Longi Green Energy Technology er Kinas største solselskap. For to måneder siden lanserte selskapet dessuten gigantiske planer om å bli enda større. Det skal skje gjennom å investere 6,7 milliarder dollar, eller over 70 milliarder kroner, i en fabrikk på hjemmebane som skal være dimensjonert til å produsere 100 gigawatt (GW) med wafere og 50 GW med solceller.
Longis vekstplaner stopper imidlertid ikke der. Sammen med en lokal, amerikansk partner skal det nå bygges en 5 GW stor solpanelfabrikk i Ohio, skriver Bloomberg. Det Chicago-baserte fornybarselskapet Invenergy LLC vil investere mer enn 600 millioner dollar i joint venturet, som går under navnet Illuminate USA.
– Som et amerikansk selskap, og en ledende utvikler og operatør av solenergiprosjekter i USA, er vi opptatt av å ha en sterk, innenlandsk forsyningskjede for å møte den raskt voksende etterspørselen etter billig solenergi, kommenterer Invenergy-direktør Art Fletcher.
Byggestart for den nye fabrikk er satt til april, mens den skal være i produksjon innen utgangen av året.
Vil ha IRA-penger
Longi er ikke det eneste kinesiske solselskapet som er på full fart inn i USA. I starten av året ble det også kjent at JA Solar skal bygge en solpanelfabrikk med en kapasitet på 2 GW i Phoenix. Også denne fabrikken skal etter planene komme i produksjon mot slutten av 2023.
«Fabrikken skal produsere høyeffektive solpaneler for alle segmenter», var selskapets korte melding om fabrikkinvesteringen på nesten 700 millioner kroner.
Ifølge Bloomberg skjer disse USA-etableringene fordi flere kinesiske selskaper er ekskludert fra det amerikanske markedet fordi de blir beskyldt for omfattende bruk av tvangsarbeid blant uigurer, samt andre muslimske minoriteter i Xinjiang-provinsen. Kina benekter imidlertid disse anklagene.
De kinesiske selskapene ønsker også å sikre seg midler fra Biden-administrasjonens Inflation Reduction Act (IRA), som er et gigantisk støtteprogram på flere hundre milliarder dollar for å få fart på USAs fornybarindustri.
Silisium fra REC Silicon
Sørkoreanske Hanwha Solutions ble da Kjell Inge Røkke solgte seg ut av REC Silicon silisiumprodusentens største eier med en tredjedel av aksjene. Hanwha har også store solplaner i USA, og REC Silicon spiller en viktig rolle i denne satsingen.
Omtrent samtidig som JA Solar annonserte sine USA-satsing, kom også meldingen om at Hanwha planlegger å investere 2,3 milliarder dollar, eller 23 milliarder kroner, i en gigantisk solfabrikk i Dalton, Georgia.
«Når anlegget står klart vil vi ha det største fullintegrerte produksjonsanlegget i Nord-Amerika», sa konsernsjef Justin Lee i Hanwha Q Cells, ifølge Bloomberg.
Den nye fabrikken vil i første omgang ha en produksjonskapasitet på 3,3 GW på alt fra ingot til ferdige solpaneler. På sikt er planen å øke solpanelkapasiteten til 5,1 GW. I dag har Hanwha en panelfabrikk med en produksjonskapasitet på 1,7 GW.
Hanwhas gigantsatsing er et viktig ledd i å få gjenåpnet REC Silicons silisiumfabrikk i Moses Lake. Den har vært nedstengt siden 2019 som følge av handelskrigen mellom USA og Kina. Nå er planen å starte opp igjen produksjonen mot slutten av 2023, og være tilbake i full produksjon et år senere. I slutten av januar inngikk REC Silicon en avtale med Hanwha Solutions om levering av polysilisium fra Moses Lake-fabrikken.
IRA ikke nok
Samtidig som flere tunge solselskaper er på full fart inn i USA, viser nye tall at amerikanske solinstallasjoner falt med 16 prosent i 2022, ifølge en rapport fra Wood Mackenzie og Solar Energy Industries Association (SEIA).
Totalt ble det satt opp solpaneler med en samlet kapasitet på 20,2 GW i fjor.
– IRA alene vil ikke gi oss den forventede energirevolusjonen. Vi ser for oss at den sterke veksten kommer tilbake, men det er også store utfordringer som truer potensialet, sier SEIA-direktør Abigail Ross Hopper, ifølge Financial Times.
I rapporten kommer det frem at USA må gjennomføre enorme investeringer i strømnettet for å nyttiggjøre seg all strømmen fra de mange solparkene som er under planlegging. Manglende infrastruktur, forstyrrelser i forsyningskjeden og komponentmangel gjorde at byggingen av store, amerikanske solparker ble spesielt hardt rammet i fjor. Her var nedgangen på 31 prosent sammenlignet med 2021.