<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Storbank avfeier Opec-kutt

Opec og samarbeidslandene ser trolig ikke behov for å gjøre endringer i produksjonen, til tross for at oljeprisen har falt, mener analytikerne i Commerzbank.

Publisert 1. apr. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 230 ord
INGEN REAKSJON FRA OPEC: Opec vil trolig ikke gjøre grep for å få opp oljeprisen, mener Commerzbank. Her er energiminister i Saudi-Arabia, Abdulaziz bin Salman Al-Saud, avbildet. Foto: Saudi Press Agency

Oljeprisen har tatt igjen noe av det tapte og handles nå til rett i underkant av 78 dollar pr. fat. For det første har markedet generelt i en viss grad stablet seg på beina etter kollapsen i banksektoren, og for det andre forstyrres tilbudssiden av at en viktig oljerørledning i Nord-Irak er stengt ned på grunn av en konflikt mellom kurdiske regionale myndigheter og Bagdad.

Da oljeprisen falt mot 70 dollar fatet for kort tid siden, ble det spekulert i om Opec og samarbeidslandene (Opec+) ville gripe inn med produksjonskutt.

Ikke behov for kutt

Selv om prisen på Brent-olje nå handles litt under korridoren på mellom 80 og 90 dollar, som har vært den typiske prisen så langt i år, vil trolig oljekartellet ikke intervenere, mener analytikerne i Commerzbank.

Den såkalte overvåkningskomiteen i Opec (JMMC) møtes en gang hver andre måned for å diskutere oljemarkedet. Dersom ministrene i komiteen mener det er nødvendig, vil de møtes for eventuelt å gjøre grep.

«For tiden er oljemarkedet fortsatt overfylt, mest på grunn av at russisk produksjonen er overraskende robust til tross for vestlige sanksjoner. Dette vil sannsynligvis endre seg gradvis ettersom etterspørselen fra Kina befester seg», skriver Commerzbank i en oppdatering.

Samtidig virker det som produksjonen utenfor Opec faller. Amerikanske energimyndigheter (EIA) har gjentatte ganger nedjustert sine antakelser for amerikansk produksjon de seneste månedene. Samtidig har boring etter ny olje vært på nedgående trend siden midten av desember.