<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Regjeringen sier nei til strømkabel mellom Norge og Skottland

Regjeringen avslår NorthConnects søknad om å bygge en ny strømkabel mellom Norge og Skottland. De sier at den ville gitt høyere strømpriser.

Publisert 16. mars 2023
Oppdatert 16. mars 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
+ mer
lead
STANS: Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: NTB
STANS: Olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: NTB

– Det er ikke grunnlag for å gi konsesjon slik prosjektet ligger nå, og det er heller ikke grunnlag for at søknaden fortsatt skal ligge i bero. Derfor blir konsesjonssøknaden avslått, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til VG.

Strømkabelen NorthConnect mellom Norge og Skottland skulle etter planen ha en kapasitet på 1.400 megawatt.

– Det å øke eksponeringen av norsk vannkraft for ytterligere direkte eksport gjennom mellomlandsforbindelser tjener ikke det norske kraftsystemet. Det vil komme i en tid hvor vi støtter oss mer og mer på uregulerbar kraft, sier Aasland.

Aasland sier at det er viktig for regjeringen å sikre at vi har et kraftsystem som til enhver tid oppfyller de grunnleggende målene med kraftforsyningen. 

– Vi trenger effektkapasiteten i vannkraften og vil ikke utsette den for ytterligere eksport. Etter min vurdering tilsier konsekvensene av å etablere en ny utenlandskabel at det ikke gis konsesjon til prosjektet.

– Vi trenger å bruke norsk energi til å bygge norsk industri og bidra til konkurransedyktige priser i Norge. Erfaringene etter de siste to utenlandskablene, tilsier at vi nå ikke bør legge opp til ytterligere eksport. Derfor sier vi nei til denne private utenlandskabelen, sier forskings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Det kan bli aktuelt med økt utvekslingskapasitet i framtiden, men det vil ligge flere år fram i tid. I forbindelse med regjeringens storstilte satsing på havvind kan også hybridkabler tilknyttet havvind bli aktuelt i fremtiden, men det er foreløpig ikke tatt stilling til dette, legges det til.

Statnett legger ned

Statnett har besluttet å sette ned kapasiteten på kabelforbindelsen mellom Norge og Storbritannia i tråd med konsesjonsvilkårene. Kapasiteten blir nå inntil 1100 MW av den tekniske kapasiteten på 1400 MW.

– Utveksling er viktig for Norge, noe som ble særlig understreket høsten 2022 da det var lite vann i de norske magasinene. For å realisere nytten av de ulike forbindelsene er det viktig at det er en god balanse i kapasiteten for import og eksport. For å sikre dette setter vi nå kapasiteten til det samme nivået som våre partnere på britisk side, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.

Begrensninger på engelsk side har over tid medført at den fastsatte kapasiteten har vært større fra Norge til Storbritannia enn fra Storbritannia til Norge. Statnett jobber tett sammen med både den engelske partneren på kabelen og med den britiske systemoperatøren for å sikre at det er god balanse i kapasitetsfastsettelsen, opplyses det.

«Statnett har over tid hatt dialog med britisk side om begrensningene og har holdt myndighetene orientert. Et brev fra Olje- og energidepartementet fastslo nylig at konsesjonen innebærer at kapasitetsfastsettelsen skal sikre symmetri i kapasiteten som gis til import og eksport», opplyses det.

– Vi er glade for presiseringen fra myndighetene. Samarbeid over landegrensene er viktig for utviklingen av et fullt ut fornybart energisystem. Da må et slikt samarbeid være tuftet på balanse og symmetri. Vårt mål er at vi skal ha best mulig kapasitet på alle forbindelser, slik at vi kan utnytte kraftressursene best mulig. Nå jobber vi tett sammen med den britiske systemoperatøren for å få på plass løsninger som vil sikre dette, understreker konsernsjef Hilde Tonne i Statnett.

Den maksimale kapasiteten på forbindelsen vil nå bli satt til 1100 MW i begge retninger. Den faktiske kapasiteten settes fra dag til dag basert på forholdene i kraftsystemet på begge sider.

NTB og TDN Direkt