<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Biden vil fjerne subsidiene til olje-og gass-selskapene

Den den amerikanske kongressen blir mest sannsynlig første stopp.

Publisert 9. mars 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 239 ord
MER OLJE OG GASS: Biden ber om økt produksjon samtidig som han vil fjerne olje-og gasselskapenes skattesubsidier. FOTO: NTB

USAs president Joe Biden vil foreslå et budsjett helt uten subsidier til olje-og gassindustrien, skriver Reuters. Dermed vekkes den årelange debatten om amerikanske selskaper som produserer fossilt drivstoff bør motta store skattelettelser.

Forslaget har ifølge nyhetsbyrået små sjanser til å bli stemt gjennom i en delt kongress, likevel representerer forslaget et sterkt politisk signal. 

Det hvite hus har gjentatte ganger kritisert de store oljeselskapene for å håve inn rekordoverskudd i en tid med høye energipriser for forbrukerne.

Det er ifølge Reuters estimert at den amerikanske industrien for fossilt drivstoff hvert år subsidieres med mellom 10 og 50 milliarder dollar, tilsvarende 100 og 500 milliarder kroner.

Miljøverngrupper mener subsidiene er upassende i en tid da USA prøver å flytte økonomien over til renere energiformer for å bekjempe klimaendringene.

Alt før Biden ble president lovet han å kvitte seg med subsidier til fossilt brensel som en del av innsatsen for å bekjempe klimaendringene.

Slike løfter krever handling fra kongressen. 

Republikanere og noen demokrater motsetter seg fjerning av subsidier til fossilt brensel. Dermed lar ikke løftene seg enkelt gjennomføre, uansett hva Biden sier eller lover.

De skyhøye energiprisene siden den russiske invasjonen av Ukraina har også fått Biden til å etterlyse produksjon av mer olje og gass, ikke mindre.

Tidligere president Barack Obama ønsket også å droppe skattelettelser for fossilt brensel for å vise verden at USA mente alvor med en overgang til ren energi.

Heller ikke han fikk gjennomslag.