gi Finansavisen en eksakt prising før emisjonen.

– Pr. i dag tør jeg ikke si noe mer spesifikt enn et sted mellom 200 og 500 millioner kroner, sier Jakobsen og legger til:

– Vi har hatt tidlig kontakt med meglerhus og har hatt en nøktern tilnærming. Vi er inneforstått med at det blir en utvanning og at det fortsatt er risiko i prosjektet. Derfor gjennomfører vi nå engineering av hele prosessanlegget sammen med Worley for å ta ned prosess- og finansiell risiko, sier Jakobsen.

PYROLYSE

Pyrolyse er spalting av sammensatte, fortrinnsvis faste organiske, kjemiske forbindelser til nye produkter ved hjelp av oppvarming uten tilgang på luft. Produktene er vanligvis lysgass, vandige destillater, pyrolyseolje, tjære og koks/trekull.

Recuro

Jakobsen setter sin lit til at de sammen med meglerhusene identifiserer selskapets verdi. 

– Når setter dere sluttstrek for emisjonsrunden og hvem bør investere i Recuro?

– Vi avslutter emisjonen ved slutten av tredje kvartal og tar sikte på å tiltrekke oss forskjellige familiekontor, finansielle eller industrielle investorer frem til fabrikken på Mongstad er i drift, sier Jakobsen.

Både Jakobsen, Langøy og Belland er klare for å ta selskapet på børs i løpet av to til tre år, og har satt utgangen av 2026 som tentativ deadline.

Frem til da skal det brukes langt mere penger enn de knappe 27 millionene de har brukt fra oppstarten av prosjektet for to år siden og frem til i dag.

Recuros ti største aksjonærer

  1. Coffee AS Stein Berg Oshaug 22 %
  2. Lapas AS Leif-Arne Langøy 17 %
  3. Manoli AS Sveinung Henden 9 %
  4. EMDB holding AS Eirik Belland 7 %
  5. Helge Olav Strand Helge Olav Strand 4 %
  6. Abba Holding AS Eldar Henden 3 %
  7. S Suresh Kumar Mysore S Suresh Kumar Mysore 3 %
  8. Piiotarho AS Petter Inge Remøy 2 %
  9. HD Invest AS Dagfinn Hanken 2 %
  10. Profico AS Ole Jacob Hanken 2 %